Verbeter je vacatureteksten nog meer met deze inzichten

Marco Hendrikse 10 januari 2024 2 min
Categorie: Recruitment

Met vele miljoenen vacatures en meer dan 1 miljard leden is LinkedIn een belangrijke bron van informatie voor recruiters. Dat realiseert LinkedIn zelf zich ook. Vandaar dat zij regelmatig inzichten post uit analyses van die vacatures. Hoeveel mensen reageren erop? Welke vacatures scoren goed? Dit keer inzichten over de secties werkzaamheden/verantwoordelijkheden (‘wat ga je doen?’) en vereisten (‘wat breng je mee’) in de vacaturetekst.

Effectiviteit vacatureteksten

LinkedIn publiceert regelmatig artikelen over de effectiviteit van vacatureteksten. Welzijn benoemen en transparant zijn over het salaris zijn bijvoorbeeld belangrijke succesfactoren voor de effectiviteit van vacatureteksten. Het leidt ertoe dat meer kandidaten reageren op je vacature. Datzelfde geldt voor de functieomschrijving, zo vond LinkedIn uit. Daarin is nog verbetering mogelijk om de conversie te verhogen.

Verantwoordelijkheden

Uiteraard is in iedere vacaturetekst een alinea opgenomen over de verantwoordelijkheden en wat je gaat doen als je de functie bekleedt. Sterker nog, het is het belangrijkste onderdeel van de vacaturetekst. In een recent onderzoek geven kandidaten aan dat dat de sectie is die ze zorgvuldig bestuderen. 90% zegt dat deze sectie bepaalt of ze gaan solliciteren of niet. Recruiters weten dit, want maar liefst 45% van de vacaturetekst wordt besteed aan werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Maar, zo blijkt uit de analyse van LinkedIn, je moet die sectie met verantwoordelijkheden to the point en lekker kort houden. Van de vacatures waar het meest op gereageerd wordt is de verantwoordelijkheden-alinea 9% korter dan vacatures waar minder vaak op gereageerd wordt.

Harde en zachte vaardigheden in plaats van opleidingseisen en werkervaring

Uiteraard staat in vrijwel iedere vacaturetekst een sectie over de eisen die aan de kandidaat gesteld worden. Waar moet je aan voldoen? Wat moet je kennen en kunnen? In deze sectie ligt de nadruk op harde vaardigheden (ook wel technische vaardigheden genoemd), zachte vaardigheden (meer interpersoonlijke vaardigheden) of vereisten met betrekking tot opleiding en ervaring.

Vacatureteksten waar de focus op opleiding en ervaring ligt scoren veel slechter dan vacatures waarin juist vaardigheden benadrukt worden. En dat verschil is echt aanzienlijk! Een focus op harde vaardigheden levert een stijging van 56% in het sollicitatiepercentage op, terwijl een focus op zachte vaardigheden een vergelijkbare stijging van 47% oplevert.

Door diplomavereisten op te nemen in de vacaturetekst kunnen kandidaten die (verder) perfect voldoen aan de functievereisten, uitgesloten worden. Schrijf dus een tekst waarin de vaardigheden voorop staan en waarin onnodige opleidingseisen worden weggelaten.

Het verbeteren van vacatureteksten is dus altijd mogelijk. Door duidelijk te zijn over arbeidsvoorwaarden, aandacht te besteden aan het welzijn van de potentiële medewerker en door de secties werkzaamheden en vereisten te finetunen kan het aantal sollicitaties flink omhoog.

>