Groeien als manager? Deze deelnemers gingen je voor

Denise Brijan 28 oktober 2020 6 min
Categorieën: Management, Opleiding & Ontwikkeling

Bij artra leiden we graag managers op tot vakvolwassen professionals. Bijvoorbeeld in de opleiding Bedrijfskunde & Management. Deze bestaat uit de onderdelen Middle Management Arbeidsmarkt (MMA) en Vestigingsmanagement (VM). Wij spraken Ilona Hendriks – van Triest en Ilse Schaafsma, twee deelnemers die beide onderdelen hebben gedaan of nog gaan doen. Wat vonden ze van de opleiding?

bedrijfskunde en management

Zou je kort wat over jezelf kunnen vertellen?

Ilona (32 jaar): “Ik werk 12 jaar in de uitzendbranche. Sinds 2018 werk ik in een managementfunctie bij Groen Uitzendburo. Het is onderdeel van een familiebedrijf, dus ik doe deze functie samen met mijn broer Abiam. Ik heb dan ook samen met hem de opleiding gedaan.”

Ilse (28): “Ik werk sinds september 2016 bij WerkTalent. Destijds ben ik begonnen als backofficemedewerker, waar ik verantwoordelijk was voor onder meer inschaling en cao’s. Daarna ben ik doorgestroomd naar intercedent. Vervolgens werd ik businessunit manager van productie en logistiek. Daar zijn plannen gemaakt dat ik mijn eigen vestiging zou openen. Dat werd werkelijkheid in maart 2019. Inmiddels werk ik dus anderhalf jaar als vestigingsmanager.”

Waarom ben je gestart met de opleiding?

Ilona: “Onze vorige manager heeft ook Middle Management Arbeidsmarkt gedaan en vond het een must om te doen. Op haar aanraden ben ik dus met de opleiding gestart. Na afronding bleek dat we toch wat praktische handvatten gemist hadden. Daarom werd door artra aanbevolen dat we Vestigingsmanagement erna zouden doen. Deze is meer op de praktijk gericht, want je krijgt meer handvatten op het gebied van sales en leidinggeven. Bijvoorbeeld aan de hand van rollenspellen. Dat we door de combinatie MMA en VM een post-hbo diploma zouden krijgen heeft ook meegewogen in onze beslissing. Het is altijd goed om je te blijven ontwikkelen!”

Ilse: “Ik heb eerst Vestigingsmanagement gedaan, omdat deze me werd aanbevolen door onze HR-manager. Zij heeft mij opgegeven omdat ze wist dat ik in het traject zat om een eigen vestiging te openen. Toen ik de opzet van de opleiding onder ogen kreeg was ik heel enthousiast. Het was erg praktijkgericht en je krijgt handvatten om jezelf te ontwikkelen als leidinggevende. Mijn eigen manager heeft ook de MMA gedaan en attendeerde mij daarop. Toen heb ik zelf aangegeven dat ik deze erbij wilde doen. Ik vind persoonlijke ontwikkeling sowieso belangrijk, zeker als je nog maar net manager bent, dan vind ik opleidingen en cursussen bijdragen aan professionaliteit. Dat het een post-hbo oplevert is bijzaak, maar wel een welkome bijkomstigheid.”

Hoe heb je de module Middle Management ervaren?

Ilona: “Het was iets anders dan ik had verwacht. De opleiding was erg theoretisch en ik had gedacht dat het wat meer praktijkgericht zou zijn. Het was veel thuisstudie en leeswerk. Dat ligt mij wat minder, dus dat was best ploeteren. Desondanks waren de lessen erg leuk. Wat ik ook heel erg leuk vond is dat ik met allerlei mensen van andere uitzendorganisaties in een klasje zat. Iedereen zat er met hetzelfde doel, namelijk om een betere manager te worden. Dat maakte de sfeer heel prettig. Hierdoor kon je heel open zijn over wat er in jouw vestiging speelt en ideeën uitwisselen met elkaar. We hebben nog steeds een actief Whatsappgroepje, waarin we regelmatig om elkaars mening vragen.”

Ilse: “Ik ben in februari met de MMA begonnen en over twee weken moet ik het afstudeerdocument en vestigingsplan inleveren. Ik ben dus bijna klaar. Ik vond het een heel fijne opleiding. Het was best theoretisch, maar dat vond ik ook wel positief. Maar er was ook een koppeling naar de praktijk. We brachten onze eigen situaties in kaart. Je moest thema voor thema een plan opstellen; alle aspecten die je nodig hebt voor een goed plan loop je door. Dat plan ga je in de praktijk ook gebruiken. Dus je hebt er heel veel aan, zodat je de volgende stap kunt maken. Je moet er wel genoeg tijd in kunnen steken. Het was daardoor redelijk pittig om de opleiding te combineren met werk en privé. We hebben namelijk wat wisselingen gehad op de vestiging, dus dan is het niet eenvoudig om het allemaal te combineren. En ben je genoodzaakt je plan continu bij te stellen. Het bijstellen van een plan is altijd noodzakelijk om kritisch te kunnen blijven.”

