Recruiter, wat doe je met stagiairs?

Peter Passenier 15 maart 2024 6 min
Categorie: Recruitment

Krapte op de arbeidsmarkt, je hebt er op deze site regelmatig over kunnen lezen. Maar wist je dat er in Nederland ook een tekort is aan stageplekken? Inderdaad, heel tegenstrijdig. Achmea-recruiter Emma Grobben probeert daar iets aan te doen, met behulp van slimme apps, maar vooral met veel menselijk contact.

Haar naam was gevallen, daar klonk het applaus. Maar toen Emma Grobben naar voren liep om haar prijs voor het meest invloedrijke recruitmenttalent in ontvangst te nemen, begon ze te twijfelen. “Weet je, ik had niet echt een speech voorbereid – maar nu ik had gewonnen, wilde ik mijn kans ook grijpen. Ik wilde niet iedereen in mijn omgeving gaan bedanken, ik wilde die zaal vol recruiters mijn boodschap meegeven. Dus heb ik iets gezegd als: ‘Mensen, ga iets doen met het talent van de toekomst, besteed meer aandacht aan stagiairs.”

Emma Grobben loopt naar het podium om haar award in ontvangst te nemen. Foto: Maurice Groyer

Tip! Lees ookGenomineerde recruitmenttalenten (waaronder Emma Grobben) stellen zich voor

Stagiairs werven

Dat was ook logisch, want het was precies die aandacht voor stagiairs die de jury zo waardeerde. Grobben is recruiter bij Achmea, en het is haar taak om die stagiairs te werven en goed op te vangen. “Ik zorg er voor dat er binnen Achmea sprake is van een zachte landing. Dat betekent ten eerste dat de stagiairs een stageplek krijgen die bij hen past, maar ook dat ze contact kunnen leggen met andere stagiairs binnen Achmea om ervaringen uit te wisselen. Zo hebben we bijvoorbeeld een omgeving in Teams waar al die stagiairs bij zijn aangesloten, en organiseren we – speciaal voor die stagiairs – twee keer per jaar een welkomstdag. En natuurlijk is het ook belangrijk dat die mensen voldoende worden begeleid, en dat de vaste medewerkers die als begeleiders optreden, tijd vrijmaken om vragen te beantwoorden.”

Tekort aan stageplaatsen

Bij dat laatste stuiten we meteen op een knelpunt. Zoals hierboven vermeld, kampt Nederland niet alleen met een krappe arbeidsmarkt, maar ook met een tekort aan stageplaatsen. En volgens Grobben valt dat laatste wel te verklaren. “Ik probeer leidinggevenden enthousiast te maken voor het begeleiden van stagiairs. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Ik hoor heel regelmatig dat mensen hier eenvoudigweg geen tijd voor hebben. Of dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Natuurlijk, een reguliere medewerker die pas in dienst is, heeft die begeleiding ook nodig – maar die brengt zijn kennis en vaardigheden vervolgens een paar jaar in praktijk. Van stagiairs weet je zeker dat ze na vijf maanden weer vertrekken.”

Emma Grobben op het podium. Foto Maurice Boyer

Match stagiair en stageplek

Gelukkig weet Grobben veel van die bezwaren weg te nemen. “Het allerbelangrijkste is de juiste match tussen stagiair en stageplek. Niet altijd hoeven stagiairs volledig mee te werken in een team; je kunt hun stage specifieker maken op basis van hun ambities. Zo hebben we nu een student internationaal business, en die gaat een onderzoek uitvoeren naar hoe Achmea tweetalig kan worden. Juist door de krapte op de arbeidsmarkt is het lastig om ICT-personeel te vinden, en het zou enorm helpen als we ook konden werven over de grens, en als de kandidaten niet per se Nederlands hoeven te spreken. Maar wat moet er gebeuren om de organisatie hierop voor te bereiden? Dat is een onderzoeksterrein dat tot nu toe niet is opgepakt en waar je ook niet zo gauw een reguliere medewerker helemaal voor vrijmaakt.”

Tip! Lees ook het interview met Frederique Thans, overall winnares van de verkiezing Meest Invloedrijke Recruiter 2023.

