Vanaf 2025 zal de certificeringsplicht voor uitzendbureaus gaan gelden. Dit houdt in dat je als uitzendonderneming aan heel wat eisen en regels uit het certificeringsstelsel moet voldoen. Maar hoe werkt het certificeringsstelsel? En welke gevolgen heeft dit voor mijn onderneming? Wij helpen je hierbij.
Nog even terug naar de aanleiding van de aangekondigde maatregelen. Vooral rond de ter beschikkingstelling van arbeidsmigranten gaat veel mis. Arbeidsmigranten worden door sommige bureaus onderbetaald, slecht gehuisvest en moeten soms werken onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Dit was voor het kabinet aanleiding om een speciale commissie, onder leiding van voormalig SP-leider Roemer, in te stellen. Deze commissie bracht in 2020 een aantal adviezen uit op basis waarvan het kabinet nu komt met concrete maatregelen.
Tip! Lees ook: Verplichte certificering voor uitzendbureaus komt eraan
Het kabinet stelt voor om de verplichte certificering vanaf 2025 te laten gelden voor alle ondernemingen die in Nederland aan terbeschikkingstelling van arbeid doen als bedoeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Hieronder vallen ook uitleners die niet uitzenden, maar uitlenen anders dan in het kader van beroep of bedrijf.
Private inspectie-instellingen gaan periodiek bij uitzendorganisaties controleren of zij voldoen aan de certificeringseisen die nu nog vastgesteld moeten worden (al zijn de contouren wel al duidelijk). Uitleners die zonder certificaat toch arbeidskrachten ter beschikking stellen èn inleners die arbeidskrachten inlenen van niet-gecertificeerde uitzenders kunnen een boete van de Arbeidsinspectie krijgen. Dit kan echter, zo stelt de Minister, pas in werking treden als álle uitleners in staat zijn gesteld om een certificaat te verkrijgen. Dat zal – afhankelijk van de parlementaire behandeling en voortgang van de invoering – vanaf 1 januari 2025 het geval kunnen zijn.
Tip! lees ook: Ambitieus tijdspad invoering verplicht certificeringsstelsel uitzendbranche
Welke zaken worden er komende tijd opgepakt en waar moeten uitzendondernemers rekening mee houden in het kader van deze verplichte certificering?
Tip! Lees ook: Stand van zaken certificeringsplicht in Jaarrapportage Arbeidsmigranten
Als het certificeringsstelsel wordt ingevoerd zullen de ervaringen die opgedaan zijn met het SNA-keurmerk benut worden. Echter, zo geeft de minister aan, “het private SNA-keurmerk en de zelfregulering in de branche zijn door het vrijwillige karakter op zichzelf helaas onvoldoende toereikend gebleken om malafide ondernemingen van de markt te weren en om daarmee de (kwetsbare) arbeidskrachten te beschermen en een gelijk speelveld te waarborgen.” Het SNA-keurmerk biedt dus een startpunt, maar zal aangevuld worden met onder andere de aanbevelingen van het Aanjaagteam.
Tip! Lees ook: Loopt jouw SNA-keurmerk gevaar?
Naar verwachting zal de certificeringsplicht voor uitzendorganisaties vanaf 2025 gaan gelden. Recent is de internetconsultatie afgesloten. Het Ministerie verwerkt de reacties uit die consultatie en gaat dan aan tafel met de sociale partners (waaronder ABU en NBBU). Samen met de sociale partners zal de komende tijd het verplichte certificeringsstelsel nader uitgewerkt worden. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de certificeringsplicht? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.