Ilse, jij hebt ook Vestigingsmanagement gedaan. Wat vond je daarvan?

Ilse: “Ik vond VM heel leerzaam en praktijkgericht. Je wordt echt uitgedaagd om kritisch naar jezelf te kijken, maar ook waar je sterke punten liggen. Maar ik vond het ook heel fijn dat de opleiding gericht is op jou als manager en als persoon. Het geeft handvatten om een team te coachen en kritisch naar je vestiging en je klanten te kijken. Je krijgt een spiegel voor: wat de reactie is van de ander als jij iets zegt of doet. De kleinschalige opzet – wij waren met z’n vijven – maakte het vertrouwd. Daarom durfde ik veel te laten zien van mezelf. Ik heb ook veel geleerd van klasgenoten, bijvoorbeeld welke eigenschappen van anderen die ik me eigen wilde maken, zodat ik succesvoller ben als leidinggevende. Maar achteraf gezien had ik de twee opleidingen beter andersom kunnen volgen. Op het moment van de training had ik nog geen vestiging en geen klanten, dus de opleiding VM was moeilijker toe te passen op de praktijk. Daarnaast miste ik de theoretische onderbouwing nog om bepaalde dingen goed toe te kunnen passen.”

ilse schraafsma

Ilse Schaafsma, WerkTalent

Wat vond je het meest interessante wat je hebt geleerd?

Ilse: “Ieder thema heeft interessante stukken die je verder helpen. Ik denk dat ik het meeste heb gehad aan het onderdeel HRM, gezien de situatie op de vestiging in Zaltbommel. Financiën was wat minder relevant voor mijn persoonlijke situatie. Maar het heeft wel bijgedragen aan inzichten.”

Ilona: “De diverse stijlen van management vond ik erg interessant. Ook marketing vond ik heel leuk. Veel van wat we doen bleek al onder marketing te vallen. Daar waren we ons helemaal niet zo bewust van. Daarnaast vond ik de trainer bij het onderdeel financiën erg leuk. Hij was zich ervan bewust dat veel mensen dit onderdeel een beetje saai vinden, maar hij was heel goed in staat om de aandacht erbij te houden.”

Heb je je nieuwe kennis al kunnen toepassen in de praktijk?

Ilona: “Wij hebben eigenlijk nog te weinig kunnen toepassen. Door corona zijn een aantal doelen in de soep gelopen. Maar goed, dat hadden we niet kunnen voorzien toen we ze opstelden. Nu zijn we bezig om deze in een nieuw jasje te gieten voor 2021. Wel ben ik bewuster over bepaalde zaken gaan nadenken. Van oorsprong zijn we een bedrijf dat erg uitgaat op gevoel. We denken dat iets goed is dus daarom doen we het. We maken graag sprongen in het diepe. Als we een idee hebben, sparren we daar een paar keer over en dan gaan we het uitvoeren. Nu gaan we daar bewuster mee bezig, met een plan van aanpak en een begroting.”

Ilse: “Ja, ik heb mijn nieuwe kennis al toe kunnen passen. Vooral op het gebied van sales, door klanten in kaart te brengen en daar bepaalde strategische keuzes in maken. Ook hoe ik ben als leidinggevende, daar ben ik me veel bewuster van. En uiteraard is het erg leerzaam geweest om heel bewust bezig te zijn met je vestiging, je doelen en het zetten van de stip op de horizon.”

Ilona Hendriks - van Triest

Ilona Hendriks – van Triest, Groen Uitzendburo

Wat zou je mensen adviseren die deze opleidingen overwegen?

Ilona: “Ik zou iedereen adviseren om eerst MMA en dan Vestigingsmanagement te volgen als je beide opleidingen wil gaan doen. Omdat de MMA best een kluif is heb je dan al het lastigste gehad. Als je dan met het praktische bezig gaat, beschik je al over de theoretische kennis. Zo ga je denk ik op een andere manier naar Vestigingsmanagement.”

Bedrijfskunde & Management

Middle Management Arbeidsmarkt en Vestigingsmanagement zijn de twee modules van Bedrijfskunde & Management, maar kunnen beide ook als losse opleiding gevolgd worden. De volgorde waarin je de opleidingen volgt, mag je zelf bepalen. Wij adviseren meestal om eerst Middle Management te volgen, omdat je dan een goede theoretische basis hebt voor het meer praktijkgerichte Vestigingsmanagement. Als je beide opleidingen hebt gevolgd, kom je in aanmerking voor een post-hbo diploma.

>