ChatGPT

Maar Grobben geeft toe, zelfs met een goede match moet je als stagebegeleider nog steeds veel vragen beantwoorden. Echter, de instroom van stagiairs zou juist kunnen helpen om deze werklast te verminderen. “Waar ben je als stagebegeleider de meeste tijd mee kwijt? Vaak met het beantwoorden van vragen over de organisatie, de processen, de communicatie. ‘Waar vind ik dit document?’, ‘Ik heb een mail gehad over dit specifieke onderwerp. Wat kan ik daarmee doen?’ en ‘Hoe pas ik ook alweer een vacature aan in dat systeem waar we mee werken?’ Nu moeten al die vragen nog beantwoord worden door een persoon, maar over een paar jaar kan dat misschien door een systeem als ChatGPT. Sinds de laatste update kun je immers je eigen ChatGPT aanmaken, na het invoeren van de nodige gegevens. En daarin zou je juist dit soort organisatorische en procedurele kennis kunnen onderbrengen.”

Emma Grobben
Emma Grobben

Recruitment met ChatGPT

En wie kan Grobben daar het beste bij helpen? Inderdaad, de stagiairs zelf. “De vorige stagiair die ik had, dat was Mr. ChatGPT. Bij alles wat ik voorstelde, kreeg ik ongeveer dezelfde reactie: ‘Kunnen we dit niet automatiseren?’ ‘Kunnen we dit niet overlaten aan ChatGPT?’ Hij heeft mij iedere dag weer nieuwe dingen laten zien, bijvoorbeeld hoe je dat algoritme zou kunnen gebruiken voor recruitment. Veel van onze vacatureteksten laten we tegenwoordig schrijven door ChatGPT, op basis van een prompt van ongeveer een A4 (zie kader). Natuurlijk, we lezen de teksten zelf altijd goed na, en zorgen ervoor dat ze volledig kloppen, maar het is een enorme efficiëntieslag.”

Doorstroming naar reguliere functie


Maar hiermee zijn niet alle bezwaren tegen stagiairs uit de wereld. Want we zagen het al eerder: veel leidinggevenden zijn huiverig omdat stagiairs maar vijf maanden blijven. Echter, ook hier probeert Grobben verandering in te brengen. “Op dit moment stroomt zo’n 10 tot 15% van de stagiairs door in een reguliere functie, en dat percentage wil ik natuurlijk opschroeven. Bijvoorbeeld door nog meer meewerkstagiairs de kans te geven om na hun stage bij ons te werken. Of door nog meer stagiairs te laten instromen in een van onze traineeprogramma’s.

In een ideale wereld zet je de stageplekken in op die afdelingen waarvan je weet dat ze junioren nodig gaan hebben. Als we dat weten te realiseren, kunnen we niet alleen veel vacatures opvullen, maar maken we ook meer managers enthousiast. En dan komen we dichter bij de vervulling van mijn droom: iedere student in Nederland een geschikte stageplaats.”

Kader: AI-vacaturetekst

Je hebt het gelezen: bij het bedenken van vacatureteksten laat Emma Grobben zich graag assisteren door ChatGPT. Maar let op dat woord ‘assisteren’. De onderstaande alinea’s komen uit de koker van ChatGPT, maar op basis van informatie uit het betreffende team, en een zeer gedetailleerde prompt. En het resultaat werd zorgvuldig nagelezen met een recruitmentblik.

Een voorbeeld:

Mbo/Hbo Meewerkstagiair Software Development

Ben jij een technisch talent met een passie voor IT en wil je meewerken aan de toekomst van IT-oplossingen? Lees dan verder, want wij hebben de perfecte uitdaging voor jou!

Bij Centraal Beheer IT is er een plek voor jou in Team Moolah (ofwel; Geld). Ons team maakt deel uit van Centraal Beheer Financiële Diensten en is toegewijd aan het ontwikkelen van innovatieve IT-oplossingen waarmee onze klanten producten kunnen afsluiten, beheren en raadplegen. Deze producten variëren van sparen en beleggen tot hypotheek-, pensioen- en lijfrenteproducten. We werken aan zowel de front-end (Angular) als de backend (.NET API’s), wat zorgt voor een gevarieerd projectlandschap.

Wat ga jij doen?
Je gaat je storten op het verbeteren van validaties in onze huidige API’s, waardoor ze efficiënter en effectiever worden. Het is als het organiseren van een kamer vol speelgoed, waarbij je de chaos transformeert in geordende opslag. In dit scenario zijn de validaties het speelgoed en het domeinmodel zijn de meubels. Je zult werken in een agile team, waarbij je eerst meekijkt hoe een API wordt omgezet naar Fluent Validation, daarna ga je dit zelf doen, met begeleiding van een van onze ervaren ontwikkelaars. Daarnaast krijg je de kans om een handleiding te maken waarmee ook andere teams kunnen profiteren van jouw werk. Dit is de eerste stap richting een Service Mesh, iets wat wij graag samen neer willen zetten!

>