Wat wij doen om jouw online privacy en veiligheid te waarborgen

Marco Hendrikse 2 april 2020 5 min
Categorie: Corona

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken werken veel mensen (noodgedwongen) thuis. Dit heeft een enorme boost gegeven aan het gebruik van online communicatiemiddelen, zoals Microsoft Teams, Skype en Zoom. De behoefte aan communicatie en samenwerking blijft immers.

Gebruik online communicatiemiddelen thuiswerkers

Skype wordt volgens onderzoek van VPNGids door ruim 50 procent van de thuiswerkers gebruikt. Daarmee is het de populairste applicatie voor contact onderhouden op afstand. Ook Whatsapp (44%) en Microsoft Teams (29%) worden veelvuldig gebruikt. Zo’n 20 procent gebruikt Zoom. De top 5 van meest gebruikte applicaties wordt gecomplementeerd door Google Hangouts: 10% maakt daar (tevens) gebruik van.

Kritiek op privacy en veiligheid

Ten aanzien privacy en veiligheid is er kritiek op alle vijf de bovengenoemde applicaties. Zo worden data gedeeld of kunnen derden inbreken in een call. Deze applicaties zijn eigendom van grote concerns als Facebook (Whatsapp), Google (Hangouts) en Microsoft (Skype en Teams). Deze bedrijven moeten het van data van gebruikers hebben om hun businessmodel vorm te geven. Over Microsoft Teams bestaan grote twijfels waar het op bescherming van privacy van gebruikers aankomt. Eerder lag Microsoft al onder vuur over de wijze waarop er met Windows 10 grootschalig informatie wordt verzameld over gebruikers.

Gevaarlijke downloads

Ook cybercriminelen proberen een slaatje te slaan uit de toenemende populariteit van de online vergadertools. Volgens Emerce ontdekten onderzoekers van Check Point kwaadaardige bestanden met namen als ‘zoom-us-zoom_###########.exe’ en ‘microsoft-teams_V#mu#D_###########.exe’ (de ‘#’ staat voor verschillende cijfers). Als je op een dergelijk bestand klikt wordt het exe-commando uitgevoerd en wordt kwaadaardige software geïnstalleerd op jouw device.

Zoom onder vergrootglas

Nieuwkomer Zoom, dat de laatste maanden een stormachtige groei doormaakt (in december dagelijks 10 miljoen gebruikers, in maart 2020 dagelijks 200 miljoen gebruikers wereldwijd), ligt onder een vergrootglas. Ook zij zou het niet zo nauw nemen met de privacy. Op basis van kritiek werd eerder al een koppeling met Facebook, waardoor gegevens werden gelekt, uitgeschakeld. Toch start de Amerikaanse justitie een onderzoek naar de videoconferencing-app. Dat klinkt overigens veel dramatischer dan het in werkelijkheid is. Zo stelt de procureur-generaal in de brief aan Zoom zelfs dat het ‘een zeer waardevol communicatieplatform is.’ Echter, het bedrijf zou te traag zijn bij het opsporen van gaten in het beveiligingssysteem. Zoom reageert dat het al het mogelijke doet om de privacy van gebruikers te beschermen en het vertrouwen van gebruikers niet te beschamen.

Daarbij is onderzoek naar techgiganten natuurlijk regelmatig aan de orde. Ook Facebook, Google en Microsoft hebben daarmee te maken (gehad).

Wij willen de zorgen rondom privacy en veiligheid met betrekking tot Zoom absoluut niet bagatelliseren. Maar enig perspectief is wel gewenst.

Online trainingstool Zoom

Na een uitgebreide inventarisatie hebben wij gekozen voor Zoom als beste applicatie om onze opleidingen en trainingen online te verzorgen. De vele mogelijkheden tot interactie en de eenvoudige bediening maken Zoom de digitale oplossing voor de traditionele klassikale bijeenkomst. Omdat Zoom webbased (dus via de browser) werkt kunnen deelnemers met een druk op de knop deelnemen aan de training. En dat kunnen ze doen op een locatie naar keuze (wel met internetverbinding), veilig achter hun eigen computer. Ze hebben contact met hun eigen trainer en collega-deelnemers, op het afgesproken moment.

Deelnemers die een training via Zoom hebben gevolgd, reageren enthousiast.

Bescherming privacy

Uiteraard staat bij ons de privacy en (online) veiligheid van deelnemers voorop. Om eenieders privacy zoveel mogelijk te beschermen hebben we (meteen) allerlei functionaliteiten van Zoom uitgeschakeld. Zo worden onder andere chats niet automatisch opgeslagen, is de mogelijkheid uitgeschakeld dat anderen je camera kunnen activeren, wordt je IP-adres niet automatisch vastgelegd, staat remote control uit en wordt geen feedback naar Zoom zelf verstuurd. Ook de mogelijkheid om te controleren of iemand wel het Zoom-scherm actief heeft aanstaan is uitgeschakeld. Via deze optie zou je kunnen controleren of iemand niet iets anders aan het doen is, bijvoorbeeld in een ander programma aan het werk of aan het browsen. Deze functionaliteit werd in diverse media wel ‘de boss-knop’ genoemd. Deze functionaliteit zou de baas de mogelijkheid geven om medewerkers continu te controleren tijdens een online meeting.

Ingeschakeld

Andere functionaliteiten zijn juist íngeschakeld: Zo wordt een snapshot in Zoom geblurred. Je kunt dus geen afbeeldingen maken van andere deelnemers. Daarnaast worden alle chat-gegevens versleuteld (end-to-end chat encryption)

We hebben dus alle settings en functionaliteiten zorgvuldig nagelopen met het oog op het beschermen van de privacy en veiligheid van deelnemers aan een training via Zoom.

Zoom werkt proactief aan privacy-issues

Overigens zit Zoom zelf ook niet stil. Zij geeft aan dat vanaf 1 april 90 dagen lang proactief privacy-issues worden opgespoord en opgelost. In een blogpost zegt Zoom daarover het volgende: “Over the next 90 days, we are committed to dedicating the resources needed to better identify, address, and fix issues proactively. We are also committed to being transparent throughout this process. We want to do what it takes to maintain your trust.”

Samenvattend: Wij realiseren ons terdege dat er privacy-issues zijn rondom Zoom en andere online communicatieplatforms. Wij doen er alles aan om deze privacy-issues te adresseren, zodat iedereen een goede en veilige trainingservaring heeft.

Gebruik de link in onze mail

Om te voorkomen dat je computer of laptop besmet wordt met mallware, met kwaadaardige software, raden wij je aan om Zoom webbased – via je browser – te gebruiken. Je hoeft dus niets te downloaden. Voor aanvang van een training sturen we je een link naar de betreffende training. Je hoeft alleen daarop te klikken op het aanvangsmoment van de training. Dit is de makkelijkste én veiligste manier om aan een online training deel te nemen.

Zoom via app op telefoon of tablet: check instellingen

En een laatste tip: Gebruik je Zoom via een app op je telefoon of tablet, kijk dan waartoe je de app allemaal toegang geeft. Ga naar de instellingen van je telefoon of tablet en check bij Zoom (en andere communicatieapps!) waar je de app toestemmingen voor geeft. Je kunt vervolgens zelf bepalen welke instellingen (toegang) je activeert of deactiveert.

voorbeeld zoom app instellingen

Zo ziet het menu voor de instellingen van de Zoom-app eruit

Op Frankwatching worden alle tips (instellingen) om veilig te videobellen met Zoom op een rij gezet. Je vindt het artikel hier.

>