Per 1 juli komen er weer heel wat wijzigingen in wet- en regelgeving aan. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je als uitzendprofessional of uitzendondernemer behoefte hebt aan wat overzicht. We hebben daarom de belangrijkste wijzigingen in dit artikel voor je op een rij gezet.
Per 1 juli 2023 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd. Na aanpassing bedraagt het bruto wettelijk minimumloon:
Veel AOW’ers willen best nog werken als je het hen vraagt en de juiste randvoorwaarden schept. Zij vormen een veelbelovend onbenut arbeidspotentieel. Werkgevers zijn wel eens huiverig om gepensioneerden in te schakelen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn een aow’er die ziek wordt lang te moeten doorbetalen. Voor werkgevers is er nu goed nieuws: Vanaf 1 juli hoeft de werkgever nog maar 6 weken loon door te betalen als een werknemer met de AOW-gerechtigde leeftijd door ziekte uitvalt.
De nieuwe pensioenwet is recent door de Eerste Kamer aangenomen. Dit betekent echter dat sommige wijzigingen meteen per 1 juli ingaan:
Lees hier meer over de wijzigingen.
Als je te maken hebt met een langdurig zieke medewerker, dan volg je de stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter. Daar wordt per 1 juli een element aan toegevoegd. Werkgever en werknemer zijn vanaf dan verplicht de visie op de re-integratie vast te leggen bij het opstellen en bijstellen van het plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie.
Een uitzendkracht die ziek is als de uitzendovereenkomst afloopt, maakt aanspraak op een Ziektewetuitkering. Als uitzendwerkgever moet je daartoe een melding doen bij het UWV op de laatste dag van de uitzendovereenkomst (mag vroeger, maar maximaal 10 dagen voor datum einde overeenkomst). Vermeld bij de melding altijd de einddatum van de uitzendovereenkomst. Let op, doe je die melding niet op tijd, dan riskeer je een boete van maximaal € 455. Verzuim je de einddatum door te geven, dan wordt de ziekmelding niet in behandeling genomen, voordat je alsnog de einddatum hebt doorgegeven.
Tip! Lees ook: Bepalingen over arbeidsongeschiktheid in uitzend-cao per 1 juli 2023 aangepast