Groeiend aantal (nieuwe) arbeidsmigranten kampt met vragen

Mandy Bakker 19 juli 2022 3 min
Categorie: Arbeidsmigranten

Nederland telt ruim 800.000 arbeidsmigranten die voor een korte of langere periode komen werken op de arbeidsmarkt. Daarvan werkt iets minder dan de helft als uitzendkracht. Vaak verblijven ze in huisvestiging geregeld vanuit het uitzendbureau of de werkgever zelf. Maar voordat arbeidsmigranten voor het eerst naar Nederland komen, zitten ze natuurlijk met vragen. Waar moet je als uitzendondernemer op letten?

In deze blog nemen we je mee in de statistieken over arbeidsmigranten en op welke vragen ze antwoord willen.

Opvallende verdeling sectoren

In welke sectoren werken arbeidsmigranten? Arbeidsmigranten werken vooral in sectoren waar Nederlandse arbeidskrachten niet of nauwelijks te vinden zijn. Opvallend is dat bijna de helft in de logistiek werkt (44%). Daarnaast is de tuinbouw en de voedingsindustrie een sector waarin veel arbeidsmigranten werken. Denk bijvoorbeeld aan de fruitsector met zacht fruit, wat (nog) niet geautomatiseerd kan worden. Dit gaat vaak om seizoensgebonden arbeid.

Bron: ABU en NBBU factsheet arbeidsmigranten 2021

Huisvesting van arbeidsmigranten

Naast werkgelegenheid is het belangrijk dat arbeidsmigranten ook zicht hebben op een passende huisvesting. Dat kan in goed overleg op drie verschillende manieren:

1. Uitzendondernemers zorgen voor huisvesting in eigen beheer.

2. Uitzendondernemers zoeken naar huisvesting en huren dit via een verhuurder.

3. De arbeidsmigrant gaat zelf op zoek naar huisvesting.

Momenteel worden in Noord-Limburg, Zuid-Holland, Noord-Holland en Brabant de meeste arbeidsmigranten gehuisvest. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Nederlandse Bond voor Bemiddeling- en Uitzendondernemingen (NBBU) hebben dit door onderzoeksinstituut KBA Nijmegen laten onderzoeken.

In de huidige woningmarkt blijft huisvesting een uitdaging, zo ook voor uitzendondernemers. Daar schreven we eerder een artikel over.

Lees ook: Huisvesting arbeidsmigranten blijft uitdagend, ook voor uitzendondernemers

 

Bron: Enquête uitzendorganisaties 2020, KBA Nijmegen

Belangrijke vragen van arbeidsmigranten uitgelicht

Voor arbeidsmigranten is de situatie waarin ze terechtkomen – in een vreemd land – vaak onvoorspelbaar. Denk o.a. aan de huisvesting, arbeidsvoorwaarden en waar hebben arbeidsmigranten recht op?

Arbeidsmigranten die voor het eerst naar Nederland komen om via een uitzendbureau te werken, vragen zich vaak het volgende af:

• Hoe en waar ga ik wonen in Nederland?
• Hoe lang mag ik blijven?
• Op welk salaris heb ik recht?
• Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor arbeidsmigranten? Wat voor soort arbeidsovereenkomst krijg ik?
• Wat als ik ziek word?
• Bij wie kan ik terecht met vragen of klachten?

Belangrijk om vooraf twijfels en onzekerheden weg te nemen. Houd daar als uitzendondernemer dus rekening mee. Niet alle arbeidsmigranten spreken Engels, dus informeer de arbeidskrachten in een taal die ze begrijpen.

Antwoorden in animatievideo’s als aanvulling

Om antwoord te geven op belangrijke vragen, heeft de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) filmpjes gemaakt in het Pools, Engels en Roemeens. De SNCU geeft voorlichting over de cao en controleert of de arbeidsvoorwaarden ook écht worden nageleefd. Bekijk de animatievideo’s voor arbeidsmigranten.

Werken met arbeidsmigranten

Wil jij leren hoe je als uitzendondernemer of bemiddelaar (nog beter) samenwerkt met arbeidsmigranten? Tijdens de training Werken met arbeidsmigranten leer je alles over de volgende thema’s: goede huisvesting, wet- en regelgeving en de vereisten om als arbeidskracht uit het buitenland goed mee te draaien. Deze ééndaagse training is ook geschikt als opfriscursus.

>