Week van de Werkstress 2024: sociale veiligheid

Mandy Bakker 8 november 2024 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Verzuim

Wanneer je werkt in een omgeving waarin je volledig jezelf kunt zijn, dan haal je automatisch meer plezier en voldoening uit je werk. Dit leidt tot meer betrokkenheid, tevredenheid en productiviteit. Toch is een sociaal veilige werkomgeving niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sociale veiligheid betekent dat je je echt veilig voelt om jezelf te zijn op de werkvloer en dat raakt ons allemaal. De werkcultuur en de interacties tussen mensen spelen een grote rol in het creëren en behouden van een fijne en veilige omgeving.

Een gebrek aan sociale veiligheid kan leiden tot werkstress en uiteindelijk tot (langdurig) ziekteverzuim. Tijdens de Week van de Werkstress wordt hier extra aandacht aan besteed. In dit artikel duiken we in het thema van dit jaar en bieden we handvatten voor het bevorderen van betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer.

Aandacht voor een gezonde werkomgeving 

Jaarlijks wordt de Week van de Werkstress georganiseerd door OVAL, een organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan. In de week van 11 tot en met 15 november 2024 wordt tijdens de Week van de Werkstress extra aandacht besteed aan een gezonde en veilige werkomgeving. Met als doel om werk(g)evend Nederland bewust te maken van de invloed van een sociaal veilige werkomgeving voor meer werkplezier en een betere productiviteit.

Met ieder jaar een ander thema uitgelicht. Vorig jaar stond in het teken van ‘samen voor verbinding’. Daar schreef ik eerder een artikel over met de bijbehorende weetjes en statistieken. Blik terug in ons artikel op het voorgaande jaar in de Week van de Werkstress.

Thema en pijlers

Dit jaar gaat het thema over sociale veiligheid en daarnaast worden drie belangrijke subthema’s meegenomen voor een gezonde werkcultuur: werkdruk, inclusie en persoonlijk leiderschap. Elk van deze onderwerpen speelt een rol in het creëren van een veilige, ondersteunende werkplek waar iedereen met plezier aan bijdraagt.

Bron: Week van de Werkstress

Wat is sociale veiligheid op de werkvloer?

Sociale veiligheid betekent dat iedereen op het werk vrij is om zich uit te spreken, vragen te stellen, fouten te maken, zonder angst voor negatieve gevolgen. Een sociaal veilige werkplek is een plek waarin collega’s zich gesteund en gerespecteerd voelen, en waar ruimte is voor diversiteit en eigenheid. Het gaat niet alleen om het afwezig zijn van pesterijen, intimidatie of machtsmisbruik, maar juist ook om positieve interacties die de sfeer en samenwerking bevorderen.

De risico’s van een sociaal onveilige werkplek

Een gebrek aan sociale veiligheid kan grote gevolgen hebben, zoals werkstress en uiteindelijk zelfs leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. In een sociaal onveilige werkomgeving waar pesten, roddelen, discriminatie of het achterhouden van informatie voorkomt, kan de werkplek al snel een bron van spanning worden. Niet alleen de sfeer en het teamgevoel lijden hieronder; ook de productiviteit en het welzijn van medewerkers komen in het gedrang. De cijfers liegen er niet om: meer werkdruk en meer ziekteverzuim komen vaak voor in teams waar sociale veiligheid een probleem is.

Lees ook: Wat is verzuim? Welke 8 maatregelen dragen bij aan het voorkomen ervan

Tips voor een open en sociale werkomgeving

1. Check regelmatig bij elkaar in
Zorg voor een veilige werkomgeving. Een simpele vraag en incheck bij de ander kan al veel doen.

2. Creëer vertrouwen door transparantie
Wees zo open mogelijk over beslissingen en processen binnen de organisatie. Transparantie van het management zorgt voor vertrouwen onder medewerkers.

3. Moedig persoonlijke inbreng aan
Moedig open gesprekken aan. Geef iedereen de ruimte om ideeën en zorgen te delen.

4. Organiseer regelmatig teamactiviteiten
Wanneer er ruimte is voor ontspanning en voor teamactiviteiten, dan voelen medewerkers zich meer verbonden met de organisatie. Werk aan activiteiten die vertrouwen opbouwen, zoals samen werken aan projecten of deelnemen aan workshops.

5. Stimuleer balans tussen werk en ontspanning
Moedig een goede werkprivébalans aan en denk mee in mogelijkheden. Bijvoorbeeld door flexibel werken te ondersteunen.

6. Help elkaar
Merk je dat een medewerker een overvolle planning heeft en vastloopt? Help elkaar en vraag of je wat voor de ander kan betekenen. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken.

Maak het bespreekbaar

Kortom, de werkvloer moet een veilige en fijne plek zijn waar iedereen zich gehoord en gezien voelt. Een plek waar iedereen naar eigen kunnen en vermogen zijn bijdrage kan leveren. Wil je ook aandacht besteden aan dit thema en zelf met jouw team aan de slag? Bekijk dan deze handige toolkit om dit thema bespreekbaar te maken op de werkvloer. 

Ook worden er allerlei activiteiten in deze week georganiseerd. Benieuwd? Ga dan naar de site van de Week van de Werkstress voor een overzicht van het programma. Laat je inspireren en zorg samen voor een fijne werkplek.

>

 Decemberactie

Boek een training in december. Gebruik de actiecode december5 en krijg 5% korting