Feiten en fabels over leren

Denise Brijan 10 maart 2020 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Er wordt veel geschreven over wat nou de beste manier is om te leren. Maar die manieren zijn lang niet allemaal bewezen. Sommigen zijn zelfs helemaal niet waar! Daarom lees je in dit artikel een aantal feiten én fabels over leren.

Muziek luisteren helpt je concentreren

Fabel. Muziek brengt je in een betere stemming, maar het leidt wel af. Luister je bijvoorbeeld naar harde muziek, met een snelle beat? Dan gaat je concentratie ontzettend naar beneden. En al helemaal als er wordt gezongen in het lied, want dan focust je brein meer op die tekst dan hetgeen dat je probeert te lezen. Het is het beste om te leren in stilte. Maar ja, dat kan ook best saai worden. Je kan best gebruik maken van muziek om je mood te verbeteren en je te laten ontspannen. Daarnaast kan muziek ook helpen om het leren langer vol te houden. Maar kies dan bewust voor muziek met een beat die langzamer is dan je hartslag en waar geen vocalen in zitten.

Je leert het best via één leerstijl

Fabel. Er worden vier leerstijlen onderscheiden in het bekende VARK-model: visueel, auditief, lezend en kinesthetisch. Door deze leerstijlen te combineren, leer je veel effectiever, dan wanneer je slechts één gebruikt. Een combinatie van afbeelding en tekst zorgt bijvoorbeeld voor betere verwerking dan alleen een beeld of alleen tekst.

Door fouten maken leer je

Feit. Maar alleen als je écht dacht dat je antwoord goed was. Dan onthoud je het goede antwoord daadwerkelijk beter. Wanneer mensen een fout antwoord geven door middel van een wilde gok, onthouden ze het goede antwoord daarna niet beter. Dat komt waarschijnlijk doordat een fout je aandacht trekt als je daadwerkelijk dacht dat het goed was. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je door zo’n fout te maken beter de informatie onthoudt, dan wanneer je helemaal geen fouten maakt.

leren feiten en fabels

Je onthoudt de stof beter als je met de hand aantekeningen maakt, dan als je het typt

Feit. Ook al is typen vaak sneller dan schrijven, je onthoudt beter wat je aan het leren bent als je met de hand aantekeningen maakt. Onderzoekers van de Princeton University hebben aangetoond dat dit komt omdát het meer tijd kost. Tijdens het schrijven ben je namelijk al bezig met het verwerken van de informatie en hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Dus laptop aan de kant en schrijven maar!

Je studeert beter wanneer je gestrest bent

Feit én fabel. Of dit werkt, hangt af van je stressniveau. Tot een bepaalde hoogte verbetert stress je focus. Daardoor word je alerter en neem je gemakkelijker informatie op. Ook activeert het mechanismes in je brein die je helpen om dingen te onthouden. Maar wanneer je te veel stress voelt, kan je blokkeren. Daarnaast hangt het van de persoon af of je beter onder druk presteert of niet.

Blijven herhalen is het beste

Fabel. Tenminste, dat ligt aan de manier waarop je het doet. Steeds hetzelfde stukje tekst opnieuw lezen, dat is inmiddels een achterhaald idee. Amerikaanse neuropsychologen hebben onderzoek gedaan naar het effect van herhaling bij het leren. Ze kwamen er toen achter dat dingen meerdere keren opnieuw lezen meer tijd kost en minder effectief is dan andere leerstrategieën. Wat je beter kunt doen is de stof op verschillende manieren herhalen. Bijvoorbeeld door feitjes of concepten op te halen of door flashcards te gebruiken. Dat zijn kaartjes met op de ene zijde een vraag en op de andere zijde het antwoord.

Wil je tips die specifiek gericht zijn om je optimaal voor te bereiden op het SEU-examen? Lees dan hier verder.

De visie van artra over leren

Wij faciliteren de ontwikkeling van goed opgeleide professionals. Zo dragen we bij aan het werkgeluk, de talentontwikkeling en de duurzame inzetbaarheid van deze professionals, waardoor ze een positieve impact hebben op hun omgeving.

Wil je meer weten over trainingen en opleidingen?

Klik dan hier voor het volledige opleidingsaanbod van artra

Alle trainingen en opleidingen

>