Meekijken bij de Searchtraining

Denise Brijan 19 januari 2022 3 min
Categorie: Recruitment

De Recruitment Professional-klas van september 2021 is inmiddels over de helft van het opleidingsprogramma. Na trainingen over onder andere employer branding, candidate experience en videorecruitment, was het vandaag tijd voor de training Searchen. Hier lees je een kort verslag van de dag.

Aan de slag met Searchen

De klas Recruitment Professional had er weer zin in: een nieuwe training om je recruitmentvaardigheden verder te verbeteren. De hele dag zou in het teken staan van searchen: hoewel de een er meer gebruik van kan maken dan de ander, is het een belangrijke vaardigheid om te beheersen voor iedere recruiter. Je kan gebruik maken van searchingtechnieken als je actief op zoek gaat naar geschikte kandidaten voor een vacature.

Meer weten over searchen en sourcen en het verschil tussen die twee? Lees dan dit interview met sourcing intelligence experts Kim en Gordon Lokenberg

Trainers stellen de deelnemers voor

De training werd gegeven door trainersduo en searchkampioenen Jesper Larsen en Reggie Ebbe. Ze verrasten iedereen door zelf iedere deelnemer voor te stellen op basis van informatie die zij online over hen hadden gevonden. Je voelde iedereen even schrikken, maar het was vooral erg grappig wat voor willekeurige dingen de twee hadden gevonden, zoals van welk kledingmerk iemand fan is.

Search de trainers

Niet alleen het voorstelrondje van de deelnemers was redelijk onconventioneel, ook hoe Jesper en Reggie zichzelf voorstelden paste helemaal bij het onderwerp van die dag: zoek wat je over hen kan vinden online. Je ziet: de deelnemers moesten meteen aan de slag met searchen. Maar als je de technieken niet kent, is dat nog best lastig…

AND, OR, NOT

Wanneer je in een zoekmachine of op LinkedIn wil zoeken naar kandidaten, heb je aan de zoekterm ‘recruiter’ vaak niet genoeg. Daarom werken searchers met operators. Dat zijn termen die je in je zoekopdracht zet om nog gerichter te kunnen zoeken, zoals AND, OR en NOT. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een accountmanager, kan je zoeken op alleen dat woord. Maar wanneer je de operator OR toevoegt, kan je mensen die zichzelf in plaats van accountmanager ‘relatiemanager’ noemen óók in diezelfde zoekopdracht vinden. De zoekopdracht ziet er dan zo uit: accountmanager OR relatiemanager. Superhandig!

Vacature vullen

De deelnemers moesten voor deze training een eigen vacature meebrengen. Na even oefenen met alle operators en het maken van searchstrings, mogen ze op zoek naar geschikte kandidaten voor die vacature. Dat is voor sommige werkvelden moeilijker dan voor andere, bijvoorbeeld als jouw doelgroep weinig op LinkedIn te vinden is. Toch lukte het de meeste deelnemers om minimaal een geschikte kandidaat te vinden. Aan het eind van de dag hadden sommigen zelfs al iemand benaderd voor de vacature waarvoor ze al langer naar kandidaten op zoek waren.

Al met al was het een geslaagde dag. Deelnemers van de training Searchen kunnen niet alleen na de training meteen aan de slag met het zoeken naar nieuwe kandidaten, ze hebben dit tijdens de training zelfs al gedaan! Door goede searchtechnieken in te zetten vind je talent dat je anders misschien niet had gevonden. Plus, als je weet hoe je goed moet zoeken, kan dat een hoop tijd besparen. Aan de slag!

 

>