Samen voor een slimme start op de arbeidsmarkt

Mandy Bakker 13 september 2022 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Interview

Slimmer starten op de arbeidsmarkt puur op basis van soft skills en kwaliteiten. Dat is waar het Slim Starten-traject om draait. Daarmee geef je mensen een kans om hun droom waar te maken en te kiezen voor een functie die echt bij ze past. Samen met het UWV, de gemeente Rotterdam en WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSP Rijnmond) met als onderdeel ‘Rijnmond Werkt Door’ heeft artra dit traject opgezet.

Aan het woord

Tijdens dit interview vertellen we jou alles over het idee achter dit traject en de samenwerking met verschillende bedrijven.

Natashia Gooswit neemt veel kennis mee vanuit het UWV, waar ze al 22 jaar werkt. Zij neemt tijdens dit interview deel vanuit haar rol bij WSP Rijnmond. Daarnaast is ze als adviseur Werkgeversdienstverlening verantwoordelijk voor de branche Zakelijke dienstverlening .

Lucenda Adopai werkt bij het WSP Rijnmond als regionaal accountmanager en is tevens verantwoordelijk voor de branche Zakelijke dienstverlening.  Daarnaast werkt ze 18 jaar voor de gemeente Rotterdam in verschillende functies.

Marijke van den Brink zit ruim 15 jaar bij Randstad. Daarnaast werkt ze als senior adviseur bij Rijnmond Werkt Door vanuit de Randstad groep in samenwerking met het UWV en de gemeente Rotterdam.

Terugblik

In de periode van 30 mei tot en met 22 juni 2022 is het eerste traject gestart in samenwerking met de gemeente Rotterdam, het UWV, Rijnmond Werkt Door en artra. Het Slim Starten-traject houdt in dat kandidaten afkomstig uit andere branches de kans krijgen om aan de slag te gaan als intercedent.

Eerder schreven we een artikel over de ervaringen van een kandidaat. In een interview komt Ninny (Leonilde) Duarte Lopes aan het woord en blikken we terug op het Slim Starten-traject.

Voor wie?

Dit traject is bedoeld voor iedereen die minimaal een mbo 3 werk- en denkniveau heeft en aan de slag wil als intercedent. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werkzaam zijn geweest in o.a. de horeca, klantenservice of retail et cetera.

De scholingskosten worden gefinancierd door het UWV en de gemeente Rotterdam. Daarbij is met name geselecteerd op skills en motivatie.

Kun je vertellen waar je dan precies op let? Tuurlijk, het gaat echt om de kwaliteiten van een persoon en niet om het cv. De werkervaring maakt dus niet uit.

Grote vraag naar intercedenten in Rotterdam

Vanuit een grote vraag naar intercedenten binnen de regio is in Rotterdam het eerste traject gestart. Tevens hebben wij reeds een solide netwerk van uitzendorganisaties, waarmee wij een goede samenwerking hebben. Dit biedt ons de mogelijkheid om de kandidaten na het afronden van het traject duurzaam te plaatsen. Ook hebben we de mogelijkheid om binnen Rotterdam gebruik te maken van een scholingsvoucher. Zo kunnen ook kandidaten zonder een uitkering deelnemen met een scholingsvoucher, die een opleiding willen volgen.

Belang voor deelnemers

Het Slim Starten-traject is heel belangrijk voor kandidaten, omdat zij zo de kans krijgen om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt en in te stromen in een andere beroepsgroep.

Marijke: ‘’Je merkt gewoon dat kandidaten uit een eerder scholingstraject er zoveel uithalen. Dit zagen wij laatst bij twee kandidaten van rond de 30 jaar. Ze worden onafhankelijk en mensen willen in hen investeren. Soms is het belangrijk dat iemand in je gelooft. Dit traject geeft dat weer. De markt leent zich daar vanwege de krapte ook goed voor.’’

Natashia: ‘’Toevallig heb ik ook iemand gesproken die is geplaatst via een eerder traject. Het uitzendbureau waarvoor zij werkzaam is geeft aan dat zij een goede aanwinst is. ’’ Dat bewijst maar weer het succes van dit traject.

Lucenda benadrukt dat het WerkgeversServicepunt Rijnmond er voor alle doelgroepen van het UWV, RWD en de gemeente Rotterdam is.

‘’De kandidaten zijn erg positief en enthousiast. Veel kandidaten hebben een ander beeld bij de functie van intercedent. Zonder dit traject zou de overstap naar dit beroep niet vanzelfsprekend zijn. Dat komt vooral door de veronderstelling dat ze hier niet geschikt voor waren.’’

Samenwerking Slim Starten

Binnen de regio Rijnmond is het traject opgepakt door Rijnmond Werkt Door (RWD), de gemeente Rotterdam en het UWV.  Eerst betrof het een landelijk leertraject van het UWV en gaandeweg merkten we dat dit niet geheel passend was voor de regio Rijnmond. Daarom hebben we een eigen werkwijze gecreëerd om het traject in Rijnmond succesvol te laten verlopen. Als drie-eenheid hebben wij regelmatig overleg gehad met artra om de invulling van het traject goed met elkaar af te stemmen.

Marijke vertelt dat het leuk en dankbaar werk is om te mogen doen. UWV, de gemeente Rotterdam, Rijnmond Werkt Door en artra hebben met elkaar een goed samenwerkingsverband. Mooi dat dit gewoon mogelijk is.

Werving kandidaten

Hoe vaak wordt dit traject gehouden? Om de zes weken start een nieuwe ronde voor de regio Rijnmond. Per keer bestaat de groep uit minimaal zes kandidaten en maximaal twaalf.

Volgende startdatum

Op 12 september 2022 is de volgende startdatum. De werving is nu reeds gestart en is on-going in de regio Rijnmond.

Waar kunnen anderen informatie vinden?

Via een flyer wordt dit traject onder de aandacht gebracht van zowel de collega’s van RWD, gemeente Rotterdam, UWV en de collega’s van de regiogemeenten. Daarnaast verspreiden wij de informatie binnen ons netwerk. Op die manier hopen wij het traject onder de aandacht te brengen, intern als extern.

Daarvoor wordt scholing en werving opgestart met een groep collega’s die de selectie in gang zetten. Samen geven we zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan dit traject en geven de collega’s binnen WSP Rijnmond, UWV, de gemeente Rotterdam en de collega’s van de regiogemeenten meer informatie. ‘’Voor dit mooie traject zijn we altijd op zoek naar nieuwe kandidaten’’, vertelt Lucenda.

Omdenken

Tip! Door ‘anders’ naar de kandidaten en de arbeidsmarkt te kijken, zie je dat er meer mogelijk is dan in eerste instantie wordt gedacht.

Kijk bijvoorbeeld eens niet naar het cv, maar naar de potentie en de kwaliteiten van een persoon. Door deze manier van werken hebben wij een andere mindset gecreëerd bij zowel de kandidaten als de uitzendbureaus.

>