Verzuim voorkomen in jouw organisatie? Kom in beweging!

Denise Brijan 11 maart 2021 3 min
Categorie: Verzuim

Wist je dat Nederland Europees Kampioen zitten is? Vooral mensen met een kantoorbaan zitten tot wel 9 uur per dag. Dat kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Hierdoor neemt de kans op verzuim toe. Maar wist je dat beweging ook belangrijk is voor je hersenen en geest? Want als je niet genoeg beweegt, wordt je brein ook minder gestimuleerd. Daarnaast heeft beweging een bewezen positief effect op de mentale gezondheid. Iets wat we zeker in coronatijd moeten koesteren. Hier zijn de 4 belangrijkste redenen om je medewerkers te stimuleren om genoeg te bewegen.

1. Voldoende beweging verlaagt verzuim

De kosten van verzuim zijn hoog voor werkgevers. Een medewerker die ziek is, is niet productief. Misschien moet de medewerker vervangen worden door een uitzendkracht. En dan zijn er nog de kosten voor bijvoorbeeld de arbodienst. Gemiddeld kost verzuim zo’n €200 tot €400 per dag. Als werkgever wil je ziekteverzuim daarom voorkomen, en als het dan toch optreedt, zoveel mogelijk beperken. Beweging is een belangrijke preventieve factor en helpt verzuim te voorkomen. Genoeg bewegen verhoogt namelijk je weerstand. Dat komt doordat het aantal NK-cellen in je lichaam stijgt als je beweegt. Dat zijn natural killers: cellen die virussen aanpakken. Als je voldoende van deze cellen in je lichaam hebt, word je minder snel ziek. Om het verzuim in je organisatie te verminderen speelt beweging dus een belangrijke rol.

verzuim bewegen

2. Beweging verbetert de mentale gezondheid

Veel mensen vinden het mentaal steeds zwaarder worden om het vol te houden, nu de coronacrisis aanhoudt. Ook op de mentale gezondheid heeft genoeg beweging veel effect. Bewegen zorgt namelijk voor een verbeterde werking van signaalstoffen als dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze stoffen geven je een betere stemming en verminderen stress. Te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. En uiteindelijk kan te lang onder hoge stress staan leiden tot overspannenheid of burn-out. Een beweegmomentje is daarom uitermate geschikt om stress te verlagen. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Volgens sommige psychologen kan sporten zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva. Genoeg beweging kan dus ook helpen om psychisch verzuim te voorkomen.

Lees ook: Verzuimpreventie als medewerkers thuiswerken

3. Door te bewegen leer je beter

Verveling op het werk is een van de redenen waarom mensen verzuimen. Het is daarom belangrijk dat jouw medewerkers voldoende ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Als opleider zijn we natuurlijk erg geïnteresseerd in hoe mensen het beste leren. En wat blijkt: beweging speelt een belangrijke rol om nieuwe kennis goed in je hoofd te krijgen. Dat is erg handig als uitzendprofessionals taaie stof als arbeidsrecht en cao’s moeten onthouden. Maar ook als je vaardigheden wilt trainen, is beweging een belangrijke factor. Want als je fysiek aan de slag gaat, onthoud je langer en beter hoe je bepaalde dingen deed.

Wil je meer weten over de manier waarop artra beweging inzet in haar trainingen? Lees dan dit artikel: Beter leren door beweging: waarom je bij onze trainingen nooit stil zit.

4. Beweging maakt je productiever

Door voldoende in beweging te komen, voorkom je mentale blokkades en krijg je meer inspiratie. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit Leiden. Dat komt doordat je hersenen goed doorbloed worden en zo de voeding en zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Ook zorgt beweging voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Daarnaast ben je door te bewegen even met iets anders bezig dan je werk. Vaak blijkt dat juist door even iets anders te doen, je meer ontspant. En daardoor kom je tot betere ideeën. Het liefst ga je tussendoor even de natuur in: dat heeft een bewezen extra ontspannen effect. Als je in staat bent creatievere oplossingen te bedenken, kan je productiever werken. En wanneer mensen zich productief voelen, zullen ze minder snel verzuimen.

Wil je weten hoe je nog meer grip krijgt op verzuim in jouw organisatie? Volg dan de training Grip op verzuim: van preventie tot verzuimgesprek.

Ga jij voor een lager verzuim?

Volg dan de training Grip op verzuim: van preventie tot verzuimgesprek en verlaag direct het verzuimpercentage in jouw organisatie.

Schrijf je direct in

>