Kandidaten veel kritischer beoordeeld bij online sollicitatiegesprek

Denise Brijan 14 september 2020 2 min
Categorie: Selecteren

Kandidaten worden veel kritischer beoordeeld door recruiters bij een online sollicitatiegesprek, dan bij een face-to-face gesprek. Dat heeft nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten aangetoond. Een opmerkelijke constatering. Want wat betekent dit voor sollicitatiegesprekken?

Meer online sollicitatiegesprekken

Sinds het begin van de pandemie zijn we wereldwijd massaal overgestapt op sollicitatiegesprekken via video. Maar liefst 8 op de 10 recruiters ging over op online sollicitatiegesprekken. Heeft dat invloed op de manier waarop recruiters kandidaten beoordelen? Ja, en niet op een positieve manier, blijkt uit het onderzoek van Missouri S&T. De onderzoekers kwamen erachter dat recruiters zich veel kritischer opstellen tegenover een kandidaat als ze die spreken via een online verbinding, dan wanneer deze tegenover hen zit.

online sollicitatiegesprek

Hoe zat het onderzoek in elkaar?

Het experiment was opgezet met drie mensen. De eerste ging in gesprek met de kandidaat. Hij of zij stelde vragen vanaf een vooraf opgestelde vragenlijst van de onderzoekers. De andere twee observeerden. Een zat live bij het gesprek en de ander volgde het gesprek via een videoverbinding. Zij keken alleen toe en stelden zelf dus geen vragen. Op deze manier werden 21 sollicitatiegesprekken gevoerd met de zogenaamde ‘kandidaat’. De observeerders moesten de kandidaat beoordelen op onder andere intelligentie, indruk en hireability.

Minder sympathiek en ongeschikt

De resultaten waren verrassend. De proefpersonen vonden de kandidaat die ze zagen via een video-verbinding minder sympathiek en ongeschikter om aan te nemen, dan de kandidaat die ze live zagen. Daarnaast beschreven ze deze ook vaker als onvoorbereid, verveeld en ongeïnteresseerd. De kandidaten die ze zagen in een live sollicitatiegesprek werden juist vaker beschreven als attent, ervaren en intelligent. Er werd dus veel kritischer gekeken naar een kandidaat wanneer het sollicitatiegesprek via een videocall plaatsvond.

Geen videosollicitaties meer?

Betekent dit dat we moeten stoppen met online sollicitaties? Nee hoor, dat zeker niet. Maar we kunnen hier wel wat van leren. Namelijk dat je alle kandidaten altijd op dezelfde manier moet interviewen. Dus óf allemaal via een online gesprek óf allemaal face-to-face. Dat geeft de eerlijkste vergelijking. En dus de beste hire.

Lees ook: Online sollicitatiegesprekken voeren: 6 tips!

>