Slimmer starten op de arbeidsmarkt: interview met Ninny Duarte Lopes

Mandy Bakker 5 juli 2022 5 min
Categorieën: Loopbaan, Opleiding & Ontwikkeling

In vier weken tijd jezelf klaarstomen voor een nieuwe start op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om moed, inzet en een flinke dosis enthousiasme. Eind mei begon de eerste editie van het Slim Starten-traject in de regio Rotterdam. Met als doel om werkzoekenden en/of uitkeringsgerechtigden via een slimme start op weg te helpen. Wat waren de verwachtingen vooraf? En hoe kijkt de kandidaat erop terug? Je leest het in dit interview.

Even voorstellen

We spreken met Ninny (Leonilde) Duarte Lopes (51). Moeder van vier kinderen en deelnemer aan dit traject. Sinds kort is ze verhuisd en vanaf augustus afgelopen jaar werkloos. Met een achtergrond in de zorg heeft ze zich altijd al ingezet voor anderen. Dat blijkt ook uit de initiatieven die ze heeft opgezet voor buurtbewoners. ‘’Daarnaast ben ik o.a. volksvertegenwoordiger geweest van het gebied Delfshaven. Vanuit de zorg heb ik de stap gezet om mij om te scholen naar de functie van intercedent’’, vertelt Ninny.

Slim Starten-traject

In de periode van 30 mei tot en met 22 juni 2022 begon het Slim Starten-traject. De lessen waren digitaal en verdeeld in kennis- en vaardigheidstrainingen. De volgende onderdelen kwamen aan bod: van online personal branding, pitchen, netwerken, de vacature-intake, sourcen met LinkedIn, interviewtechnieken tot aanbiedend bellen. Maar ook alles over de bijbehorende wet- en regelgeving om de functie van intercedent uit te oefenen.

Hoe ben je bij het Slim Starten-traject uitgekomen?

‘’Een aantal jaar geleden zat ik tegenover een recruiter. Ik dacht gelijk: wat een leuke baan heb jij! Daar zag ik mezelf ook wel zitten. Op het moment dat ik in de zorg werkte had ik financiële problemen, waardoor ik deze switch niet kon maken.’’

Switch

“Ik wil iets doen wat dichter bij mijn hart ligt en echt bij mij past. Met verschillende competentietools heeft het UWV een test gedaan. De uitkomst was zo bijzonder, daarin zag ik echt mijn leven terug van wat er bij mij past. Daaropvolgend heb ik coaching-gesprekken vanuit het UWV gehad om hier dieper op in te gaan. Uiteindelijk zijn we bij een aantal beroepen uitgekomen waar de functie van intercedent eruit sprong.”

Oriëntatie tot intercedent

Vanuit het verleden begon de oriëntatie met een interessant gesprek tussen een recruiter aan tafel, daar bloeide het gevoel al. In mijn netwerk heb ik mensen die soortgelijke functies uitvoeren en daar word ik vrolijk van.

De eerste ervaringen op het gebied van uitzenden

Vrienden van mij zitten in de filmwereld en daar heb ik in het verleden ook weleens klusjes voor gedaan. Op een gegeven moment hebben ze mij gevraagd of ik het leuk vond om mensen te werven voor figurantenrollen. Zo ging ik op zoek naar het juiste profiel en of ik ze dan kon binden aan de opdracht. Dat waren al de eerste ervaringen die ik meekreeg op het gebied van uitzenden.

Wat zijn voor jou belangrijke redenen om mee te doen aan dit traject?

Vooral persoonlijke redenen. Mijn motto luidt: ‘’Je bent nooit uitgeleerd’’. Dus ik ga ook voor het blijven ontwikkelen. In een hele nieuwe branche vind ik het meer dan fijn dat ik deze mogelijkheid heb gekregen. Ook natuurlijk om een beter beeld te krijgen van wat mij te wachten staat. Ik ben hierdoor nog enthousiaster geworden om het vak van intercedent uit te oefenen. Voordeel is wel dat ik levenservaring en mensenkennis heb en graag het contact onderhoud.

