PDL-diploma of SEU-diploma Backofficeprofessional?

9 juli 2020 3 min
Categorie: SEU

Dit artikel is een bijdrage van de Stichting Examens Uitzendbranche.

Het SEU-diploma en PDL-diploma vullen elkaar mooi aan. Maar wanneer kies je het beste voor PDL of voor SEU? We vroegen Kathinka Willemsen, die beiden examens heeft gedaan, naar haar ervaring. Een advies uit de praktijk.

Kathinka werkt sinds zes jaar bij P-services HR Group in Barneveld. Als Professional Salarisverwerking en Controller is zij naast de salarisverwerking verantwoordelijk voor de controles van onder andere de inlenersbeloning, het contractbeheer en verzuim.

Kathinka Willemsen

Kathinka Willemsen

Na het behalen van haar Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) in 2017, heeft ze zich geregistreerd bij NIRPA. ‘Wet- en regelgeving verandert continu,’ vertelt Kathinka. ‘Ik vind het heel belangrijk om mijn kennisniveau op peil te houden en daarmee bij te dragen aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Doordat mijn kennis up-to-date is kan ik een correcte verloning en het verzorgen van goed werkgeverschap borgen.’ Het SEU-examen Backofficeprofessional is geaccrediteerd voor permanente educatie door NIRPA. Met het behalen van dit diploma (2019) heeft Kathinka haar PE punten voor 2019 behaald.

Toegevoegde waarde SEU ná PDL

‘Het behalen van mijn PDL-diploma heeft mij uitgebreide en algemene kennis van het proces rondom de loonadministratie en bijbehorende wetgeving opgeleverd,’ vervolgt Kathinka. ‘Voor de dagelijkse praktijk had ik behoefte aan meer verdieping en dat vond ik in het branchediploma Backofficeprofessional. Deze opleiding gaat heel specifiek in op de wet- en regelgeving voor de flexbranche. De berekening van bijvoorbeeld het uurloon is binnen PDL eenvoudiger dan in het SEU-examen. Voor het SEU-diploma moest ik mij verdiepen in de inlenersbeloning en leerde ik over het verschil in uurloonberekeningen op basis van cao’s.’

‘Nu ik naast mijn kennis van de loonadministratie óók beschik over kennis rondom de specifieke wet- en regelgeving werk ik efficiënter. Vragen van collega’s kan ik sneller beantwoorden. Door mijn branchekennis kan ik vragen beter in de praktijk (context) plaatsen en dat maakt het voor mij makkelijker om over juridische of administratieve (on)mogelijkheden in gesprek te gaan met collega’s.’

Eerst SEU en dán PDL?

‘Dat is een volgorde waar ik mij zeker iets bij kan voorstellen’, vertelt Kathinka. ‘Als je nieuw bent binnen de branche en nog relatief weinig ervaring hebt met loonadministratie is het heel interessant om eerst het SEU-diploma te behalen. Dit diploma voorziet in basiskennis loonadministratie en van belangrijke kennis van relevante wet- en regelgeving voor de branche. Na SEU zou PDL dan een mooie verdieping zijn van de kennis over de loonadministratie.

‘Maar, aan de andere kant, als je overweegt om je te laten registeren als salarisprofessional bij NIRPA is het handig om eerst je PDL diploma te halen. Dit diploma is namelijk een voorwaarde voor registratie. Het SEU-diploma is dan vervolgens heel relevant als je werkt in de flexbranche. Het levert tegelijk veel punten op voor de permanente educatie.

Teveel rekenen?

‘Dat is een lastige… rekenen is uiteraard belangrijk als je werkt in een backofficefunctie waarin je direct de loonadministratie verzorgt. Als je in jouw functie de loonadministratie voorbereidt en daarnaast vragen beantwoordt van collega’s en/of flexkrachten en controles uitvoert op contracten, inlenersbeloning en uitzendingen, dan lijkt rekenen minder belangrijk. Toch is het dan fijn als je weet hoe berekeningen gemaakt worden. Dit helpt je bij het uitleggen van bijvoorbeeld loonstroken, toeslagen of specifieke delen van de inlenersbeloning. De basiskennis van het rekenen is heel relevant als je werkt in een dergelijke functie.’

En de voorbereiding?

‘Ik heb de klassikale opleiding gevolgd [de Basisopleiding Backofficeprofessional bij artra, red.] en vond het heel prettig om met collega’s en vakgenoten over de lesstof te praten. Het met en van elkaar leren heeft voor mij echt een toegevoegde waarde. Over het examen zou ik vooral willen meegeven dat het belangrijk is om op tijd te beginnen met leren. Het is veel lesstof, maar als je je goed voorbereid is het zeker te doen.

Bron: SEU, 7 juli 2020

 

>