Beter leren door beweging: waarom je bij onze trainingen nooit stil zit

Denise Brijan 22 februari 2021 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Wist je dat beweging erg belangrijk is als je nieuwe dingen wilt leren? Bewegen is gezond voor je brein en niet te vergeten: het is leuk. En wanneer mensen blij zijn, leren ze beter. Wie zit er nou op te wachten om uren stil te zitten en alleen te luisteren? Precies. Daarom zorgen we bij trainingen van artra dat deelnemers genoeg in beweging komen. Bijvoorbeeld met interactieve spellen en oefeningen.

beter leren door beweging

Van ‘ren je rot’ tot rollenspel

In vrijwel iedere training van artra zitten interactieve elementen, zowel bij kennistrainingen (zoals de Basisopleiding Uitzendprofessional) als bij vaardigheidstrainingen. Denk bijvoorbeeld aan ‘ren je rot’, rollenspellen en quizzen. “Tijdens onze bijeenkomsten doen we ‘kennisbattles’ in diverse vormen, vertelt trainer Marta. “Wanneer ik merk dat het energieniveau in de groep daalt, zet ik een ‘energizer’ in. Ik deel bijvoorbeeld de ruimte in op A, B, C en D. De deelnemers moeten dan naar het juiste antwoord rennen. Dit geeft ze nieuwe energie en focus. Tot slot zet ik ook rollenspellen in, bijvoorbeeld als we het hebben over de Wet arbeid vreemdelingen. Cursisten krijgen van mij een ‘paspoort’ en moeten zich voorstellen volgens de gegevens die daarop staan. De rest van de groep mag raden welke procedures en documenten voor diegene nodig zijn om naar Nederland te komen voor werk. Dit maakt de stof veel tastbaarder.”

Waarom is beweging zo belangrijk?

Speelse momentjes in de training geven dus meer energie en concentratie. Maar dat zijn niet de enige voordelen. Activiteiten en spelletjes zorgen namelijk ook voor een beter begrip van de theorie. Dat is zeker een groot voordeel bij lastige materie als arbeidsrecht, de uitzend-cao en het sociaal verzekeringsstelsel. Het resultaat? Een afwisselende training, waarin de soms taaie stof opeens een stuk leuker is om te leren. “Ik hoor vaak terug van cursisten dat de afwisseling onze trainingen erg leuk maakt. En als je iets met plezier doet, onthoud je de leerstof ook beter. Dan is mijn doel bereikt”, aldus Marta.

Lees ook: Feiten en fabels over leren

Nieuwe vaardigheden oefenen

Actief met de stof bezig zijn is niet alleen effectief voor kennistrainingen. Ook bij vaardigheidstrainingen, zoals gesprekstechnieken of telefonische acquisitie, zijn er veel interactiemomentjes. Uit wetenschappelijke onderzoeken is bekend dat je nieuwe kennis pas echt onthoudt en toepast als je er mee geoefend hebt. Als je bijvoorbeeld een telefoongesprek oefent tijdens de training, wordt de theorie opeens tastbaar. Door de beweging maakt je brein automatisch nieuwe verbindingen aan, waardoor het de volgende keer gemakkelijker is om te doen. Daarnaast krijg je meteen feedback op wat je doet van de trainer. Een training levert zo dus veel meer op, dan wanneer je de theorie pas in praktijk brengt op je eigen werkplek.

Beweging is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Bij een training van artra mag je er dus vanuit gaan dat je ook lekker in beweging komt. Want het is natuurlijk belangrijk dat je de nieuwe kennis of vaardigheid ook goed tot je neemt. Wil je meer weten over trainingen bij artra of onze visie op leren? Mail of bel dan gerust.

Ook meedoen aan een interactieve training?

Bekijk het aanbod van al onze trainingen en opleidingen. Kom je er niet uit of wil je graag studieadvies? Neem dan gerust contact op.

Bekijk alle trainingen

>