Hoe aanwezig ben jij op de werkvloer?

27 februari 2019 2 min
Categorie: Management

Volgens een Chinees gezegde is aanwezigheid het grootste cadeau dat je iemand kunt geven. Persoonlijk, maar ook professioneel. Dat blijkt uit het onderzoek van Bain & Company. Zij onderzocht de voornaamste kenmerken van effectief leiderschap. Het allerbelangrijkste kenmerk is ‘centeredness’. Wat dat is en hoe je het ontwikkelt lees je in deze blog.

De aantrekkingskracht van aanwezigheid

Centeredness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn in een bepaalde situatie. Met deze aanwezigheid ben je in staat om keer op keer het beste van jezelf te tonen. Je geeft de ander, zoals het Chinese gezegde stelt, een groot cadeau. Daarnaast zorgt aanwezigheid ook voor betere prestaties op de werkvloer. Dat blijkt uit het onderzoek van professor Jochen Reb van de Singapore Management University. Hij toont aan dat er een direct verband is tussen de mindfulness van leiders en het welzijn en de prestaties van het personeel. Dus: hoe aanweziger je bent, hoe beter jij en je collega’s presteren!

Aanwezigheid versus ontspanning

Aanwezig zijn klinkt niet als hogere wiskunde. Desondanks vergt het in de meeste gevallen enige moeite. Om te voldoen aan de eisen van centeredness is het immers van belang dat je niet enkel fysiek maar ook mentaal aanwezig bent. Om mentaal aanwezig te kunnen zijn is het belangrijk om mindful te zijn, oftewel bewust aanwezig in het hier en nu. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je telefoon op stil staat op het moment dat je in een gesprek zit met een collega. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ook in je gedachten geen pop-ups hebt over de dingen die nog op je to do list staan of wat er vanavond op het menu staat.

Tips en tricks om ontspannen aanwezig te zijn

Wil jij weten hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontspannen bent op de werkvloer? Lees dan deze blog. Check eens bij jezelf de volgende keer dat je op je werk bent: ben je enkel fysiek of ook mentaal aanwezig?

Bron: Hoe leiders denken, Rasmus Hougaard

>