Hoe houd je medewerkers gemotiveerd op afstand? 4 tips!

Denise Brijan 17 december 2020 3 min
Categorie: Corona

Nu de coronabesmettingen blijven stijgen en zorgmedewerkers op hun tandvlees lopen, is de oproep van het kabinet om thuis te werken nog dringender geworden. Hoe houd je als leidinggevende de moed erin bij jouw team? En hoe zorg je dat alles op rolletjes blijft lopen?

Even wennen

Het was in maart voor veel organisaties even wennen: opeens moest alles op afstand. Door de nieuwigheid van de situatie zat iedereen er bovenop om elkaar te steunen. Maar in de loop van de tijd gingen toch steeds meer mensen af en toe een dagje naar kantoor. Het langdurige thuiswerken begon er bij velen flink in te hakken. Je mist toch het laagdrempelige contact met collega’s en een andere omgeving dan je eigen keukentafel. Even eruit, andere mensen zien. Snel even iets vragen als je ziet dat je collega niet geconcentreerd met iets anders bezig is.

Het is even niet anders

Maar goed, voor de komende tijd is het even niet anders. Maar daardoor is de volgende vraag enorm relevant voor veel leidinggevenden geworden: hoe houd je je medewerkers gemotiveerd op afstand? Want uit verschillende bronnen blijkt dat coronavermoeidheid opsteekt bij veel thuiswerkers. En dan zitten sommigen, net als in maart, ook weer 24/7 met hun kinderen in huis. Het is een lastige situatie, waar je als leidinggevende een belangrijke rol in speelt. Hier zijn vier tips om je medewerkers te ondersteunen vanuit huis.

1. Blijf met elkaar in contact

Thuiswerken kan heel eenzaam zijn. Of je wordt juist afgeleid door een stapel wasgoed of drukke kinderen. Zorg er dus voor dat je contact blijft houden. Plan regelmatig een-op-eengesprekken. En vergeet ook niet om af en toe spontaan eens te bellen. Even checken hoe de medewerker zich voelt. Heeft hij of zij misschien nog iets van jou nodig? Contactmomenten zijn handig om op tijd signalen op te kunnen pikken. Bijvoorbeeld als het niet goed lijkt te gaan. Zo kan je tijdig ingrijpen.

leidinggeven op afstand

2. Bied extra mentale ondersteuning

De coronacrisis blijkt vooral mentaal heel zwaar te zijn. Als je met je werknemers spreekt, merk je misschien dat iemand last heeft van spanning en stress. Of niet lekker in zijn of haar vel zit. Ga hierover in gesprek met elkaar, en bied waar het kan extra mentale ondersteuning aan. Bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon. Bij veel mentale problemen is praten al een erg heilzaam middel.

Lees ook: Verzuimpreventie als medewerkers thuiswerken

3. Wees duidelijk wat je verwachtingen zijn (maar blijf realistisch!)

Blijf duidelijk communiceren over de doelen die je als team wilt halen. Een gezamenlijk doel om naartoe te werken is essentieel voor de betrokkenheid en zorgt voor meer motivatie. Zo voorkom je ook dat iedereen op een eigen eilandje zit. Maar wees wel realistisch. Het is een moeilijke tijd. Zeker nu de scholen weer even dicht zijn, heeft niet iedereen de mogelijkheid om even productief te zijn als normaal. De doelen moeten dus wel realiseerbaar zijn.

4. Stimuleer ommetjes

Als leidinggevende wil je dat je team gezond blijft. Maar door alle beperkingen krijgen mensen veel minder beweging. En dat is juist heel belangrijk voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Het is bewezen dat een wandeling buiten zorgt voor meer productiviteit en energie. Stimuleer je team dus om elke dag buiten een ommetje te maken. Of nog beter: maak er een teamactiviteit van! Met de app Ommetje van de Hersenstichting, ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, kunnen jouw medewerkers samen een wandelcompetitie starten. Zo motiveer je elkaar om elke dag een wandeling te maken.

Houd je medewerkers gemotiveerd: zo verlaag je stress, voelen mensen zich beter en voorkom je ziekteverzuim. We slaan ons er samen doorheen!

>