Voor het hoogste leerrendement online en klassikaal combineren 

28 juli 2020

In de afgelopen maanden was vanwege coronamaatregelen klassikaal trainen en opleiden niet mogelijk. Dus werden trainingen online verzorgd via Zoom. Ook het volgen van een e-learning was een alternatief.   

E-learning versus klassikaal 

Regelmatig hoor je dan geluiden dat het volgen van een e-learning ‘niet hetzelfde is’ als klassikaal onderwijs. Het zou ook minder effectief zijn, minder leerrendement opleveren. Dat laatste is echter zeer de vraag. Honderden wetenschappelijke studies wijzen juist uit dat het volgen van een e-learning net zo effectief, of zelfs effectiever is, dan klassikaal leren. Als je je niet teveel laat afleiden tijdens het bestuderen van de e-learning dan is dat een effectieve methode om te leren.  

Bij artra bieden we diverse e-learnings aan. Bijvoorbeeld de Basisopleiding Uitzendprofessional, Omgaan met discriminatie, de WAB of de (nieuwe) uitzend-cao. En zeer recent is de e-learning Preventie en omgaan met ziekteverzuim aan ons aanbod toegevoegd. Of kijk eens naar de e-learnings over offboarding en het optimaliseren van het recruitmentproces bij de Academy for Recruitment.

Blended trajecten 

Maar wil je nog betere leerresultaten behalen, dan is een blended aanpak – een mix van klassikaal en online leren – de aangewezen weg. Bij artra zijn al veel opleidingen op deze wijze ingericht (wij noemen dat flip-the-classroom). Deelnemers aan trainingen en opleidingen bestuderen bijvoorbeeld thuis online de theorie. Klassikaal oefenen ze dan met deze theorie door bijvoorbeeld het spelen van een rollenspel, leren van andere deelnemers en reflecteren op hetgeen ze geleerd hebben.  

De leersprint 

Dit proces kan echter nog verder verfijnd worden. Momenteel werken we aan ‘de leersprint’. Dit is een studiemethode waarin deelnemers nog (inter)actiever met de stof aan de slag gaan. Enkele online sessies, opdrachten maken, een klassikale bijeenkomst en het volgen van een e-learning wisselen elkaar af. Deze blended manier van leren levert een nog hoger leerrendement op. Binnenkort meer hierover.  

Voorkeur voor online? 

In ieder geval is de afgelopen maanden gebleken dat online een prima alternatief biedt voor klassikale bijeenkomsten. Sterker nog, er zijn deelnemers die nu de voorkeur geven aan het volgen van online bijeenkomsten. Ze hebben geen reistijd meer, staan niet (meer) in de file, drinken hun eigen lekkere koffie. Voor hen genoeg redenen om meer online te doen. Technisch blijkt het in ieder geval allemaal makkelijk te kunnen, zo hebben de afgelopen maanden uitgewezen.  

En klassikaal én online leren 

Technisch is het dus mogelijk. Online leren is even effectief of zelfs effectiever dan klassikaal onderwijs. Online is here to stay. Echter, zonder de persoonlijke aandacht uit het oog te verliezen. Én door het te combineren met de kracht van klassikaal, face to face onderwijs. Want voor het hoogste leerrendement is het echt een kwestie van en klassikaal én online. Blended leren.  

 

Heb je een vraag of ontvang je graag opleidingsadvies?


Of wil jij meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op via artra@artra.nl of bel 026 333 75 72.


Terug naar overzicht

Wil jij op de hoogte blijven?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks updates en artikelen over de arbeidsmarkt.