3 subsidieregelingen voor scholing waar iedere uitzender gebruik van kan maken

Denise Brijan 20 oktober 2021 4 min
Categorieën: Subsidie, Opleiding & Ontwikkeling

Om werkgevers, werknemers en particulieren te stimuleren om aan de slag te gaan met opleiden en ontwikkelen, zijn er in Nederland verschillende subsidieregelingen beschikbaar. De drie in dit artikel genoemde subsidies zijn jaarlijks goed voor maar liefst 300 miljoen euro aan subsidiegelden. Maar een aanzienlijk deel van dit subsidiebudget wordt niet gebruikt. Zonde! Wij vroegen Raoul Hosli, (subsidie-)adviseur, eigenaar van Considium en specialist in subsidies rondom HRM, welke mogelijkheden er zijn en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Waarom is het zo belangrijk om scholing aan te bieden als werkgever?

“Een aantal jaar geleden was het gebruikelijk dat werknemers bijna hun hele leven bij dezelfde werkgever bleven. Tegenwoordig zijn werknemers mobieler en switchen ze eerder van baan. Vaak willen organisaties niet beginnen aan het opleiden van hun werknemers, omdat ze bang zijn dat werknemers alsnog vertrekken en ze de investering dus kwijtraken. Dat is een misvatting als je het mij vraagt. Je hebt zelf ook altijd profijt van een goed opgeleide medewerker. En juist als je scholing biedt, blijven mensen vaak langer.”

Werkgevers hebben ook een scholingsplicht. Lees er meer over in het artikel Wat houdt de scholingsplicht in en wat moet je ermee als werkgever?

Er zijn drie grote subsidieregelingen voor scholing: SLIM, STAP en NL Leert Door. Kun je hier wat meer over vertellen?

SLIM

“De SLIM-subsidie is bedoeld voor mkb’ers die hun medewerkers willen activeren om een opleiding te volgen, zodat ze meer eigen initiatief hierin nemen. Dit is belangrijk, want alleen het aanbieden van scholing werkt vaak niet om mensen aan te zetten om een opleiding te volgen: ze moeten echt zelf de regie nemen in hun ontwikkeling.”

Lees ook: Zo stimuleer je jouw medewerkers om de regie te nemen in hun ontwikkeling

Subsidieadviseur Raoul Hosli

Raoul Hosli

STAP

“Op dit moment heb je als particulier belastingvoordeel als je zelf een opleiding bekostigt. Het STAP-budget komt hiervoor in de plaats. Zoals het nu fiscaal geregeld is, moet je zelf de opleiding voorschieten en pas bij de belastingaangifte krijg je een deel terug. Bij het STAP-budget verandert dit. Als je bijvoorbeeld een opleiding wil volgen van 2000 euro, krijg je 1000 euro van de overheid. De andere helft moet je zelf betalen. Deze regeling gaat lopen vanaf maart 2022, maar is ook zeker interessant voor werkgevers.”

Wist je dat de opleidingen van artra straks ook in het register van opleidingen staan waar je een STAP-budget voor aan mag vragen?

NL leert door

NL leert door is een regeling die kan worden aangevraagd door opleiders, zodat ze hun opleidingen, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, tot bedragen van 1500 euro volledig kosteloos aan mogen bieden. Iedere Nederlander mag hier gebruik van maken en krijgt daar dus geen kosten van in rekening.” Je kan nu al gebruik maken van NL leert door. Deze regeling loopt door tot eind 2022.

Welke boodschap wil jij meegeven aan iedereen die subsidie aan wil vragen?

“Het belangrijkste is om te onthouden dat subsidie krijgen geen doel op zich is: het is een middel om jouw doelen te bereiken. Het is belangrijker om voor ogen te houden welke activiteiten je wil gaan doen om medewerkers verder te laten ontwikkelen. De subsidie gebruik je om dit beter of sneller voor elkaar te krijgen. Maar je moet ook goed kijken hoe je als organisatie kan inspelen op de mogelijkheden die er zijn. Sommige regelingen, zoals STAP en NL leert door, kun je alleen gebruiken als de medewerker de opleiding zelf zou betalen. Kijk dus goed wie de opleiding betaalt en wie het gaat doen.”

Wanneer is jouw ‘missie’ geslaagd?

“Ik begrijp dat je door al die subsidies soms door de bomen het bos niet meer ziet, maar het zou me blij maken als mensen sneller gaan kijken of ergens subsidie voor te krijgen is. Er blijft namelijk te veel scholingsbudget liggen, en dat is zonde. Het zou fijn zijn als mensen al in een vroeg stadium aan eventuele subsidiemogelijkheden denken, op het moment dat ze besluiten om scholingsactiviteiten te ondernemen.”

Hoe kan jouw bureau Considium hierbij helpen?

“Wij helpen onze klanten om de subsidie te krijgen die past bij wat ze willen bereiken. Er bestaan in Nederland talloze subsidiemogelijkheden, maar door onze ervaring weten wij waar we moeten zoeken en hoe we deze subsidies kunnen krijgen. We hebben een database waar alle regelingen in staan, dat maakt het zoeken al een stuk eenvoudiger. Hierin krijgen we ook meldingen als een budget is overschreden. Door goed te luisteren naar wat de klant wil, vinden we de passende subsidies. Daarnaast zorgen we ervoor dat je voldoet aan de randvoorwaarden om de subsidie te krijgen. Ook kijken we of er kleine aanpassingen nodig zijn wat de klant precies wil doen. Soms is het bijvoorbeeld gunstiger om de activiteit door te tillen naar het volgende kalenderjaar.”

Wat gaat er het vaakst mis bij subsidieaanvragen? Waar moeten mensen op letten?

“Om een subsidie te krijgen moet je vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daar gaat het wel eens mis. Zo moet je de juiste administratie voeren, anders moet je het geld terug betalen. Ook maakt niet iedereen gebruik van subsidies waar ze wel voor in aanmerking komen. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten dat de regeling bestaat of omdat ze na negatieve ervaringen er geen gebruik meer van willen maken. Sommige subsidies geven bijvoorbeeld veel administratieve druk. Wij ondersteunen klanten daar in.”

Wil je meer weten over subsidiemogelijkheden op het gebied van scholing? Raoul is een van de sprekers op onze Actualiteitenochtend van dinsdag 16 november, waar hij meer vertelt over wat deze regelingen inhouden, voor wie ze bestemd zijn, waar, waarvoor en hoe je de subsidie aan kunt vragen en hoe je als uitzendorganisatie profiteert van deze subsidies. Wil je gericht advies? Neem dan een kijkje op de website van Considium.

Wil jij ook op de hoogte zijn van de laatste wet- en regelgeving omtrent opleiden, scholingsplicht en subsidies?

Kom erachter hoe je als werkgever optimaal gebruik maakt van subsidiemogelijkheden, wat de uitzend-cao zegt over scholing en met welke wet- en regelgeving je te maken hebt. En wat daar binnenkort in verandert. We zetten het op 16 november allemaal in een ochtend voor je op een rij bij de online Actualiteitenochtend.

Meld je nu aan!

>