Best practice: Een informatieve gids voor kennismigranten

Marco Hendrikse 3 april 2024 3 min
Categorie: Arbeidsmigranten

Verhuizen naar een ander land om daar te wonen en werken heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Kennismigranten die naar Nederland komen om hier te werken moeten veel regelen en met heel veel dingen rekening houden. En hoe zit het met hun partner? Welke gebruiken zijn er op de werkvloer van in Nederland gevestigde bedrijven? Hoe kleedt je je? Deze gids voor kennismigranten biedt heel veel informatie.

Dingen die voor een Nederlander heel gewoon zijn, zijn dat voor een kennismigrant vaak niet. Dan is het goed dat er instanties zijn die kennismigranten op weg helpen bij hun eerste kennismaking met Nederland. Het Expat Center South speelt al jaren een belangrijke rol in de voorlichting aan kennismigranten. Met de uitgave The Expat’s Guide to Brabant zet het Expat Center echt een standaard neer.

Inhoud gids voor kennismigranten

Volgens het Expat Center South zelf is The Expat’s Guide to Brabant “the number one resource of information for internationals who are settling into Brabant!” De Engelstalige gids voor kennismigranten is gratis te raadplegen en wordt steeds in januari en juli geüpdatet.  

In de aantrekkelijk vormgegeven gids wordt aandacht besteed aan verhuizen, wonen, werken en studeren in Brabant. Ook is er aandacht voor bijvoorbeeld cultuur en vrije tijd en transport.

Inhoudsopgave gids voor kennismigranten

Verhuizen

In het hoofdstuk ‘Verhuizen’ komen de BSN, visum, woonvergunning en het rijbewijs aan bod. Op heel praktische wijze wordt bijvoorbeeld omschreven hoe het omwisselen van het rijbewijs van een niet EU-ingezetene werkt. Wat moet je daarvoor doen en wat heb je nodig.

Hoe wissel je een rijbewijs om?

Wonen

Het hoofdstuk over wonen is zeer uitgebreid. Zo komen kennismigranten te weten welke (lokale) belastingen ze moeten betalen, welke koop- en huuropties er zijn, welke verzekeringen noodzakelijk zijn en hoe het scheiden van afval werkt.

Daarnaast zijn er uitgebreide omschrijvingen van de grote Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Meierijstad, inclusief omliggende gemeenten.

Tip! Lees ook: Redenen voor buitenlandse studenten om in Nederland te blijven of juist te vertrekken

Werken in Brabant

De gids voor kennismigranten gaat uitgebreid in op de vele mogelijkheden die Brabant op het gebied van werk biedt. Uiteraard is de regio Eindhoven een technologische hotspot die veel baankansen biedt voor kennismigranten. Maar ook elders in Brabant zijn er baankansen. Verder komen ‘gebruiken’ op de Nederlandse werkvloer aan de orde. Zo wordt benadrukt dat Nederlanders veel belang hechten aan op tijd komen, een strakke planning en het nakomen van afspraken. Maar ook handenschudden en de typische Nederlandse lunch – kort, broodjes ham en kaas – passeren de revue. En als je jarig bent neem je taart mee. “Your colleagues will take time to enjoy the treat and some coffee.”

Snellere integratie

Voor kennismigranten biedt de gids een goed inzicht in wonen en werken in Nederland. Inclusief tips om te integreren. Zoals wat te doen als je een baby krijgt…..

Deze uitgebreide en informatieve gids voor kennismigranten is echt een heel goed initiatief van het Expat Center South. Zo integreren kennismigranten beter en snelle in Nederland. Het voorkomt onzekerheid en teleurstellingen bij kennismigranten en helpt hen snel wegwijs te worden in Nederland, en Brabant in het bijzonder.

En denk je erover om als bemiddelaar aan de slag te gaan met en het naar Nederland halen van kennismigranten, lees dan vooral eens het artikel 7 stappen om erkend referent te worden.

>