Ben jij AVG Oké?

1 november 2018 2 min
Categorie: AVG

Je kunt er niet meer omheen: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dé wet die ons Europeanen wakker zou schudden als het gaat om de veiligheid en bewustwording van persoonsgegevens op het internet. De wet is van toepassing sinds mei 2018. De AVG zorgt voor versterking en uitbreiding van privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties. Daarnaast heeft de wet voor veel ophef gezorgd. Er kunnen boetes tot 20 miljoen euro worden opgelegd als de nieuwe regels niet worden nageleefd. Slaan we door in privacy? Óf is de bescherming nodig? 

Eenheid in de EU

Voor de invoering van de AVG was ieder Europees land vrij om zijn eigen regels te bepalen, als deze maar binnen de 23 jaar oude Europese richtlijnen vielen. Sinds de invoering van de nieuwe wet gelden binnen de hele Europese Unie dezelfde regels. Persoonsgegevens mogen niet meer zomaar worden gebruikt. Bedrijven dienen dus bewuster om te gaan met gevoelige informatie.

Rechten en toestemming

Om persoonsgegevens te verzamelen is toestemming van de betrokken persoon én een duidelijk doel voor het verzamelen van gegevens verplicht. Wellicht is het je opgevallen dat het vakje ‘ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord’ niet meer standaard aangevinkt staat. Organisaties zijn verplicht om zelfs achteraf aan te tonen dat er toestemming is om gegevens te verzamelen en verwerken. Naast toestemming krijgt iedereen het recht om vergeten te worden. Je kunt dankzij de nieuwe wet een organisatie vragen om jouw persoonsgegevens te wissen. Dit was voorheen enkel mogelijk bij onjuiste of onvolledige gegevens. Met het recht om vergeten te worden kan je ook vragen of de organisaties de gegevens laten verwijderen bij andere partijen aan wie ze die hebben doorgespeeld.

AVG is Oké!

Het naleven van de nieuwe privacyregels vergt de nodige aandacht, maar met een goed doel. Dankzij de AVG-wet wordt verzamelde data schoner. Door de nieuwe regels wordt de drempel om persoonsgegevens achter te laten verhoogd. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is inmiddels gestart met een verkennend onderzoek om de naleving van de AVG te toetsen. Werk jij met persoonsgegevens en weet jij nog niet zeker of je AVG Oké bent? Wij hebben verschillende trainingen waarin wij jou kunnen helpen, namelijk: AVG Oké e-learning, Masterclass Privacy en de training Privacywetgeving. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar artra@artra.nl. Bellen kan natuurlijk ook, artra is tijdens kantooruren bereikbaar via 026 333 75 72.

>