‘’Mijn hart ligt echt bij het contact tussen mensen en een matchmaker zijn tussen werkgever en werknemer.’’

Verwachtingen leertraject

Als ik dit zo hoor, dan heb ik ook het gevoel dat de functie perfect aansluit. Wat waren van tevoren de verwachtingen van dit leertraject? Eigenlijk ging ik er van tevoren blanco in. Je komt er wel snel achter of dit echt iets voor je is. Je leert ontzettend veel in korte tijd. De trainers van artra vertellen superboeiend. Dat maakt ook echt dat ik nog meer interesse krijg in dit beroep.

De trainers waren vooraf eerlijk over de hoeveelheid theorie en de mogelijkheden voor de toekomst. Jouw eigen carrière kun je uitstippelen, want de functie van intercedent kent veel verdiepingen. Zelf heb ik dit ook ondervonden dat er meerdere richtingen zijn binnen de functie.

Inhoudelijke lessen

Hoe kijk je daar nu tegenaan? Tijdens de lessen leer je de groep op een leuke manier kennen. Met de ‘break-out rooms’ kon je ook echt een band opbouwen onderling. Daarbij werd je na de uitleg van de opdracht aan een groep gekoppeld om samen te sparren. Complimenten ook aan de trainers, want je kon merken dat er ook echt over nagedacht was. Je zat steeds met verschillende mensen in een ‘break-out room’. Zo kreeg je echt het gevoel dat je er samen voor gaat.

Toekomst als intercedent

Vooral de afwisseling tussen de lessen was echt fantastisch! Er zat een goede flow in tussen de kennis- en vaardigheidstrainingen. Met de LinkedIn-les ben ik gelijk aan de slag gegaan op mijn profiel, waardoor ik ook gelijk drie reacties kreeg. Waarvan één er echt uitsprong, ook qua afstand met het woon-werkverkeer. De organisatie heeft mij al benaderd en wil een kennismaking inplannen.

Tip! Verder denk ik dat maximaal drie kennislessen achter elkaar voor een volgende keer voldoende is. De afwisseling tussen de praktijkoefeningen en de theorie was superfijn. De competitieve tint maakte het leren ook leuk op een luchtige manier. Degene die de meeste punten had behaald na een toets kreeg een dinerbon. Volgens mij ben ik tweede of derde geworden’’, vertelt Ninny Duarte Lopes.

Terugblik

Qua inhoudelijke stof heb ik heel veel geleerd. Er is veel bijgebleven waar ik nog serieus aandacht aan moet geven. Dat gaat met name over de berekeningstabellen. Ik had het fijn gevonden als er nog één les was geweest, waarbij we de tabellen nog even konden doornemen. Dat heb ik ook teruggekoppeld aan de trainer zelf.

De trainers zijn stuk voor stuk fijne mensen, heel open en eerlijk. Het enthousiasme werkte echt aanstekelijk. Wat mij echt is bijgebleven is de LinkedIn-les en online personal branding. Het onderdeel pitchen vond ik ook echt superleuk. We kregen eerst informatie en daarna konden we de volgende les pitchen. En het onderdeel interviewtechnieken was ook echt interactief, dit past goed bij mij.

Slimme start op de arbeidsmarkt

Wat wil je anderen meegeven die nadenken over hun loopbaanontwikkeling?
‘’Als jij het gevoel en het idee hebt dat je iets kan doen wat veel meer bij jou past… Neem dan die stap en oriënteer jezelf in het vakgebied. Durf het risico te nemen om een andere stap te zetten. Wees niet bang om jezelf om te scholen of om onderaan de ladder te beginnen. Doe dat gewoon, want ik denk dat mensen heel erg gelukkig worden van wat jou gelukkig maakt.’’

Tot slot geeft Ninny Duarte Lopes aan dat het Slim Starten-traject echt een uitkomst is. Ik ben ook heel blij dat dit traject op mijn pad is gekomen. Een traject met echt de volledige aandacht voor de persoon. Dat zie je ook terug in de resultaten, want ik ben superenthousiast om straks als intercedent aan de slag te gaan!

>