Online Actualiteitenochtend voor de flexbranche: klaar voor inspectie

Inschrijven niet meer mogelijk.

Deze online Actualiteitenochtend vond 15 november 2022 plaats. De ochtend stond in het teken van de cases die certificeringsorganisaties Normec VRO en Bureau Cicero tegenkomen bij uitzendorganisaties. Daarnaast ging Marcel Reijmers in op zogenaamde ‘verborgen kosten’. 

Voorkom boetes

Als uitzendorganisatie moet je aan nogal wat wet- en regelgeving voldoen. Een foutje is dan ook zo gemaakt. Een inspectie van een certificerende instelling zoals Normec VRO of Bureau Cicero zet de boel op scherp. Heb je overal aan gedacht? Is alles goed geregeld? Maak je te goeder trouw een foutje, dan volgt een waarschuwing of mogelijk een boete.

Een foutje is dus snel gemaakt. Uit onwetendheid of door slordigheid. Tijdens deze Actualiteitenochtend gaan we in op veelgemaakte fouten die Bureau Cicero en Normec VRO tegenkomen bij hun inspecties. Ze leggen uit wat er misgaat en wat je eraan kunt doen, zodat jij die fout nooit (meer) maakt! Daarnaast komen ook veelvoorkomende misverstanden en onderwerpen waarover veel vragen binnenkomen aan de orde. Zo voorkom je misstanden en boetes en krijg je verbeterpunten snel in beeld.

Praktische informatie

Datum: 15 november 2022

Tijdstip: 09.30 – 12.30 uur. En kun je dan niet? Geen probleem. Na afloop zijn alle sessies on demand terug te kijken.

Locatie: online via Zoom. Je ontvangt een link voor deelname.

Tarief: deelname kost €199 per persoon (excl. btw). Bij deelname van 3 personen van dezelfde organisatie geldt 3+1 gratis (6+2; 9+3; etc.). De korting wordt na inschrijving op de factuur verrekend.

Inschrijven:

Je wordt in één ochtend helemaal bijgepraat en je beschikt over de meest actuele, praktijkgerichte kennis. Schrijf je dus snel in!
Voor aanvang van dit event ontvang je een e-mail met informatie en een link voor het bijwonen van dit online event.

Het programma

09:25 – 09:30 Log in met je inlogcode.
09:30 – 09:35 Welkom en introductie door Ellen van Hierden, directeur artra
09:35 – 10:20 Sessie 1: Goed voorbereid op een inspectie – Arjan Boer (Normec VRO)

Arjan Boer gaat in deze sessie uitgebreid in op de inspectie van een uitzendorganisatie. Hoe ziet een inspectie eruit? Hoe bereid je je er op voor? Boer geeft ook aan welke ‘fouten’ hij regelmatig tegenkomt en wat aandachtspunten zijn. Vervolgens licht hij er een onderwerp specifiek uit: de ET-regeling. In alle softwarepakketten gaat het momenteel mis met de ET-regeling. Wat kun je daar het beste mee doen?

10:20 – 10:30 Korte pauze

10:30 – 11:15 Sessie 2: Actuele aandachtspunten inspectie – Paul Heinrichs (Bureau Cicero)

Tips & tricks voor inspectie: Tijdens een inspectie komt er heel wat op je af. Paul Heinrichs geeft handige tips, zodat je als uitzendondernemer met vertrouwen een inspectie tegemoet gaat.

PAWW verplichting: Vanaf 1 augustus kunnen uitzendkrachten aanspraak maken op een PAWW-uitkering. Uitzendorganisaties moeten premies afdragen aan Stichting PAWW en hun uitzendkrachten informeren dat ze mogelijk na afloop van de wettelijke WW- of loongerelateerde WGA-uitkering recht hebben op een private verlenging van deze uitkering. Hoe richt je dit in en waar moet je rekening mee houden?

Uitstel van betaling en inspecties: Uitzendondernemingen die tijdens de coronacrisis uitstel van betaling hebben gekregen van de Belastingdienst, moeten per 1 oktober af gaan betalen. Dit wordt als een risicoverhogende factor gezien. Daarom gaat de inspectiefrequentie van de inspecties van SNA (Stichting Normering Arbeid) naar eens per drie maanden. Deze verhoogde inspectiefrequentie geldt tot het gehele bedrag aan de Belastingdienst is voldaan. Paul licht dit toe en geeft aan wat de consequenties zijn.

