Aanzienlijke gevolgen nieuwe pensioenwet voor uitzenders

Marco Hendrikse 1 juni 2023 2 min
Categorie: Wet & Regelgeving

Er is vele jaren gedebatteerd over de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Maar afgelopen week was het dan eindelijk zover. Op 30 mei ging de Eerste Kamer akkoord met de nieuwe pensioenwet. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om over te stappen naar een nieuwe pensioenregeling. Voor uitzendondernemingen echter heeft de nieuwe pensioenwet op korte termijn al aanzienlijke gevolgen.

Wijzigingen per 1 juli 2023

Zo gaan twee wijzigingen al per 1 juli 2023 in. Als uitzendonderneming moet je je daarop voorbereiden. De twee wijzigingen per 1 juli 2023:

  1. De wachttijd van acht gewerkte weken voor nieuwe uitzendkrachten vervalt

Een uitzendkracht of gedetacheerde bouwt meteen vanaf de eerste werkdag op. Alle uitzendkrachten moeten vanaf 1 juli direct worden aangemeld bij StiPP. Ook uitzendkrachten die voor 1 juli zijn gestart en op 1 juli de 8 weken wachttijd nog niet hebben bereikt moeten dan aangemeld worden.

  1. Het tellen van de weken in de Basisregeling begint vanaf 21 jaar

Momenteel worden de gewerkte weken van een werknemer al geteld vóór de leeftijd van 21 jaar. Per 1 juli 2023 tellen de gewerkte weken vóór de leeftijd van 21 jaar niet meer mee. De uitzendkracht start dus vanaf 21 jaar in de Basisregeling. Op dat moment begint ook het tellen van de gewerkte weken. Na 52 gewerkte weken gaat de uitzendkracht pensioen opbouwen in de Plusregeling.

Vanaf 18 jaar pensioen

Op 1 januari 2024 gaan uitzendkrachten al vanaf hun 18de jaar pensioen opbouwen. Nu ligt dat nog op 21 jaar. Iedere uitzendkracht van 18 jaar en ouder moet dan dus direct bij StiPP worden aangemeld. Uiteraard moet dat in de diverse systemen worden aangepast.

Nog meer informatie over de wijzigingen, inclusief stroomschema’s is te vinden op de site van StiPP.

>