Dit leer je tijdens de training Candidate Experience

Denise Brijan 11 november 2021 3 min
Categorieën: Recruitment, Selecteren

Om een recruitmentproces te optimaliseren is het belangrijk om rekening te houden met de Candidate Experience. Want de ervaringen die de kandidaat opdoet bij jouw recruitmentproces, bepaalt of hij of zij bij jou verder wil – voor deze vacature of wellicht een toekomstige.

Dat is ook waarom de deelnemers van de Recruitment Professional, na de trainingen personal branding, het recruitmentproces en employer branding, aan de slag gaan met de training Candidate Experience.

De training Candidate Experience

De training Candidate Experience wordt gegeven door Noortje Poot. Zij is expert op het gebied van candidate experience en employer branding en stelt zichzelf met trots voor als een vakidioot. De kans om te leren van de ervaringen van Noortje grepen de deelnemers daarom met beide handen aan. Dat maakt deze opleiding ook zo speciaal: onze trainers zijn niet ‘alleen’ goed in trainingen geven, maar zijn ook experts in wat ze doen.

Wil je Noortje beter leren kennen? Lees dan: Even voorstellen: nieuwe trainer Noortje Poot

Wat leer je bij de training Candidate Experience?

De training Candidate Experience gaat in op de zes fases die een kandidaat doorloopt tijdens het recruitmentproces: verleiden, informeren, solliciteren, selecteren, onboarden en behouden. In elke fase heb je namelijk verschillende mogelijkheden om kandidaten aan je te binden. Tijdens de training brengen de deelnemers al deze contactmomenten in kaart en kijken ze waar de kandidaatbeleving beter kan. Noortje: “Tijdens de training stelden de deelnemers veel vragen: niet alleen over de candidate experience zelf, maar ook over andere dingen die gelinkt zijn aan dit onderwerp, bijvoorbeeld hoe ik dingen aanpak in mijn eigen praktijk en wat ik van mijn ervaringen heb geleerd.”

Noortje Poot, geeft de training Candidate Experience

Noortje Poot

De invloed van de recruiter op de candidate experience

Noortje vindt het belangrijk dat iedere recruiter zich bewust is van de invloed die hij/zij heeft op de candidate experience. In sommige gevallen gaat dat verder dan alleen de ervaring van de sollicitant zelf. “In deze groep zitten drie internationale recruiters, die hoogopgeleide werknemers werven vanuit het buitenland. Voor hen is het recruitmenttraject automatisch al vrij lang, omdat ze ook te maken hebben met de gezinnen van die werknemers. We hebben het met de hele groep gehad over hoe je dit aan zou kunnen pakken.”

De impact van een groep

Een training moet natuurlijk interessant, leuk én effectief zijn. Maar ook de groep speelt een belangrijke rol in wat je leert van een opleiding. Noortje: “Dit is een leuke en gebalanceerde groep, die erg betrokken is bij elkaar. Ze stellen goede vragen aan mij, maar denken ook met elkaar mee. Zo leren zij van voorbeelden van anderen, maar kunnen ze ook anderen helpen vanuit hun eigen ervaringen. Ik zie bijvoorbeeld ook dat een aantal deelnemers al bij hun managers aankaarten wat ze zouden willen aanpakken. Zij durven echt in hun vakgebied te groeien.”

Wat wil Noortje meegeven aan de deelnemers?

“Ik vind het belangrijk dat je je als recruiter bewust bent van de invloed die je hebt op de candidate experience. En dat je de kans grijpt om kandidaten op een leuke manier kennis te laten maken met jou en de organisatie. Dat hoeft geen bakken met geld te kosten: het kan heel simpel zijn om er een feestje van te maken. Zo lang je maar duidelijk en transparant bent en mensen goed voorbereidt op wat ze kunnen verwachten in het proces. Daarbij moet je niet alleen oog hebben voor de mensen met wie je door wil gaan, maar ook degenen die afvallen. Dat doe je door uit te tekenen wat er gebeurt als iemand in contact komt met jouw organisatie. Welke invloed heb jij? Welk beeld krijgen mensen van jullie? Past dit bij jullie kernwaarden? Ga eens in de schoenen van de kandidaat staan en let op wat je ziet.”

Vind je de candidate experience een interessant onderwerp? En wil je er meer over leren? Dan vind je deze artikelen vast ook interessant:

6 redenen waarom jij bezig moet zijn met de candidate experience

Wat is de candidate experience?

Best practice: de candidate experience bij de Jumbo

5 tips om jouw candidate experience een boost te geven

>