De vier manieren waarop mensen leren

2 januari 2020 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Wil jij komend jaar ook een cursus of training gaan volgen? Dan ben je niet de enige. Bijna 40 procent van de werkende Nederlanders wil zich in 2020 laten bijscholen met een cursus, training of opleiding. En dat is slim: want als je je blijft ontwikkelen vergroot je jouw waarde als uitzendprofessional én het draagt bij aan het werkgeluk. Maar hoe kun je het beste leren? In dit artikel vertellen we je hoe jij jouw leerstijl herkent en hoe je dit in kan zetten.

Hoe ziet het leerproces er uit?

Iedereen leert op een andere manier. De een leert liever uit een boek voor hij iets in de praktijk brengt, de ander door trial and error: gewoon doen en kijken wat er gebeurt. Psycholoog en pedagoog David Kolb heeft 4 fasen onderscheiden in het leerproces, die iedereen doorloopt die iets nieuws leert:

  1. Concrete ervaring (een ervaring opdoen of ondergaan)
  2. Waarnemen en overdenken (reflecteren op de ervaring)
  3. Abstracte begripsvorming (leren van de ervaring)
  4. Actief experimenteren (uitproberen wat je hebt geleerd)

Dit model is een cyclus. Het leerproces wordt altijd doorlopen. Maar de leercyclus hoeft niet per se te beginnen bij ‘concrete ervaring’: het startpunt kan ook ‘begripsvorming’ zijn. Mensen hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde fase in deze cyclus.

Leercyclus van Kolb

Verschillende mensen, verschillende voorkeuren

Iedereen neemt nieuwe informatie op verschillende manieren tot zich. Het bekendste model hiervoor is het VARK-model. Het VARK-model onderscheidt 4 leerstijlen:

  • Visual (Visueel/beeld)
  • Auditory (Auditief/horen)
  • Read/write (Lezen/schrijven)
  • Kinesthetic (Voelen/doen)

Visuele leerstijl

Krijg jij het liefst nieuwe informatie in beelden? Bijvoorbeeld met diagrammen, grafieken, kaarten en flow charts? Dan heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl. Als mensen met een visuele leerstijl iets nieuws leren, tekenen ze het graag uit. Zo verwerken ze de nieuwe informatie.

Auditieve leerstijl

Als je een auditieve leerstijl hebt gaat jouw voorkeur uit naar het luisteren naar informatie. Mensen die deze manier van leren fijn vinden, leren het best van lezingen, klassikale lessen en groepsdiscussies. Ze verwerken informatie niet alleen door te luisteren, maar ook door zelf hardop erover te praten.

Lezende leerstijl

Heb je een voorkeur om eerst over nieuwe informatie te lezen? Dan heb je een lezende leerstijl. Mensen met deze leerstijl verwerken informatie door te lezen of te schrijven. Bijvoorbeeld boeken, rapporten, handleidingen, opdrachten en essays.

Kinesthetische leerstijl

Hou jij ervan om nieuwe dingen te leren door actief aan de gang te gaan? Waarschijnlijk gaat jouw voorkeur dan uit naar de kinesthetische leerstijl. Voor mensen met deze leerstijl moet de informatie het liefst iets concreets zijn. Iets wat vastgehouden, geproefd of gevoeld kan worden, helpt hen om nieuwe informatie tot zich te nemen. Andere voorbeelden zijn case studies, demonstraties, oefeningen en toepassingen.

Waarom is het belangrijk om je leerstijl te weten?

Als je weet wat jouw leerstijl is, kun je sneller en effectiever leren. Zo blijft de informatie beter hangen. En je kunt het gemakkelijker toepassen in de praktijk. Daarnaast is het nuttig om te kunnen herkennen in welke fase van de leercyclus jij je bevindt. Zo kun je jouw leerproces optimaal doorlopen. Als je jouw manier van leren weet, kun je ook beter kiezen welke opleidingen, trainingen en cursussen het beste bij je passen.

Blended Learning

Mensen hebben verschillende voorkeuren voor leerstijlen. Toch is één leerstijl inzetten meestal niet voldoende en hebben mensen behoefte aan meer manieren om informatie tot zich te nemen. Het is dus effectiever om leerstijlen te combineren. Daarom biedt artra een aantal trainingen aan waarin Blended Learning wordt toegepast. Letterlijk betekent Blended Learning ‘gemengd leren’. En dat is precies wat het inhoudt. In plaats van de traditionele lesvorm, worden bij Blended Learning verschillende lesvormen met elkaar gecombineerd: online leren (e-learning), klassikaal leren én leren op de werkplek.

>