Als een uitzendonderneming zijn zaken administratief niet goed op orde heeft, loopt hij een risico: de intrekking van het SNA-keurmerk. Voor veel opdrachtgevers is dat een ware dealbreker, dus hoe kun je dat voorkomen? Arjan Boer van Normec VRO vertelt waar je op moet letten. Bijvoorbeeld: afwijkingen in de personeelsadministratie, in het minimumloon en bij het werken met zzp’ers.
Zo op het eerste gezicht hoeft de uitzendonderneming zich geen zorgen te maken. De uitzendkracht heeft tijdens de Teams-meeting gezegd dat hij in aanmerking komt voor de loonheffingskorting, en heeft die verklaring bekrachtigd met zijn digitale handtekening. Die handtekening is onder die verklaring in een pdf geplakt, en die pdf zit veilig opgeborgen in het personeelsdossier. Alles in orde, toch?
Potentieel probleem
Nou… Arjan Boer, Technisch Manager bij Normec VRO, ziet toch een potentieel probleem. “De wetgever verlangt in zo’n geval een natte handtekening, een handtekening gezet met een klassieke balpen. Natuurlijk, er zijn inmiddels meerdere voorbeelden in onze praktijk waarin de Belastingdienst akkoord gaat met een digitale handtekening, maar die moet dan wel geavanceerd zijn. Dat betekent onder andere dat het document moet zijn gedateerd, en dat het na het plaatsen van de handtekening niet meer kan worden aangepast. Dat document is dan op uniek wijze verbonden aan de ondertekenaar. Let wel: als de werkgever dit niet kan aantonen, valt de medewerker in het anoniementarief, en loopt de werkgever risico op een naheffing.”
SNA-keurmerk
Vandaar het belang van het SNA-keurmerk – zowel voor het uitzendbureau, als voor de opdrachtgever. “Als onze klanten gecertificeerd willen blijven, krijgen ze twee keer per jaar een inspectie”, zegt Arjan. “Daarbij controleren we enkele standaarddocumenten. Bijvoorbeeld: de aansluiting tussen de aangiften omzetbelastingen loonheffing met de verplichtingen uit de administratie en het uittreksel van de Kamer van Koophandel. Daarnaast lopen we steekproefsgewijs door de personeelsadministratie en de loonadministratie. En hierbij komen we een probleem als ongeldige handtekeningen op loonbelastingverklaringen absoluut tegen. Het uitzendbureau kan dat dan op korte termijn corrigeren.”
Volgens Arjan is dat niet alleen een goede zaak voor dat uitzendbureau, maar ook voor de opdrachtgevers. “Stel je voor, die uitzendonderneming krijgt een naheffing, kan die niet betalen, en gaat daardoor failliet. Zonder keurmerk is dat slecht nieuws voor de bedrijven die de betreffende medewerkers hebben ingezet. Want de Belastingdienst zal het openstaande bedrag verhalen op hen. Echter, als het betreffende uitzendbureau beschikt over het SNA keurmerk, is het risico kleiner en toont de uitzendonderneming aan een betrouwbare partner te zijn. Als de opdrachtgever zich ook aan de voorwaarden heeft gehouden, is hij van aansprakelijkheid in de keten gevrijwaard.”
Werken met zzp’ers
En dat is niet het enige probleem dat met het keurmerk uit de weg kan worden geruimd. Want Arjan stuit bij zijn inspecties ook regelmatig op afwijkingen bij het werken met zzp’ers. “Het gebeurt wel eens dat een uitzendbureau een telefoontje krijgt van een opdrachtgever: ‘Heb jij op korte termijn drie mensen voor me?’ En wie worden vervolgens ter beschikking gesteld? Twee uitzendkrachten en een zzp’er. Maar het probleem is: als het gaat om die zzp’er, kan deze niet ter beschikking worden gesteld. Als je dat toch doet, riskeer je problemen met de Belastingdienst. Die zal aanvoeren dat hier sprake is van schijnzelfstandigheid, en dat het uitzendbureau loonheffingen had moeten inhouden.”
Arjan Boer van Normec VRO
Minimumloon
Bovendien loert er nog een andere potentiële adder onder het gras, het minimumloon. En nee, volgens Arjan moeten we dan niet meteen denken aan kwaadwillige schendingen. “In de bruto sfeer zit het vaak wel goed; de problemen zitten meer in de netto sfeer. Sinds 1 januari 2017 is het verboden om in te houden op het netto equivalent van het wettelijk minimumloon, maar er zijn twee uitzonderingen: ziektekosten en huisvesting.”
Echter, op het gebied van huisvesting gelden onder andere de volgende voorwaarden:
Die huisvesting moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Denk in de uitzendbranche aan het SNF-Keurmerk.
Er moet sprake zijn van een huurovereenkomst.
De huisvestingskosten zijn gemaximeerd tot 25% van het wettelijk minimumloon.
Er ligt een volmacht waarin de werknemer de werkgever machtigt om de huisvesting te regelen, een verklaring die eenzijdige kan worden ingetrokken.
En de inhouding is niet hoger dan de daadwerkelijke huur.”
Altijd opletten
Volgens Arjan zijn verreweg de meeste uitzendbureaus hiervan op de hoogte, en beschikken ze over het benodigde SNF-keurmerk. Maar toch ziet hij ook hier nog de nodige afwijkingen. “Ik ken een uitzendwerkgever die zijn zaken goed had geregeld – maar toen startte hij een nieuwe BV. En hij ging ervan uit dat het keurmerk dat hij voor BV A had gehaald, ook gold voor BV B. Helaas, zo werkt het niet. Ook deze werkgever is zijn keurmerk – SNF én SNA – tijdelijk kwijtgeraakt. Met een beetje meer kennis had hij dit kunnen voorkomen.”
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen. Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier.