Stimuleer in 5 stappen de loopbaanontwikkeling van jouw uitzendprofessionals

Mandy Bakker 9 november 2022 3 min
Categorieën: Loopbaan, Opleiding & Ontwikkeling

Als leidinggevende vervul je een belangrijke rol. Wist je dat veel redenen van personeelsverloop ook samenhangen met inspirerend leiderschap en het stimuleren van de loopbaanontwikkeling. Daar heb je als werkgever of manager invloed op. Met redelijk simpele stappen kun je dus het verloop van medewerkers beperken. En zorgen voor betrokken en tevreden medewerkers.

Dit belang werd ook aangekaart tijdens een recent webinar van scholingsplatform Studytube, waarin extra aandacht werd gevraagd voor het inspireren en motiveren van medewerkers. Opvallend zijn de redenen voor vertrek die de ondervraagden benoemen.

Redenen voor personeelsverloop

Alleen al in het afgelopen jaar zijn 1,8 miljoen medewerkers van baan geswitcht. Belangrijke redenen om een baan op te zeggen:

  1. Een tekort aan leer- en ontwikkelmogelijkheden binnen de organisatie.
  2. Niet inspirerend leiderschap.
  3. Geen doorgroeimogelijkheden binnen een organisatie.

Dat wil je voorkomen als organisatie. Daarnaast kost het werven van geschikt talent veel tijd en geld. Belangrijk: vergeet jouw huidige medewerkers niet en voorkom dat ze via de achterdeur de organisatie verlaten. Hoe behoud je jouw medewerkers en inspireer je ze?

In vijf stappen naar gemotiveerde medewerkers

Met openheid en eerlijkheid over de ontwikkelmogelijkheden stimuleer je medewerkers om hun talenten verder te ontwikkelen.

  1. Vertel over de mogelijkheden

Vertel over de mogelijkheden en ga het gesprek aan. Dat klinkt simpel! Vaak werkt écht de tijd nemen voor je medewerkers het best. Verwacht niet dat ze zelf wel weten hoe scholingssubsidie werkt. Of zomaar naar je toekomen en weten wat de mogelijkheden zijn. Leg duidelijk uit hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.

  1. Kijk naar de ontwikkelingskansen

Waar liggen ontwikkelingskansen? Welke vaardigheden beheerst een medewerker al goed en waarin wil diegene zich verder verdiepen? Kijk daarbij naar wat de medewerker écht nodig heeft. Wat gaat goed en wat zijn verbeterpunten?  En vraag ook goed door naar wat de medewerker zelf vindt, misschien hebben ze al over verdere de loopbaanontwikkeling nagedacht.

  1. Plan (vaste) ontwikkelmomenten

Een brainstormsessie zonder vervolgplanning, blijft een loze gedachte. Nu je hebt afgestemd waar jouw medewerker behoefte aan heeft, wil je daar duidelijke afspraken over maken. Stem af op welke dagen en/of op welk tijdstip de medewerker aan de (loopbaan)ontwikkeling mag werken. Zo geeft 55% aan dat de grootste uitdaging om medewerkers te inspireren en motiveren een tijdsgebrek is.

 

loopbaanontwikkeling

  1. Zet scholingssubsidies slim in

Ook als je als mkb-bedrijf geen groot scholingsbudget beschikbaar hebt, dan is dit geen reden om hier  niets mee te doen. Want de overheid stimuleert een leer- en ontwikkelcultuur binnen organisaties. Denk aan het Leven Lang Ontwikkelen, waarmee ruchtbaarheid wordt gegeven aan de (loopbaan)ontwikkeling van medewerkers. Of SLIM-subsidie voor mkb-ondernemers.

Zo komt o.a. het STAP-budget jaarlijks terug met meerdere aanvraagtijdvakken. Dit kun je ook slim gebruiken voor de ontwikkeling van jouw medewerkers met een budget tot max. € 1.000,- exclusief btw per jaar. Daarmee investeer je slim in de kennis van jouw team.

  1. Evalueer na afloop

Mooi, de medewerker heeft een opleiding of training gevolgd. Maar daar stopt het niet. Evalueer dit moment en gebruik de uitkomst voor de verdere loopbaancoaching.

Tip! Als hulpmiddel kun je als manager of leidinggevende het GROW-model inzetten voor loopbaancoaching. Belangrijk daarbij is dat je de medewerker handvatten biedt voor ontwikkeling. Je bent dus als het ware een coach, die de medewerker ondersteunt met de beoogde leerdoelen. Deze doelstellingen maak je SMART en hier evalueer je op.

Leerzame ervaringen

Wanneer medewerkers het gevoel krijgen dat ze worden gehoord, dan delen ze ook eerder positieve ervaringen over de organisatie. Uiteindelijk creëer je zo ambassadeurs van jouw organisatie of zelfs fans! Lees ook eens onze positieve business case voor investering in de loopbaanontwikkeling van medewerkers. Hoe vertaal jij dit naar de praktijk?