Gemiddelde functieverblijftijd intercedent 2,5 jaar

1 maart 2021 2 min
Categorieën: Loopbaan, Uitzendbranche

Omdat nog weinig bekend is over loopbaanpaden van de intercedent heeft artra daar onderzoek naar laten doen. In totaal werkten 320 personen mee aan dit onderzoek, dat in de tweede helft van 2020 werd verricht.

Een van de vragen die beantwoord werd was de functieverblijftijd van intercedenten in hun functie. Regelmatig tref je in de media beweringen aan dat intercedenten slechts kort werkzaam zijn in deze functie. Zo wordt wel beweerd dat uitzendprofessionals slechts negen maanden in de branche zouden werken en dan weg zijn.

De honkvaste uitzendprofessional

De resultaten van dit onderzoek ontkrachten die mythe. Intercedenten zijn gemiddeld 2,5 jaar werkzaam in die functie. Natuurlijk zijn er intercedenten die het na enkele maanden voor gezien houden. Dat is echter een vrij normaal verschijnsel op de arbeidsmarkt. Zeker starters op de arbeidsmarkt zijn nog niet echt honkvast. Ze zijn vaak nog echt zoekende. En dan zit je als intercedent ook nog eens ‘bovenop’ de arbeidsmarkt en zie je allerlei interessante vacatures langskomen. Ondanks dat, vervullen intercedenten die functie dus gemiddeld 2,5 jaar.

Doorstroom binnen de organisatie

En daarna verlaten ze de organisatie vaak niet. Ze stromen door naar een managementfunctie of specialiseren zich in sales of recruitment. Zo stroomt 1 op de 5 intercedenten door naar de functie van vestigingsmanager (die functie vervullen ze gemiddeld 3,5 jaar). Nog eens 1 op de 5 rolt in een andere (assistent) managementrol, zoals business unit manager of manager van een stafafdeling. Elf procent stroom door naar recruitment. En een vrijwel even groot percentage gaat een salesrol vervullen.

Lees ook: Ruim 1 op de 10 intercedenten heeft niet Basisopleiding Uitzendprofessional gevolgd

Management en HR

In loopbaanstappen die daarop volgen blijven managementfuncties lonken. De belangstelling voor salesfuncties blijft vrijwel even groot. Maar wat vooral opvalt is de overstap naar een HR-functie. Van de als intercedent gestarte personen vervult een op de zeven na de derde loopbaanstap een HR-functie. Bij een vierde loopbaanstap wordt dit zelfs een op de zes.

Intercedenten ‘maken dus echt carrière’ binnen uitzendorganisaties. Wie als uitzendprofessional begint en vervolgens promoveert tot vestigingsmanager is gemiddeld 6 jaar in beide functies aan de organisatie verbonden. Vaak volgt daarna nog een meer algemene managementrol.

Praten over loopbaanontwikkeling

Met intercedenten praten over loopbaanontwikkeling en opleiding en training is dus zeer belangrijk. In welke richting ga of wil je je ontwikkelen? Wat heb je daarvoor nodig? Dat kan coaching zijn, een dag meelopen met en meer ervaren collega of het krijgen van een uitdagende opdracht. Maar ook dus formele scholing om kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Van de resultaten van het loopbaanonderzoek is een whitepaper samengesteld. Deze kun je aanvragen door op de download button te klikken.

Download het onderzoeksrapport

>