ChatGPT steeds vaker gebruikt

Mandy Bakker 24 februari 2023 2 min
Categorie: Recruitment

De veelbesproken AI-tool ChatGPT maakt sinds de lancering eind november 2022 een flinke opmars. De kunstmatig intelligente tool kan met uiteenlopende zoekopdrachten snel een antwoord geven op al jouw vragen. En dit is zelfs in het Nederlands mogelijk.

ChatGPT ging viraal en zat binnen vijf dagen na de lancering al op 1 miljoen gebruikers. In januari 2023 steeg dit zelfs naar een recordaantal van 100 miljoen actieve gebruikers. In Nederland hebben, vier maanden na de lancering van de tool, 1,5 miljoen Nederlanders gebruik gemaakt van ChatGPT. De populariteit van de AI-tool neemt dus snel toe.

Opvallende ontwikkelingen

In dit artikel nemen we jou mee in de recente ontwikkelingen en statistieken.

  • ChatGPT verbreekt een record met één miljoen gebruikers in vijf dagen tijd.
  • Het trainen van de kunstmatig intelligente tool heeft naar schatting 34 dagen geduurd.
  • 62,52% van de bezoekers op de OpenAI site is tussen de 18 en 34 jaar.
  • Ieder gegenereerd woord kost ± 0,0003 dollar, liet mede-oprichter Elon Musk op Twitter weten.
  • Het kost ongeveer 3 miljoen dollar per maand om op de Azure Cloud van Microsoft te draaien.

Vergelijking van recordcijfers

Om een beeld te schetsen van het gebruik laten we een vergelijking zien met andere kanalen en streamingsdiensten. Zo haalt ChatGPT zelfs Instagram en Spotify in met een recordtermijn van vijf dagen. Vanaf de bekendmaking van deze kunstmatige intelligente tool is er al veel animo voor.

chatgpt statistieken

Bron: Statista

Door drukte overbelast

Als recruiter of HR-professional kun je nu kiezen uit twee varianten. Je hebt een gratis versie en sinds kort ook een betaalde variant.

Opvallend is dat de tool met de gratis versie regelmatig overbelast raakt. Soms krijg je de melding dat er te veel gebruikers zijn en dan kun je er niet bij. Nu hebben de makers van ChatGPT de betaalde variant ‘ChatGPT Plus’ uitgebracht, waardoor je bij drukte niet meer in een wachtrij komt. Daarmee krijg je altijd voorrang in het gebruik van de AI-tool. Ook krijg je een snellere reactie op jouw zoekopdrachten (prompts). Verder krijg je eerder toegang tot nieuwe features. Daar betaal je dan 20 dollar per maand voor, omgerekend ± €18,88.

Bron: ChatGPT

Mogelijkheden voor recruiters

De populaire chatbot wordt voor veel doeleinden ingezet. Als recruiter kun je met de tool bijvoorbeeld een opzet voor vacatureteksten maken, sollicitatievragen opstellen, een checklist voor een sollicitatiegesprek regelen of voorbeelden van een e-mailbericht laten maken. De mogelijkheden lijken eindeloos en je merkt dat de tool veel wordt ingezet.

Lees ook: ChatGPT biedt interessante mogelijkheden voor recruiters

Bespaar tijd met tools

De verwachting is dat deze tool steeds intelligenter wordt. Doe daar vooral je voordeel mee. Ontdek wat ChatGPT voor jou kan betekenen en waar je dus tijd mee kunt besparen. Ook handig om te lezen: bespaar tijd met zeven onmisbare tools voor recruiters.

>