Een nieuw uiterlijk voor de Basisopleiding Uitzendprofessional

Denise Brijan 4 januari 2022 4 min
Categorieën: artra nieuws, Opleiding & Ontwikkeling

Een nieuw jaar is altijd een mooi moment om te reflecteren en te kijken waar je jezelf nog verder in kan verbeteren. En dat is precies wat we gedaan hebben met de Basisopleiding Uitzendprofessional (BOU). Om deze opleiding nog beter aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk van uitzendprofessionals, hebben we de opzet van de opleiding op de schop genomen.

Waarom een nieuwe opzet?

Waarom een nieuwe opzet maken voor een opleiding die al heel goed is? Omdat we denken dat de opleiding nu nóg beter aansluit bij de dagelijkse praktijk van de intercedent, waardoor het leerrendement wordt verhoogd. Trainer Henriette legt uit: “Voor de hernieuwde BOU hebben we ervoor gekozen om de theorie aan te bieden in de volgorde die je op de vestiging ook meemaakt. Je begint dus met de inschrijving en eindigt met ‘einde werk’. Zo maken we de link met de praktijk nog sterker.”

Henriette Postma

Onderwerpen gelinkt aan het proces

Henriette legt uit: “Voorheen was de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) bijvoorbeeld een losstaand onderwerp. Nu hebben we dit over het hele proces verspreid. Tijdens het eerste dagdeel leer je dus waar je vanuit de AVG aan moet denken bij het inschrijven van een flexwerknemer, maar de AVG komt ook terug in het vijfde dagdeel als we het over ziekte hebben. Niet alleen kan je het onderwerp zo beter linken aan je dagelijkse praktijk, een bijkomend voordeel van deze benadering is ook dat je hierdoor de onderwerpen vaker herhaalt, waardoor je de kennis beter onthoudt.”

De nieuwe indeling

De nieuwe indeling van de BOU wordt daardoor als volgt:

Dagdeel 1       De inschrijving

Dagdeel 2      Voorbereiding op indiensttreding

Dagdeel 3      Contracteren, privacy en personeelsdossier

Dagdeel 4      Werkgeverschap uitzendonderneming en verloning

Dagdeel 5      Veilig werken en ziekte

Dagdeel 6       Einde werk en SEU-examen

De online leeromgeving van de Basisopleiding Uitzendprofessional

Leren in blokjes

Naast de volgorde zijn er nog een aantal dingen veranderd. Zo heeft ieder blok een afsluitende toets waarmee je checkt of je voldoende kennis hebt opgedaan. Henriette: “We hebben de stof verder opgedeeld in kleine blokjes. De verschillende dagdelen bestaan daardoor uit modules, die weer zijn opgedeeld in ‘learning bites’. Deze kleine stukjes van ongeveer 20 minuten stimuleren de deelnemers nog meer om met de stof aan de slag te gaan. Want de stof is zo beter behapbaar.”

Een module en bijbehorende learning bites van het eerste dagdeel in de online leeromgeving

Onze visie op leren

Alle wijzigingen in de opzet van de BOU zijn gedaan vanuit artra’s visie op leren. We vinden het belangrijk dat je meteen met de opgedane kennis aan de slag kan. Dit doen we door veel voorbeelden en casuïstiek te halen uit de praktijk. Daarnaast weten we dat actief leren zorgt voor een betere verwerking van de stof. Daarom maken we gebruik van afwisselende werkvormen waarbij deelnemers actief aan de slag moeten, zoals een spel of battle waarbij je antwoorden geeft door te bewegen of een gekleurd voorwerp omhoog te houden.

Lees ook: De vier manieren waarop mensen leren

Succesvolle pilot

De gewijzigde Basisopleiding Uitzendprofessional is uiteraard ook getest. Trainer Sophie gaf deze pilot in december 2021 en was erg enthousiast: “In het begin is het altijd spannend om met iets nieuws aan de slag te gaan, maar de nieuwe opzet went meteen. Omdat we nu echt het proces van de uitzendprofessional volgen, is het nog makkelijker geworden om de koppeling naar de praktijk te leggen. Een aantal deelnemers uit de pilotgroep zijn al geslaagd voor hun SEU-examen!”

Sophie van Hooijdonk

Wat vinden deelnemers van deze nieuwe opzet?

Niet alleen de trainers zijn enthousiast over de andere benadering, ook de deelnemers zijn positief. Sophie: “Ik hoorde positieve geluiden van deelnemers over de opzet, omdat deze goed aansluit bij hun belevingswereld. Ze vinden ook de afwisseling tussen theorie, quizzen, battles en hier en daar een lolletje tussendoor, fijn. En dat is precies wat we willen: dat de trainingen niet alleen leerzaam zijn, maar ook heel leuk. Een deelnemer appte me laatst nog dat ze de interactiviteit, duidelijke uitleg en tips zo fijn vond. Dat zijn leuke dingen om terug te krijgen.”

Eenvoudig schakelen naar online

Hopelijk is het niet nodig in het komende jaar, maar de Basisopleiding Uitzendprofessional kan ook eenvoudig online worden gegeven. Sophie: “Een online training pak je iets anders aan dan klassikaal, omdat het veel intensiever is. Je zit toch thuis naar je eigen scherm te staren. Daarom zorgen we in ons online programma voor genoeg afwisseling en interactiviteit. Zo ben je niet langer dan een kwartier aan het luisteren, daarna doen we weer iets anders.”

De kwaliteit van de opleiding blijft zoals je het van ons gewend bent. Aan de inhoud van de opleiding is dan ook niets veranderd, maar door deze veranderde opzet gaan we voor een nog hoger leerrendement voor onze deelnemers. Wil je meer weten? Check dan snel de Basisopleiding Uitzendprofessional.

 

De visie van artra over leren

Wij faciliteren de ontwikkeling van goed opgeleide professionals. Zo dragen we bij aan het werkgeluk, de talentontwikkeling en de duurzame inzetbaarheid van deze professionals, waardoor ze een positieve impact hebben op hun omgeving.

Wil je meer weten over trainingen en opleidingen?

Klik dan hier voor het volledige opleidingsaanbod van artra

Alle trainingen en opleidingen

>