Hoe zit dat eigenlijk? 8 vragen én antwoorden voor werkgevers over corona

Denise Brijan 4 december 2020 4 min
Categorie: Corona

Mag je een hoestende werknemer laten testen op corona? Wat moet je doen als een werknemer in contact is geweest met een besmet persoon? En moet je loon doorbetalen als een werknemer in quarantaine moet? Na een ruim half jaar coronamaatregelen spelen er nog veel vragen van werkgevers over corona op de werkvloer. In dit artikel vind je acht veel gestelde vragen mét antwoorden.

1. Kan ik een werknemer verplichten om een coronatest te doen?

Nee, je mag een werknemer niet verplichten om zich te laten testen op corona. Dit is namelijk in strijd met het recht op lichamelijke integriteit. Dat houdt in dat iedereen zelf mag beslissen over zijn eigen lichaam. Een werkgever mag daarom – ook met toestemming van de werknemer – geen coronatest afnemen. Een bedrijfsarts daarentegen mag wel een test uitvoeren, maar mag de uitslag niet delen met de werkgever. De bedrijfsarts heeft immers een medisch beroepsgeheim.

2. Mag ik een werknemer verplichten om de uitslag van een coronatest te delen?

De werknemer is niet verplicht om de uitslag met de werkgever te delen. Als hij of zij vrijwillig besluit om de uitslag te delen, is daar natuurlijk niets op tegen. Maar let op: je mag deze uitslag nergens vastleggen of delen. Dat is verboden op grond van de AVG. Constateert de bedrijfsarts dat de werknemer corona heeft? Dan meldt hij dat aan de GGD in de betreffende regio. De GGD neemt dan contact op met de werkgever om maatregelen te bespreken.

3. Mag ik een werknemer verplichten om in quarantaine te gaan?

Als werkgever mag je een werknemer verplichten om thuis te blijven, om zo een gezonde en veilige werkomgeving te garanderen. Bijvoorbeeld als je vermoedt dat een werknemer besmet is geraakt. Zo bescherm je de rest van je werknemers. Als vanuit huis werken niet mogelijk is, stuur je de werknemer naar huis totdat zijn klachten over zijn of duidelijk is dat er geen besmetting is. Hierbij behoudt de werknemer zijn loon.

4. Moet ik alle werknemers in quarantaine plaatsen als er een besmetting is op de werkvloer?

Het is niet altijd nodig om alle werknemers in quarantaine te plaatsen als er een besmetting is vastgesteld. Dit hangt af van de omstandigheden van de besmetting. Voor advies over wat je het beste kan doen, kan je de bedrijfsarts raadplegen. Over het algemeen geldt dat collega’s die in nauw contact zijn geweest met de besmette persoon het beste 10 dagen in quarantaine kunnen gaan. Dat wil zeggen, als ze minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand en zonder mondkapje in elkaars buurt zijn geweest.

vragen corona

5. Kan mijn bedrijf gesloten worden bij een coronabesmetting?

De veiligheidsregio kan inderdaad besluiten om het bedrijf te sluiten voor veertien dagen als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat hier een corona-uitbraak is geweest. Natuurlijk moet je als werkgever altijd zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Het advies van de overheid is daarom nog steeds om zo veel mogelijk thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan.

6. Mag een werknemer zelf beslissen om in quarantaine te gaan?

Een werknemer kan niet op eigen houtje beslissen om van het werk weg te blijven of voor een bepaalde periode in quarantaine te gaan. Als een werknemer zonder toestemming of deugdelijke reden niet op het werk verschijnt, wordt dit gezien als werkweigering. De werkgever mag dan, na een waarschuwing, het loon stopzetten. Dit kan uiteindelijk zelfs een geldige reden zijn voor ontslag.

7. Heeft de werknemer recht op loon als deze in quarantaine moet?

Een werknemer die in quarantaine moet, heeft recht op loondoorbetaling. Ook als de werknemer geen symptomen heeft, maar bijvoorbeeld in contact is geweest met een besmet persoon. Maar de werknemer moet, als dat mogelijk is, zijn werk tijdens de quarantaine gewoon uitvoeren. Ook als hij of zij positief is getest op corona en geen of milde klachten heeft. Als de werknemer dit weigert en niet arbeidsongeschikt is, verliest de werknemer zijn recht op loondoorbetaling.

8. Behoudt de werknemer recht op loon als hij of zij op vakantie in quarantaine moet?

Het wordt een ingewikkelder verhaal wanneer een werknemer naar een ander land op vakantie is gegaan en ter plekke of in Nederland in quarantaine moet. In principe heeft die werknemer recht op loon en behoudt zijn vakantiedagen. De enige uitzondering is als de werkgever kan bewijzen dat de quarantaine in de risicosfeer van de werknemer ligt. Maar dit is moeilijk te bewijzen. De kans dat een werknemer zijn recht op loon behoudt, wordt aanzienlijk kleiner als vooraf een rood of oranje reisadvies is afgegeven voor het betreffende land.

Lees ook: ‘Coronahuisvesting’, boodschappen en duizenden tests: zo zorgen uitzendorganisaties voor hun arbeidsmigranten

>