11:15 – 11:25 Korte pauze

11:25 – 12:10 Sessie 3: Verborgen kosten – Marcel Reijmers (FlexKnowledge)

In deze derde sessie gaat Marcel Reijmers in op de zogenaamde ‘verborgen kosten’, waar iedere uitzendonderneming mee te maken heeft. Zo komen onder andere aan de orde: Wat kost een zieke uitzendkracht nou echt? Moet ik kiezen voor een abonnement bij de arbodienst waar alles inzit of is apart betalen voor elke dienst juist aantrekkelijker? Hoe bereken ik het verzuimpercentage? Ook de basisregeling van StiPP krijgt nu 8% premie en een uurfranchise. Hoe ga ik daarmee om in de kostprijs? Wat zijn de kosten van een opleiding? Welke kosten vallen wel of niet onder de scholingsverplichting van 1,02%?

12:10 – 12.25 Rondetafelgesprek over de verplichte certificering van uitzendbureaus vanaf 2025

Het kabinet heeft aangekondigd dat er een verplichte certificering komt voor uitzendbureaus. Naar verwachting gaat de verplichting in 2025 in. De certificeringsplicht moet ervoor zorgen dat uitzendbureaus zich aan de regels houden. In gesprek met Ellen van Hierden delen de experts Julisa Fereijra – Phelipa Arjan Boer (beiden van Normec VRO), Paul Heinrichs (Bureau Cicero) en Marcel Reijmers (FlexKnowledge) hun inzichten over de certificeringsplicht.

12:25 – 12:30 Afsluiting

 

Over de sprekers:

Marcel Reijmers

Over Marcel Reijmers

Marcel Reijmers werkt sinds 1994 in de flexbranche. Hij adviseert en begeleidt intermediairs en inleners sinds 2013 vanuit zijn eigen bedrijf FlexKnowledge bij alle vraagstukken rondom o.a. wet- en regelgeving in de flexbranche, kostprijzen, werkingssfeer, inlenerbeloning, CAO’s, arbeidsovereenkomsten, Algemene Voorwaarden en arbo- en verzuimbeleid. Hij is columnist bij FlexNieuws en treedt regelmatig op als spreker. Eerder in zijn loopbaan heeft Marcel ruim 13 jaar bij de Luba Groep gewerkt o.a. als Manager Organisatie & Kwaliteit en 7 jaar bij de HelloFlex Groep waar hij de bedenker was van o.a. CAOWijzer en het concept van backofficepayrolling dat uitmondde in HelloFlex People waarvan hij 5 jaar directeur was.

 

Over Arjan Boer

Arjan is afgestudeerd bedrijfskundige en vanaf februari 2015 indienst bij Normec VRO (Voorheen VRO Certification). Voor het dienstverband bij Normec VRO was Arjan werkzaam bij SNCU de “CAO politie” in de uitzendbranche en was hij werkzaam bij een uitzendonderneming.

Arjan is Technisch Manager. Hij is verantwoordelijk voor het actueel houden de diverse producten. Hij vertegenwoordigt Normec VRO bij harmonisatie overleggen bij de Stichting Normering Arbeid, NBBU en PayOK en is lid van het (Centraal) College van Deskundigen SNA en PayOK. Hiernaast is Arjan inspecteur voor diverse producten, waarvoor hij inspecties uitvoert.

 

Over Julisa Fereijra – Phelipa

Julisa Fereijra – Phelipa, Business Unit Directeur van de inspectie-instellingen Normec FLC en Normec VRO, is sinds 2009 actief in deze dynamische uitzendsector. Zij is jarenlang als Technisch Manager en inspecteur van diverse keurmerken binnen de flexbranche actief geweest. Zij neemt deel aan de harmonisatie overleggen van keurmerkhouders en inspectie-instellingen en heeft verder een adviserende rol in het College van Deskundigen van het SNA-keurmerk. Ook is zij momenteel nauw betrokken bij de herziening van het SNA-keurmerk. Hiervoor was zij als extern accountant werkzaam bij Deloitte Accountants.

 

Over Paul Heinrichs

Paul Heinrichs is sinds 2012 actief bij Bureau Cicero. Door zijn functie als secretaris bij de NBBU heeft hij kennis gemaakt met veel intermediairs. Ook heeft hij kennis opgedaan over onder andere de CAO ontwikkeling. Bij Bureau Cicero kreeg hij de kans om zichzelf in te zetten op de vlakken die hem echt intrinsiek motiveren. Zoals naast het inspectie werk ook meeschrijven en nadenken over normen en de ontwikkeling daarvan.

De inhoud van de Actualiteitenochtend:

  • Ontwikkeling van de kostprijs in 2023
  • Voorbereiding inspectie
  • Veelvoorkomende onregelmatigheden die worden geconstateerd tijdens een inspectie en hoe deze te voorkomen
  • Tips & Tricks om ene inspectie goed door te komen
  • ET-regeling
  • PAWW
  • Uitstel van betaling en inspectiefrequentie
  • Verplichte certificering van uitzendbureaus vanaf 2025