Dan maar in twee keer: het moeilijke SEU-examen

Denise Brijan 13 augustus 2020 4 min
Categorieën: Opleiding & Ontwikkeling, SEU

Het SEU-examen is niet het makkelijkste examen. Het vraagt veel kennis van de branche en wet- en regelgeving en een zekere vaardigheid met de vraagstelling. Daarom lukt het niet iedereen om het examen in één keer te halen. Zelfs degenen die de opleiding en een examentraining hebben gedaan. Zo spraken we met Roos Wijngaard, senior intercedent bij PDZ Uitzendbureau in Zaandam over haar ervaringen met het SEU-examen en de opleiding Uitzendprofessional.

Waarom ben je begonnen met de opleiding?

“Ik ben inmiddels twee jaar werkzaam als intercedent bij PDZ Uitzendbureau in Zaandam (toen ik begon aan de opleiding was ik 1 jaar aan het werk). Bij ons is er de mogelijkheid om het SEU-examen te doen. Het is geen verplichting, maar het wordt wel sterk aangeraden. Vooral omdat het een stukje ontwikkeling en verdieping van kennis biedt. Dat vond ik belangrijk om te hebben. Via PDZ ben ik toen bij artra terechtgekomen. Ik heb de e-learningvariant van de Basisopleiding Uitzendprofessional gedaan met een dag examentraining.”

Wat vond je van de opleiding?

“Ik vond het een fijne opleiding. Het is erg uitgebreid en je gaat gedetailleerd in op de stof. Daardoor heb je er wel wat tijd voor nodig. Je ziet in het hoofdmenu dat je zeven modules moet volgen en er staat precies bij hoeveel tijd iedere module kost. Ik heb toen een vast moment in de week gepland dat ik er thuis aan ging studeren. Ik begon vol goede moed. Ik dacht: ‘Dat fix ik wel even’. Naarmate de tijd verstreek werd het me wel duidelijk hoeveel het eigenlijk was. Vooral de afkortingen en hoe de wetgeving precies in elkaar zit, vond ik veel om in mijn hoofd te stampen. Dat maakte het wel een pittige opleiding. Een groot gedeelte van de stof kon ik gelukkig wel koppelen aan dingen die ik in de praktijk had meegemaakt. Dat zorgde ervoor dat ik de stof snel begreep. De modules waren prima te doen. Ze zijn heel uitgebreid en eindigen met een toets met vragen. Zo oefen je meteen met de stof.”

Roos Wijngaard

Roos Wijngaard © Dave Straatmeyer

Hoe ging het examen?

“Het ging de eerste keer niet zo heel goed, dus ik was ook niet verbaasd dat ik het nét niet had gehaald. Ondanks de examentraining en alle oefenexamens die ik had gemaakt, moest ik erg wennen aan de vraagstelling van de SEU. De vragen waren ook erg gedetailleerd. Er werd bijvoorbeeld gevraagd waar een bepaalde afkorting voor stond of ze vroegen om een specifiek percentage. Toen ik ging leren had ik me meer gefocust op de toepassing, dan op het kunnen reproduceren van specifieke details. Veel van de specifieke dingen die je tegenkomt in de theorie zijn dingen die je naar mijn idee in de praktijk makkelijk even ergens opzoekt. Daar kwam ik mezelf wel tegen, omdat ik het niet op deze manier geleerd had. Daarnaast had ik ook wat minder aandacht besteed aan twee onderwerpen. Ik had de pech dat juist daarover wat meer vragen kwamen in het examen.“

Wat heb je de tweede keer anders gedaan?

“De tweede keer had ik echt rijtjes uit m’n hoofd geleerd en nog meer gefocust op die onderwerpen, die ik de vorige keer wat had laten liggen. En ik heb het leren dus ook op een andere manier aangepakt. Ik wist nu precies wat voor dingen ze zouden vragen. Met flink wat stampwerk heb ik het SEU-examen toch gehaald met een hele nette 7.”

Had je last van de coronamaatregelen bij de testlocatie?

“Nee, daar had ik helemaal geen last van. Ik moest met handschoentjes aan het examen maken. Die moest je dan ook nog ontsmetten met desinfectiemiddel. Dat was niet heel prettig, maar niet belemmerend. Het voelde een beetje alsof je iets medisch aan het doen was. Je werd vervolgens door een medewerker van de testlocatie naar je plek gewezen. Het afstand houden was goed geregeld. De maatregelen hebben me dus niet belemmerd in het maken van het examen.”

Wat vond je van de examentraining?

“Dat vond ik heel leuk! Het was voor mij het enige onderdeel van de opleiding dat op een fysieke locatie plaatsvond. Het had voor mij zeker toegevoegde waarde, omdat ik de kans kreeg om wat vragen te stellen en toelichting te krijgen op stof. Daarnaast ga je in de examentraining een proefexamen maken en deze bespreken. De trainer had al gewaarschuwd over de manier van vragen stellen van de SEU, maar het echte examen bleek toch net wat anders dan het oefenexamen. Die was voor mijn gevoel wat makkelijker. Ik moet wel zeggen dat de examentraining iets te kort was om heel diep in te gaan op een bepaald onderwerp dat je moeilijk vindt. Maar goed, je zit natuurlijk met meer mensen in die training die allemaal iets anders moeilijk vinden, dus dat gaat ook niet. Ik denk dat een klassikale les voor de onderwerpen die ik moeilijk vond dus wel fijn was geweest.”

Merk je in de praktijk het verschil nu je de SEU hebt gehaald en meer diepgaande kennis hebt vergaard?

“Ik denk dat het vooral voor je eigen gevoel wat verschil uitmaakt. Je hebt het idee dat je meer weet van wet- en regelgeving en de achtergrond van bepaalde situaties, die je daardoor beter herkent. Je weet bijvoorbeeld waar je op moet letten bij mensen van buiten de EU. Natuurlijk leer je veel on the job, maar je hebt je nu wat grondiger bezig gehouden met waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik ben ook wel een persoon die graag weet hoe dingen precies zitten, dus ik was daar zelf ook al wat mee bezig. Dat vroeg ik dan aan collega’s. De opleiding heeft er wel wat verdieping in aangebracht. Ik weet nu ook beter waar ik de informatie kan halen. Het halen van het SEU-diploma heeft voor mij dus wel degelijk meerwaarde.”

>