Sollicitanten gebruiken ChatGPT om cv en brief te verbeteren

Marco Hendrikse 18 september 2023 2 min
Categorieën: Recruitment, Selecteren

Eind 2022 was het er opeens: ChatGPT. Hoewel we dus nog geen jaar afweten van het bestaan van de artificieel intelligente tool, lijkt deze niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Scholieren en studenten laten ChatGPT verslagen en scripties schrijven, reclamemakers geven sociale media-campagnes vorm met AI. Recruiters schakelen de tool in voor het schrijven of verbeteren van vacatureteksten en het beoordelen van kandidaten. De lijst met toepassingen is oneindig. En ook sollicitanten zetten ChatGPT in om hen te ondersteunen.

Verbeteren brief en cv

Uit onderzoek van securitybedrijf Kaspersky blijkt dat sollicitanten ChatGPT veelvuldig inzetten voor het verbeteren van de sollicitatiebrief en het cv. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan ChatGPT te gebruiken om aantrekkelijker voor werkgevers te worden.

Tip! Lees ook: Wat is ChatGPT?

Catfishing

De onderzoekers zetten daar vraagtekens bij. Immers, krijgen werkgevers zo wel een eerlijk beeld van de sollicitant? Of is het allemaal toch wat aangedikt? De onderzoekers spreken in dit verband zelfs van catfishing. Catfishing is het fenomeen dat mensen zich beter voordoen dan ze zijn. Dat is bijvoorbeeld op datingsites een veelvoorkomend probleem. Maar werkgevers krijgen er nu dus ook mee te maken. Sollicitanten die zich net iets beter voordoen dan dat ze zijn.

ChatGTP voor het opmaken van het cv

Lekker makkelijk

Overigens, ook zonder tussenkomst van een AI-tool worden cv’s aangedikt en sommige zaken uitvergroot of juist weggelaten. Alleen, als ChatGPT het alvast voor je invult, dan is het wel verleidelijk om te laten staan. Het gebeurt dan dus sneller.

Vaardigheden op cv met ChatGTP

Doorvragen

Voor recruiters betekent dit dat ze nog kritischer moeten kijken naar cv’s en motivatiebrieven en goed moeten doorvragen tijdens een sollicitatiegesprek. Sowieso met de STAR-methodiek, zodat de sollicitant echt over concrete situaties moet vertellen. Uiteraard is het ook een optie om helemaal niet meer om motivatiebrieven en (zelfs) cv’s te vragen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al bij organisaties die via het principe Open Hiring personeel aannemen. Zij vragen niet om cv’s of motivatiebrieven. Iedereen is welkom.

>