ChatGPT biedt interessante mogelijkheden voor recruiters

Marco Hendrikse 12 december 2022 2 min
Categorie: Recruitment

Afgelopen week kon iedereen kennismaken met ChatGPT. En dat gebeurde ook massaal. Binnen no time hadden een miljoen bezoekers kennisgemaakt met de mogelijkheden van ChatGPT. Bezoekers reageren zeer enthousiast over de mogelijkheden van deze kunstmatig intelligente tool. En terecht.

Wat is ChatGPT?

We laten het de tool zelf even uitleggen en stellen de vraag: ‘leg uit wat ChatGPT is’

ChatGPT is een nieuwe generatie chatbot-technologie die gebruikmaakt van de kracht van GPT-3, een kunstmatige intelligentie-algoritme dat gebaseerd is op natuurlijke taalverwerking. Met behulp van ChatGPT kan een chatbot antwoorden geven op vragen en opmerkingen van gebruikers in een menselijk-achtige manier, waardoor het lijkt alsof er een echte persoon aan de andere kant van de chat zit.

ChatGPT kan ook worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het verbeteren van klantenservice, het verzamelen van gegevens en het genereren van content.

Wat kun je met ChatGPT?

Het is dus een geavanceerde chatbot die (desgewenst) content kan produceren. Daar kun je als recruiter meteen je voordeel mee doen. Natuurlijk is de tool (nog) niet perfect, maar je kunt een aanzet tot teksten laten doen, bijvoorbeeld voor employer branding, een e-mail met een aanbieding laten opstellen of een vacaturetekst laten schrijven.

Zo stelde ik ChatGPT de vraag: ‘Write a vacancy in Dutch for a recruiter’

Dat leverde binnen 10 seconden dit resultaat op:

ChatGTP produceert vacaturetekst voor recruiter

Natuurlijk een zeer generieke tekst, maar zeker een goede aanzet. Aanvullen met gegevens over de organisatie en de werkplek. Hier en daar wat specifieker maken. Een salarisrange aangeven. Contactgegevens erbij en je hebt een vacaturetekst. Dat bespaart aanzienlijk tijd.

Door op ‘try-again’ te klikken onderaan de geproduceerde tekst krijg je weer een nieuwe variant. Die varianten kun je natuurlijk combineren en aanvullen.

Tweede versie vacaturetekst recruiter doorChatGPT

Nog veel meer recruitmenttoepassingen

Ook de bekende Amerikaanse recruiter Glen Cathey ging aan de slag met de AI-toepassing. Zo liet hij ChatGPT een mail schrijven om een software engineer (die typisch niet reageert op recuiters) over te halen om te reageren. Verder liet hij de tool een vacaturetekst, met vooral veel opsommingen herschrijven (‘make it more interesting and exciting’). Het eindresultaat is inderdaad beter volgens Cathey. Nog een toepassing, het genereren van vragen voor het selectiegesprek. Hieronder een voorbeeld van vragen die aan een recruiter gesteld kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek:

ChatGPT stelt moeilijke sollicitatievragen op

Vragen die je wellicht al stelt, maar als aanvulling of ter inspiratie nuttig. Bovendien kun je herhaaldelijk op ‘try again’ klikken en krijg je steeds andere resultaten. Of je vraagt deze AI-tool om ‘more challeging questions’ op te stellen.

ChatGPT verkennen

De mogelijkheden met deze kunstmatig intelligente tool lijken dus eindeloos. Voor recruiters biedt ChatGPT interessante mogelijkheden. De tool is gratis te gebruiken. Wel moet je inloggen. Dat kan bijvoorbeeld met je Google-profiel. Verken ChatGPT hier.

>