Zo bereid je je voor op je SEU examen

10 april 2019 4 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, SEU

Examentips als voorbereiding op het SEU-examen

Kauwgom kauwen, thee drinken tijdens het studeren, markeerstiften gebruiken, quizkaartjes maken, muziek draaien. Er bestaan allerlei verschillende tips, tricks, feiten en fabels over wat je kan doen je bij het leren voor een examen. Maar wat is nou de beste manier om jezelf voor te bereiden op jouw SEU-examen? Wij geven je 10 gouden tips!

Tip 1: Doorloop alle e-learnings

Als je de Basisopleiding Uitzendprofessional online of klassikaal volgt bij artra krijg je toegang tot een online omgeving met daarin verschillende modules. Als je deze maakt, kan je meteen met de stof voor het SEU-examen oefenen. Zo weet je wat er al goed in je hoofd zit en welke onderwerpen nog wat meer aandacht nodig hebben.

Tip 2: Maak de oefententamens en -examens

Het SEU-examen maken is meer dan het uit je hoofd leren van wetten, regels en afkortingen. Het gaat er met name om dat je de kennis hebt, begrijpt waar het over gaat en je dit in de praktijk kan toepassen. Door alle oefententamens en -examens te maken ben je beter voorbereid op het aankomende SEU-examen. Zo raak je bekend met het niveau van de vragen en het type vragen dat wordt gesteld.

  1. Oefen ook eens 1,5 uur achter elkaar. Hierdoor wen je aan de tijdsduur van 1,5 uur examen maken. Je wilt er tenslotte niet pas op het echte examen voor de eerste keer achter komen hoelang 1,5 uur examen maken eigenlijk is.
  2. Leer van je fouten. Vraag je trainer altijd uitleg over de dingen die je niet snapt. De training is een veilige omgeving en onze trainers staan altijd voor je klaar.

Tip 3: Leer de examenstof thema voor thema

Het heeft geen zin om alle examenstof in één keer in je hoofd te stampen. Knip de examenstof daarom op in hapklare brokken en leer elk thema apart. Door je steeds op één onderdeel te richten, bewaar je voor jezelf de rust en blijft de stof beter in je hoofd hangen. Voor het SEU-examen is de studiebelasting zo’n 80 uur. Verdeel deze uren over de weken voor je examen en houd de laatste week vrij voor het maken van oefententamens- en examens. Als je op tijd begint, heb je genoeg tijd voor alle thema’s en kun je de laatste week ook de begrippenlijst en de afkortingenlijst doornemen.

Tip 4: Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen

Combineer alle verschillende middelen die artra je aanbiedt om de examenstof te leren. Gebruik, als je die hebt besteld, je boek om belangrijke onderdelen te onderstrepen of highlighten. Gebruik de e-learnings voor verdieping van de stof per thema. En gebruik de flashcards om tussendoor te oefenen met de theorie.

Tip 5: Probeer het anderen uit te leggen

Wist je dat je lesstof het best onthoud als je het kan uitleggen aan anderen? Daarnaast weet je dat je de stof goed kent als je het aan een ander kan vertellen. Maar ook dat je nog even goed moet leren als dat niet lukt.

Tip 6: Neem de tips van het SEU door

Naast het leren van de stof is het ook belangrijk om je voor te bereiden op de testmethode van het SEU. Wat mag je bijvoorbeeld tijdens het examen bij je houden? Op welke manier moet je antwoord geven? Op de website van de SEU staat een aantal praktische tips voor tijdens het examen.

Nieuw in het SEU-examen is de video-vraag, waarbij je een fragment uit de praktijk te zien krijgt en daarover 3 vragen moet beantwoorden.

Tip 7: Lees de uitzend-cao door

Tijdens het SEU-examen mag je een pdf-versie van de uitzend-cao gebruiken. Er staat meer inde cao dan je denkt, maar je hebt natuurlijk geen tijd om voor iedere vraag de hele cao door te ploeteren. Neem voordat je examen gaat doen de cao goed door en kijk naar de namen van de artikelen;  deze komen vaak letterlijk terug in de vragen. Vragen over de cao gaan vaak over uitvoerende zaken (en uitzonderingen op regulier Arbeidsrecht).

Tip 8: Geef altijd een antwoord

Als het dan eindelijk tijd is voor je examen, geef dan op iedere vraag een antwoord. Het antwoord leeg laten is sowieso fout. Als je iets niet weet, doe een gok. Ook bij de open vragen. Het opschrijven van een enkele formule kan je soms al punten opleveren. Niks opschrijven levert altijd 0 punten op. Mocht je in tijdnood komen en nog een aantal vragen missen, vul dan altijd een meerkeuze antwoord in. Zo is er in ieder geval iets ingevuld. En als je aan het einde van je examen de cao doorneemt, kan het zomaar zijn dat je het juiste antwoord alsnog tegenkomt.

Tip 9: Volg een examentraining

Wil je nog wat extra voorbereiding? Volg dan eens een examentraining. Dit is een extra dag waarop je al jouw vragen kunt stellen aan een trainer, zodat je goed beslagen ten ijs komt op jouw SEU-examen. Loop nogmaals langs de belangrijke punten uit de stof. Sta stil bij de vragen die je nog hebt na het leren en de trainingen die je al gevolgd hebt. Welke onderwerpen hebben nog wat meer aandacht nodig, zodat jij het SEU-examen haalt? Een examentraining zorgt ervoor dat je de kennis die je nodig hebt voor je SEU examen nóg beter onthoudt.

Examentraining

Wil jij ook vol vertrouwen jouw SEU-examen tegemoet gaan? Volg dan de eendaagse examentraining voor Uitzendprofessional of Backofficeprofessional.

Heb jij nog examentips die je met ons wilt delen?

Laat het ons vooral weten!

>