Meer sollicitanten? Pas je vacatureteksten aan

Marco Hendrikse 16 juni 2023 2 min
Categorie: Recruitment

Het schrijven van een goede en inclusieve vacaturetekst is nog een hele kunst. De toon van de tekst moet juist en aansprekend zijn. En natuurlijk mag er ook geen verboden onderscheid worden gemaakt. Teksten als ‘tussen x en x jaar’, ‘dan ben jij onze man’ en ‘bijbaan naast je studie’ zijn daarmee uit den boze. Tenslotte zijn er nog allerlei dingen die juist wèl in de vacaturetekst opgenomen moeten worden.

Vacaturecheck

En dacht je nu bij bovenstaande voorbeelden ‘huh, mag dat niet in een vacaturetekst’, download dan eens de Vacaturecheck op de site van het College voor de Rechten van de Mens. Tijdens het schrijven van een tekst een handig hulpmiddel over wat wel en wat niet genoemd mag worden.

Salaris noemen zorgt voor veel extra sollicitaties

Uit onderzoek van Indeed blijkt dat het vermelden van een salarisindicatie in vacatures voor 45% meer sollicitaties zorgt. Uit datzelfde onderzoek echter, blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse werkgevers nog niet of nauwelijks een salarisvermelding meeneemt in de vacaturetekst. Werkgevers geven aan dat het salaris nog niet bekend is (46%), dat ze niet willen dat de concurrent hen overbiedt (22%) of ze vrezen dat het aantal sollicitaties juist lager wordt. De angst om sollicitanten te verliezen is echter geheel onterecht, zo blijkt uit het onderzoek. Openheid over het salaris draagt juist bij aan meer sollicitanten.

Tip! Lees ook: Vermelden van salaris in vacatureteksten zorgt voor meer sollicitanten

Nog meer sollicitanten als….

Ook LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar factoren die het aantal sollicitanten beïnvloeden. LinkedIn analyseerde alle betaalde vacatureplaatsingen tussen maart 2021 en februari 2023 op haar platform. Zo kwam LinkedIn erachter dat vacatureteksten waarin welzijn, flexibiliteit en cultuur (en synoniemen zoals thuiswerken en remote werken) genoemd worden 46% meer gezien worden. Beter nog, het aantal sollicitaties steeg met 49% in vergelijking met vacatures waarin deze zaken niet genoemd worden.

Meer sollicitanten door welzijn, flexibiliteit en cultuur in vacaturetekst te noemen

Alleen noemen als het echt zo is

Biedt een werkgever dus mogelijkheden om werk flexibel in te delen, wordt er scherp gelet op de werk-privébalans, zijn er mogelijkheden om thuis te werken, dan kun je dat maar beter in de vacaturetekst zetten. Zet het er echter vooral niet in als dit geen juiste afspiegeling is van de werkelijkheid.

Als intermediair kun je bij de opdrachtgever/inlener in kaart brengen hoe het met welzijn, cultuur en flexibiliteit zit. Als er aanknopingspunten zijn, deze zeker gebruiken om de vacaturetekst krachtiger te maken. Dat levert meer sollicitanten op. En in tijden van arbeidsmarktkrapte scheelt dat al snel.

>