Beëindigen uitzendovereenkomst fase C wordt makkelijker
Marco Hendrikse7 november 20193 min
Categorie: Wet & Regelgeving
Laatst gewijzigd op: 25 mei 2023
Uit de Uitzendmonitor 2018 blijkt dat 2 procent van de uitzendkrachten in Fase C (ABU) / Fase 4 (NBBU) zit. Dit percentage is al jaren stabiel. Jaarlijks zijn 850duizend tot 900duizend uitzendkrachten werkzaam in Nederland. Dit betekent dat zo’n 17.000 tot 20.000 uitzendkrachten in Fase C/4 werkzaam zijn en een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben.
Om verschillende redenen kan het voorkomen dat een werkgever een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd wil beëindigen. Als ook de medewerker instemt met de beëindiging van de overeenkomst is sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Afspraken over de beëindiging, zoals een (eventuele) vergoeding, worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Kun je als werkgever geen overeenstemming bereiken met de medewerker dan kan het uitzendbureau de overeenkomst beëindigen via het UWV of om ontbinding vragen bij de kantonrechter. Een werknemer ontslaan kan alleen als daar een echt goede reden voor is. In juridische termen: een redelijke grond.
Acht ontslaggronden
In de Wet Werk en Zekerheid zijn acht redelijke gronden opgenomen waaruit de werkgever een keuze moet maken. Deze acht ontslaggronden zijn:
a) Bedrijfseconomische redenen;
b) Langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid (langer dan 24 maanden);
c) Frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen;
d) Disfunctioneren;
e) Verwijtbaar handelen (of nalaten werknemer);
f) Weigeren werk wegens ernstig gewetensbezwaar;
g) Verstoorde arbeidsverhouding;
h) Andere omstandigheden, die zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden verwacht dat hij de arbeidsovereenkomst voortzet. Voorbeelden zijn het ontbreken van een verblijfsvergunning of een medewerker die in detentie verkeert.
Bij een beroep op ontslaggrond a of b moet de uitzendonderneming eerst aan het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Weigert het UWV het ontslag, dan staat nog de gang naar de kantonrechter open. Om een beroep te kunnen doen over de overige ontslaggronden (c tm h) moet een werkgever zich altijd wenden tot de kantonrechter.
Voldragen ontslaggrond
De kantonrechter bepaalt vervolgens of een ontslaggrond ‘voldragen’ is. De werkgever moet de juiste ontslaggrond aandragen en kunnen aantonen dat deze ontslaggrond volledig past op de situatie van de betreffende medewerker. Dit wordt zeer goed getoetst door de kantonrechter. En relatief vaak worden ontslagverzoeken van werkgevers afgewezen, omdat onvoldoende aangetoond kan worden dat een bepaalde ontslaggrond op de medewerker van toepassing is. Zo werd in 2017 slechts 1 op de 4 verzoeken tot beëindiging op basis van de ontslaggrond disfunctioneren door de kantonrechter toegewezen.
Cumulatieve ontslaggrond
Met de invoering van de WAB echter, komt er een zogenaamde cumulatieve ontslaggrond bij. Deze moet een verzoek tot ontbinding bij de kantonrechter makkelijker maken. Een werkgever kan dan meerdere ‘onvoldragen’ ontslaggronden aandragen. Opgeteld zijn deze ontslaggronden dan zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd dat deze de arbeidsovereenkomst in stand houdt. In praktijk zal dit vaker tot toewijzing van het ontbindingsverzoek leiden.
Er is één uitzondering. Ontslaggrond f (gewetensbezwaar) kan niet gecombineerd worden met andere ontslaggronden.
(Transitie)Vergoeding werknemer
Vanaf de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans op 1 januari 2020 kan dus een beroep worden gedaan op een cumulatieve ontslaggrond. Deze ontslaggrond maakt de gang naar de rechter makkelijker voor werkgevers. Immers, een werkgever kan nu een beroep doen op verschillende ontslaggronden, bijvoorbeeld disfunctioneren in combinatie met een verstoorde arbeidsverhouding.
Een werkgever die succesvol een beroep doet op de cumulatiegrond moet wel een transitievergoeding betalen en een mogelijke billijke vergoeding. Daarnaast heeft de werknemer recht op een extra vergoeding van maximaal 50% van de transitievergoeding. Deze wordt door de kantonrechter vastgesteld.
artra biedt verschillende trainingen en een e-learning aan over de WAB en de gevolgen van de invoering van deze wet. Neem eens een kijkje op onze speciale WAB-pagina.
Marco Hendrikse, manager marketing & content van artra en de Academy for Recruitment. Schrijft over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, recruitment en HRM.
Wij gebruiken technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. We doen dit met als doel om de beste ervaring te bieden en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Vul kortingscode “december5” in op de laatste stap van het inschrijfformulier voor 5% korting.
Om te vieren dat wij dit jaar weer meer dan tienduizend uitzendprofessionals en recruiters hebben geholpen in iedere fase van hun loopbaan, ontvang je van 1 t/m 31 december5% korting op alle trainingen en opleidingen.