Zo herken je grensoverschrijdend gedrag met de webapp van Movisie

Mandy Bakker 13 september 2024 4 min
Categorie: Grensoverschrijdend gedrag

Schunnige opmerkingen, aanrakingen, gefluit en/of grappen achter je rug om. Allemaal vormen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe weet je dat zeker? Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos I&O blijkt dat veel mensen twijfelen over situaties die ze meemaken. 

Daarom heeft Movisie een webapp gelanceerd, waarmee je grensoverschrijdend gedrag kunt herkennen. In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

Vormen van grensoverschrijdend gedrag

Steeds vaker hoor je in het nieuws verhalen over meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Soms worden deze meldingen pas jaren later gemaakt, omdat slachtoffers zich schamen of niet goed weten wanneer het om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag gaat. Er bestaan verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Denk aan ongewenste (seksuele) intimiteiten, fysiek of verbaal geweld, pestgedrag en discriminatie. Maar subtiel grensoverschrijdend gedrag kan hem ook zitten in een opmerking, die een ander als ongepast ervaart.

Belang van een webapp

Movisie is het landelijke kennisinstituut voor kennis en aanpak van sociale vraagstukken. Onlangs heeft Movisie een handige en gratis webapp gelanceerd om vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag te herkennen en te voorkomen. 

Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos I&O Research weet de helft van de Nederlanders niet zeker wanneer er nu sprake is van seksueel grensoverschrijdend. Maar ook de afspraken van hoe je daarmee omgaat zijn veelal onbekend. Ze twijfelen over de ernst van de situatie op de werkvloer en veelal wordt er dan geen melding van gemaakt. Wanneer je de vragenlijst van de webapp doorloopt krijg je specifiek advies voor de situatie en weet je beter hoe je kunt handelen. 

Lees ook: Helft van werkend Nederland onbekend met afspraken over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Voor wie?

Voor wie is zo’n webapp bedoeld? De webapp helpt je om beter te begrijpen waarom dat ene compliment niet goed voelde en hoe je daar op kan reageren. Of hoe je je collega kunt ondersteunen in een situatie van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Ook als je een leidinggevende bent en een collega wilt ondersteunen, dan biedt deze app een uitkomst. Zo krijg je ook de keuze om alleen tips te bekijken bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag.

Zo gebruik je de webapp eenvoudig

Hoe gebruik je de app? Stapsgewijs neem ik je mee. De webapp is handig in gebruik.

Stap 1. Bekijk het beginscherm

Ga naar de link en klik op start. Je hoeft niets te downloaden om de webapp te gebruiken. 

Bron: Movisie, grenzen op het werk

Stap 2. Lees de introductie

Vervolgens krijg je een introductie met informatie waarover de vragenlijst gaat. Het gaat specifiek over vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Goed om te weten is dat deze vragenlijst is gebaseerd op zes criteria. Dus is er sprake van wederzijdse toestemming? Is er sprake van gelijkwaardigheid en vrijwilligheid? Is er sprake van zelfbeschikking? Past het gedrag in de werkomgeving? Als laatste vraag, wordt er gehandeld vanuit respect voor de ander?

Bron: Movisie, brochure over de tool

De volledige brochure met meer achtergrondinformatie kun je hier downloaden. Na het lezen van de introductie klik je op verder. 

Stap 3. Start met de vragenlijst of bekijk de tips

Daarna kom je in een scherm uit met nog wat aanvullende informatie voor wie deze test precies geschikt is. Maar ook als je als leidinggevende of manager informatie wilt inwinnen, dan kun je direct doorgaan naar ‘tips voor leidinggevenden’ via de blauwe knop. Anders klik je op ‘verder’ en dan start de test.

Stap 4. Bekijk de resultaten en/of tips

Afhankelijk van jouw keuze bij stap 3, zie je of tips of je krijgt de resultaten te zien na het invullen van de volledige vragenlijst. 

De resultaten worden weergegeven in de vorm van vlaggen. In het voorbeeld wordt er ook uitleg gegeven over waar de kleur van vlaggen voor staan. Zo is een ‘rode vlag’ ernstig en alarmerend rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij een ‘grijze vlag’ is de situatie onduidelijk en bij een ‘groene vlag’ lijkt diegene niet over de grens te gaan.

Bron: Movisie, voorbeeld met resultaten

Maak het bespreekbaar

Kortom, dit is een handig hulpmiddel om te ontdekken wanneer iets in meer of mindere mate onder seksueel grensoverschrijdend op de werkvloer valt. Maar onthoud dat wanneer iemand over jou grens heengaat of over die van een ander, dit al grensoverschrijdend gedrag is. Dus dat kan hem ook al in subtiele vormen van grensoverschrijdend gedrag zitten. Wanneer een situatie niet goed voelt, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon of leidinggevende. 

Meer weten? Ga dan naar de site van Movisie en probeer de webapp zelf uit om zekerder in je schoenen te staan. 

Benieuwd waar je op moet letten en hoe je omgaat met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Bekijk dan ons trainingsaanbod met passende trainingen en e-learnings rondom grensoverschrijdend gedrag.

>