Word een erkend referent in 7 stappen

Mandy Bakker 22 maart 2024 3 min
Categorie: Arbeidsmigranten

Als organisatie, persoon, bedrijf of instelling heb je de mogelijkheid om een erkend referent te worden via de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland. Deze erkenning biedt vele voordelen. Bijvoorbeeld voor de inzet van kennis- en arbeidsmigranten voor moeilijk vervulbare vacatures. Maar ook om samen te werken met internationale studenten. Afhankelijk van het doel kun je kiezen uit vier categorieën bij de aanvraag: arbeid, onderzoek, studie en/of voor uitwisseling. Hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we de voordelen uit en hoe je in 7 stappen een aanvraag kunt doen.

Belangrijke voordelen

Erkenning als referent biedt voordelen zoals een versnelde toelatingsprocedure, minder bewijsstukken en toegang tot een informatielijn en mailbox voor erkend referenten. Deze voordelen maken het proces van het aanvragen van verblijfsvergunningen voor diverse doeleinden een stuk efficiënter en makkelijker voor erkende organisaties. Maar waarom zou je hiervoor kiezen?

Voorbeeldsituaties

Bijvoorbeeld als je door personeelstekorten de vacatures maar niet kunt vervullen. Dan kun je met als doel ‘arbeid’ een arbeids-of kennismigrant inzetten als uitzendbureau. Maar ook als je een onderzoeker nodig hebt of wilt samenwerken met internationale studenten. Eerder schreven we een artikel over de kenmerken van internationale afgestudeerden. Wat trekt hen om in Nederland te blijven? En belangrijk: waar moet je op letten bij de werving. In een notendop zijn dit belangrijke redenen voor pasafgestudeerden om in Nederland te werken.

  • Carrièremogelijkheden zijn voor 82% van de blijvers een reden om in Nederland te blijven.
  • Voor 77% van de blijvers is de werk- privé balans die hun baan hen kan bieden belangrijk of zeer belangrijk in de beslissing om te blijven

Stappenplan voor een erkend referent

Om een erkend referent te worden moeten organisaties voldoen aan specifieke voorwaarden en een aanvraagprocedure volgen. Na het indienen van de aanvraag zal de IND de organisatie beoordelen en binnen een bepaalde termijn een beslissing nemen. Bij een positieve beslissing wordt de organisatie opgenomen in de openbare lijst van erkende referenten. De stappen hebben we voor je op een rij gezet.

1. Bekijk de voorwaarden

Je kunt erkenning als referent voor vier categorieën aanvragen. Denk aan arbeid, onderzoek, studie of uitwisseling. Controleer of je organisatie voldoet aan de voorwaarden voor erkenning door de IND. Dat kan aan de hand van deze brochure en op de website van de IND.

2. Verzamel documenten

Bekijk welke bewijsstukken en documenten nodig zijn voor de aanvraag. Je kunt het aanvraagformulier voor erkenning als referent downloaden op de website van de IND. Kijk daarbij goed naar de formulieren met het eerder gekozen doel.

3. Vul het aanvraagformulier in

Vul het formulier in en stuur het naar de IND. Zorg ervoor dat je de leges betaalt bij het indienen van de aanvraag.

4. Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Indien de IND daarom vraagt, dien je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen bij het COVOG van de Dienst Justis. Bij een eenmanszaak kun je de VOG aanvragen via de afdeling Burger- of Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven.

5. Onderzoek

De IND neemt de aanvraag in behandeling, zodra het bedrag is betaald. Zij onderzoeken of de organisatie voldoet aan de voorwaarden voor erkenning. Indien nodig kan de IND nog vragen om aanvullende documenten.

6. Beslistermijn

Doorgaans beslist de IND binnen vier weken over de aanvraag, mits alle benodigde stukken binnen zijn. De wettelijke beslistermijn is drie maanden, maar kan met zes maanden worden verlengd als er meer gegevens nodig zijn. Houd daar rekening mee.

7. Uitslag

Vervolgens ontvang je schriftelijk een bevestiging van de IND. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing, dan kun je hierop bezwaar maken.

Wanneer de beslissing positief is, zal de IND de organisatie opnemen in de openbare lijst van erkende referenten.

Bekijk voor meer informatie ook onderstaande film.

Bron: instructievideo IND

Nu ken je de stappen om een aanvraag als erkend referent in te dienen. Veel succes met de inspanningen!

>