De 5 best gelezen blogs van 2023 op een rij

Mandy Bakker 15 december 2023 3 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Uitzendbranche

De feestdagen staan alweer voor de deur, hoog tijd dus voor een terugblik. In 2023 hebben we niet stil gezeten en (tot nu toe) 149 artikelen aan kennis en inspiratie gedeeld.

Wat valt op als we kijken naar de interesses? En welke thema’s sprongen eruit? Denk aan het thema wet- en regelgeving voor de uitzendbranche. Dat is voor velen echt een ‘need-to-know’. Dit jaar was er ook veel in het nieuws rondom het thema arbeidsmigranten. De uitkomst hebben we voor je op een rij gezet.

4 populaire thema’s

Het is geen nieuws dat de wet- en regelgeving binnen de uitzendbranche continu verandert. Als uitzendprofessional moet je daarvan op de hoogte blijven. Dat zien we ook terug in de resultaten van de meest gelezen blogs uit dit jaar. Want deze informatie is cruciaal voor het uitoefenen van je vak. Artikelen met de thema’s: wet- en regelgeving, opleiding en ontwikkeling en arbeidsmigranten werden het meest gelezen. Maar ook het thema recruitment kwam daar nieuw bij. Want halverwege dit jaar heeft artra ook de dochteronderneming Academy for Recruitment overgenomen. En dat zien we terug in onze resultaten.

best gelezen blogs

Top 5 best gelezen blogs van 2023

Welke artikelen zijn het meest gelezen? In dit rijtje staat de top 5 van dit jaar opgesomd.

1. Bepalingen over arbeidsongeschiktheid in uitzend-cao per 1 juli 2023 aangepast

De brancheverenigingen ABU, NBBU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Deze cao heeft een looptijd van 2 januari 2023 tot 1 januari 2024.

Houd ons nieuwsoverzicht in de gaten voor de meest recente updates rondom de wet- en regelgeving. Benieuwd naar het artikel? Lees meer

2. Uitzendbeding bij ziekte: uitspraak Hoge Raad en cao-wijziging per 1 juli

Uitzendkrachten die zich ziekmelden, je zit er niet op te wachten. En al helemaal niet op dit moment. Immers, tot 1 juli moet je nu de actieve opzegging van de inlener van een zieke uitzendkracht vastleggen. Tenminste als deze uitzendkracht een uitzendovereenkomst met uitzendbeding heeft. Vanaf 1 juli gaat dan de nieuwe cao voor uitzendkrachten gelden. Daarin zijn nieuwe bepalingen opgenomen over de beëindiging van de overeenkomst van arbeidsongeschikte uitzendkrachten. Er verandert nogal wat. Wat waren de wijzigingen in het uitzendbeding voor ziekte? Lees meer

3. De 6 voorwaarden voor een veilig leerklimaat

Uiteraard wil je als (uitzend)organisatie een veilig leerklimaat bieden voor je medewerkers. Immers, je wilt dat hun kennis up-to-date blijft, dat ze met nieuwe ideeën komen en dat ze nieuwe vaardigheden leren. Medewerkers moeten zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en zich kunnen ontwikkelen, zodat zij loopbaanstappen kunnen zetten. Daartoe is een veilig leerklimaat noodzakelijk.

Hoe creëer je een veilig leerklimaat voor medewerkers? Lees meer

4. Vermelden van salaris in vacaturetekst zorgt voor 45% meer sollicitanten

Openheid over het salaris in vacatureteksten is nog niet vanzelfsprekend. Veel werkgevers lopen nog kansen mis als het gaat om het aantrekken van potentiële kandidaten.

Volgens recent onderzoek van Indeed blijkt dat het vermelden van een salarisindicatie in vacatures voor 45% meer sollicitaties zorgt. Het loont dus om dit wél te vermelden. Toch neemt 52% van de Nederlandse werkgevers nog niet of nauwelijks een salarisvermelding mee in de vacaturetekst (volgens cijfers van Jobdigger stond in 43% van de vacatures iets over het salaris). Waarom gebruiken we nog vage woorden als ‘marktconform’, ‘passend’ of ‘concurrerend’ salaris? Benieuwd hoe dat zit? Lees meer

5. Checklist: waar moet de huisvesting van een arbeidsmigrant aan voldoen?

De woningnood en de vraag naar arbeidsmigranten roept vragen op rondom de huidige situatie in huisvesting van arbeidsmigranten. Vaak komen inspectie-instellingen nog schrijnende situaties tegen van veel mensen in een te kleine en/of onveilige leefruimte. In sommige gevallen krijgen arbeidsmigranten geen of onjuiste informatie over hun verblijf en worden ze aan hun lot overgelaten.

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten pleit voor een betere positie van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt. Daaronder valt ook huisvesting. Waar moet je op letten bij de huisvesting van een arbeidsmigrant? Met een checklist en een infographic leggen we dat stapsgewijs uit. Lees meer

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Wil jij geen artikel meer missen komend jaar? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je wekelijks up-to-date met actueel arbeidsmarktnieuws over de uitzend- en recruitmentbranche.

Veel leesplezier! En team artra wenst je alvast fijne feestdagen toe. ✨

>