Detachering: 6 tips voor het vergroten van kennisbehoud

Mandy Bakker 26 april 2024 3 min
Categorie: Detachering

Momenteel vallen detacheerders nog onder de uitzend-cao. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Toch bestaan er veel verschillen tussen detachering en uitzenden. Denk in de basis aan de contractvorm van een vast contract – in de meeste gevallen – bij detacheerders en uitzenders werken op basis van een uitzendcontract. Of verschillen in het type opdracht en de duur van de relatie. Maar vooral de investering in de ontwikkeling van gedetacheerden ligt een stuk hoger. En dat is logisch, want de rol van een detacheringsbureau is meer gericht op langetermijnsamenwerkingen.

Ontwikkeling voor de lange termijn

Een belangrijk verschil is dus dat detacheerders over het algemeen meer investeren in de ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat door detacheerders jaarlijks gemiddeld € 1.719 per medewerker uitgeven aan trainingen en opleidingen. Dit is gemiddeld 5% van de brutoloonsom. En bij bijna een kwart van de detacheerders ligt dit op 10% van de brutoloonsom. De meeste investeringen worden gedaan op het gebied van persoonlijke trainingen, communicatievaardigheden en vaktechnische trainingen.

Tip! Lees ook: Omvang en kenmerken detacheringsmarkt in Nederland

Tips voor een hoger leerrendement

Maar veelal vergeten mensen al snel wat ze hebben geleerd. Ons brein maakt graag ruimte voor nieuwe dingen. Door slimme manieren verhoog je het leerrendement. Hoe zorg je ervoor dat de kennisoverdracht beter blijft hangen? En hoe kom je in die flow om zelf aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen? Als voorbeeld delen we enkele tips om op een slimme manier een e-learning te doorlopen, zodat het geleerde blijft hangen.

1. Neem de tijd en zorg dat je niet afgeleid raakt

Creëer een rustige omgeving waarin je je volledig kunt concentreren op het leren. Leg je telefoon aan de kant en zorg ervoor dat je zo min mogelijk prikkels hebt van buitenaf.

2. Maak aantekeningen

Houd een pen en papier bij de hand om belangrijke notities op te schrijven. Want als je de theorie opschrijft, dan blijft het beter hangen. En zo heb je gelijk een samenvatting om nog eens rustig door te lezen op een ander moment.

Voorbeeld

Het maken van ezelsbruggetjes of een vleugje humor tijdens het leren helpt. Zo onthoud je makkelijker de stof en blijft het ook beter hangen.

Leestip! 5 tips van trainer Fleur Wendel om het leerrendement te verhogen

3. Oefen met een gesprekspartner

Bespreek de lesstof met iemand anders om de inhoud beter te onthouden.

4. Neem regelmatig pauzes

Gun jezelf de tijd om op tijd rust te nemen tijdens het leren om overbelasting te voorkomen.  

5. Gebruik de Pomodoro-techniek

Werk in intervallen van 25 minuten aaneen om je volledig te focussen. Daarna volgt er steeds een korte pauze van om je concentratie te behouden. Maar ook om het leren behapbaar te maken.

6. Herhalen, herhalen en herhalen

Ontdek welke inzichten je bijblijven. Waar scoor je al goed op? En waar moet je wat meer aandacht aan besteden? Door te oefenen en te herhalen kom je erachter welke onderwerpen je begrijpt en welke nog niet blijven hangen. Bijvoorbeeld wet- en regelgeving vinden de meesten niet altijd het leukste om te leren. Maar bedenk waar je het voor doet en dat je daardoor na afloop klanten (nog) beter kunt adviseren. Dat helpt om de motivatie te verhogen!

Met deze tips maak je het doorlopen van een e-learning makkelijker en zorg je ervoor dat de kennis beter blijft hangen.

Unieke e-learnings voor detacheerders

Als detacheerder is het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Bij artra begrijpen we het belang van de juiste kennisdeling en de erkenning van detachering als een vak. De ‘eigen juridische status’ is er nog niet. Toch wijkt de dienstverlening van detacheerders zodanig af met die van uitzenders dat artra speciaal voor detacheerders e-learnings heeft ontwikkeld. Daarin komt de ‘eigenheid’ van de detacheringsbranche tot uitdrukking. Na het volgen van de e-learnings vul je de werkgeversrol goed in en ben je een kundige sparringpartner voor stakeholders.

Benieuwd? Lees meer over het complete opleidingsprogramma voor detacheerders. Veel succes!

>