Ruim 1 op de 10 intercedenten heeft niet Basisopleiding Uitzendprofessional gevolgd

Marco Hendrikse 2 februari 2021 2 min
Categorieën: Loopbaan, Opleiding & Ontwikkeling

In de tweede helft van 2020 heeft artra uitgebreid onderzoek gedaan naar de loopbaanontwikkeling van uitzendprofessionals. Uiteraard kwam tijdens dit onderzoek ook aan de orde hoe het met het kennisniveau van de intercedenten gesteld is.

Het is verheugend te constateren dat een zeer groot gedeelte van de uitzendorganisaties begrijpt dat kennis van bijvoorbeeld wet- en regelgeving onontbeerlijk is om het vak van intercedent goed uit te oefenen. Uiteraard geldt dit ook voor vestigingsmanagers en backoffice-professionals.

Driekwart volgt Basisopleiding Uitzendprofessional

In totaal deden 320 professionals die werkzaam zijn (geweest) in de uitzendbranche mee aan het onderzoek. Ruim 75 procent (241 personen) gaf aan dat zij de Basisopleiding Uitzendprofessional (voorheen Basisopleiding Intercedent) heeft gevolgd. En daarvan heeft dan weer 83 procent de opleiding afgesloten met het SEU-examen op zak. Twintig personen zijn niet geslaagd voor het examen of hebben de opleiding niet afgerond. Wellicht dat zij baat gehad zouden hebben bij een examentraining. Het volgen en afronden van de Basisopleiding is immers geen kattenpis, zo heeft menig uitzendprofessional al ondervonden.

Basisopleiding uitzendprofessional afgesloten met SEU diploma

Geen basisopleiding gevolgd

Goed dus om te zien dat het belang van kennis over onder andere arbeidsrecht, de uitzendcao, ziekmeldingen en discriminatie door de uitzendbranche serieus worden genomen. Toch valt er nog een kanttekening te plaatsen bij de onderzoeksresultaten. Immers, 25 procent (79 respondenten) heeft de Basisopleiding Uitzendprofessional niet gevolgd. Dat zou natuurlijk niet zo erg zijn als deze personen werkzaam zijn (geweest) op stafafdelingen, zoals marketing of accounting. Deels is dit ook het geval. Echter, de helft van deze groep mensen blijkt wel degelijk werkzaam te zijn (geweest) als intercedent. Dat betekent dat ruim 1 op de 10 uitzendprofessionals (12%) de Basisopleiding niet heeft gevolgd.  Wellicht hebben deze uitzendprofessionals op een andere manier de benodigde kennis opgedaan. Maar toch.

Kwaliteitsslag uitzendbranche

De kwaliteitsslag die de branche wil maken, met de brancheverenigingen NBBU en ABU voorop, vraagt om actuele kennis. Dan is een Basisopleiding Uitzendprofessional (BOU) toch wel het minste dat je verwacht.

Permanente educatie: Kennis up-to-date houden

Hoe dan ook, over het algemeen gaat het dus goed en is de basis op orde. In een beperkt aantal gevallen niet. Overigens is het volgen en afronden van de opleiding geen garantie dat kennis ook up to date is. Zo bleek maar weer eens tijdens de door artra georganiseerde FlexkennisAwards. Slechts een enkele deelnemer scoorde een voldoende. Permanente educatie, het continu herhalen en up to date houden van kennis is noodzakelijk. Hoe zit het met jouw flexkennis? En die van je team? Wellicht wil je eens toetsen of jouw kennis nog up-to-date is? Dat kan met de Algemene Periodieke Kennistoets (APK).

 

>