Een van mijn eerste medewerkers zei het treffend op haar afscheid. “Je bent een tof mens, maar een lousy manager.” En daar mag je het mee doen. Dank je wel. Alle managementtrainingen ten spijt, mijn traineeship bij USG People en alle boeken die ik erover heb gelezen. Managen is niet alleen een kwestie van lezen en trainen, maar vooral ook van doen.
Aan aandacht heeft het in de afgelopen jaren niet gelegen, maar wel aan mijn competenties. Want niet iedereen wordt geboren met een geduld-gen bij de geboorte. Ik in ieder geval niet. Ook is het verplaatsen in je medewerkers – of zoals ik liever zeg, collega’s – niet altijd makkelijk. Doe het! En doe het nu. Dat is het liefste wat ik zou willen roepen. En, niet piepen.
In de afgelopen jaren zijn er veel theorieën voorbij gekomen. Situationeel Leiderschap, Servent Leadership, de 7 Habits van Covey, Zelfsturende teams, Affectief Leiderschap, het 8 fasen proces van John P. Kotter, Holistisch Leiderschap, Formeel en informeel leiderschap, het INK-model en transformationeel leiderschap, om maar een emmer leeg te gooien. Maar ook de minder mooie kanten van leiderschap worden belicht. Zo kennen we het Meeuwenmanagement, Baby-management voor mannen, Management voor dummies en Management voor zombies. Maar wat heb je eraan nu je allemaal op afstand werkt en je als manager iedereen wil aansturen?
Want wat kunnen we nu met onze zorgvuldig opgebouwde kantoortuinvocabulaire? We hebben een kick-off, gooien graag een balletje op, gaan scrummen, zijn lean, agile, hebben prachtig dna, zijn daadkrachtig en hebben vanzelfsprekend passie en ambitie. En dan is er corona. En zitten we allemaal thuis. Hoe krijgen we ‘de neuzen dezelfde kant op’ als je met je peuters of pubers probeert op alle ballen hoog te houden? Waar blijft de stip op de horizon als we gezamenlijk naar elkaar staren in Microsoft Teams en Zoom of er het beste met elkaar van proberen te maken in Google Hangouts?
Na week 1 was ik eerlijk gezegd gebroken. Geen praatjes bij het koffiezetapparaat (ook al drink ik nooit koffie, maar toch). Niet even je nieuwe schoenen laten zien of gewoon ff geinen. Dagenlang gefocust staren naar je scherm. Je laptop, je mobiel en je tablet. En waar passen deze modellen dan in? Hoe houd ik mijn team aan de praat?
De uitdaging is om in deze tijden de vaart erin te houden. En wellicht nog wel belangrijker: de spirit. Want iedereen snapt dat het niet vlekkeloos gaat wanneer thuis de muren op je afkomen of je koters hebben bedacht dat apenkooien thuis een goed plan is, terwijl je probeert om een klant te bellen.
Graag willen we je als manager helpen om het leidinggeven op afstand gestalte te geven. Hoe pak je het op team- en op individueel niveau aan? We houden het gewoon praktisch en direct toepasbaar. Geen lawine aan managementmodellen, maar een nuchtere aanpak en common sense.
En, hoe zit het mijn leiderschap op afstand? Begrip tonen en hebben, en hier en daar je geduld blijven oefenen. Ik wens je wijsheid en sterkte. We komen er met elkaar doorheen! Stay safe.
artra heeft een speciale online training ontwikkeld, zodat jij effectief een team op afstand aan kan sturen.
Meer informatie
Ellen van Hierden, directeur van artra en de Academy for Recruitment en initiatiefnemer van keesz. Ellen houdt van werk en met name van flexwerk. Zij is nieuwsgierig naar ontwikkelingen binnen de flexbranche en bericht hier graag over!