Al meer dan 600 recruiters onderschrijven de Recruitercode

Marco Hendrikse 7 maart 2023 2 min
Categorie: Recruitment

In september 2020 werd de Recruitercode gelanceerd. Deze gedragscode voor recruiters is na lang praten en debatteren tot stand gekomen. Oktober 2021 is de code herijkt op basis van praktijkervaringen.

De recruitercode is volgens Koen Roozen, de voorzitter van de commissie die de code samenstelde, een beroepscode. Het is een code die beschrijft hoe je als recruiter je vak uitoefent. Overigens, zo haast Roozen zich te zeggen, “de Recruitercode is niet bedoeld als knellend korset, maar meer als een verzameling adviezen.”

Recruitercode

Sollicitatiecode

Naast de Recruitercode kennen we in Nederland de sollicitatiecode. Deze code is ontwikkeld door de NVP, de Nederlandse Vereniging Personeelsmanagement. Hierin staan de regels voor een transparante en eerlijke werving- en selectieprocedure.

Recruitercode timmert aan de weg

De sollicitatiecode bestaat al veel langer dan de Recruitercode. Toch is het juist deze laatste die flink aan de weg timmert. Allereerst heeft een commissie met gerenommeerde recruiters en recruitfluencers gewerkt aan de code. De (oorspronkelijke) commissie bestond uit de volgende 9 personen: Aaltje Vincent, Britt van Capelleveen, Karen Hulshof, Lijnske Bogaarts, Margiet Koerts, Eric Houwen, Geert Jan Waasdorp, Koen Roozen en Rini de Groot. Daarnaast wordt nu een stevige Raad van Advies opgetuigd. De leden hiervan hebben hun sporen in recruitment ruimschoots verdiend en spelen een belangrijke rol bij het verder verspreiden van het gedachtegoed van de Recruitercode.

Meer dan 600 onderschrijvers

De Recruitercode beschrijft de kennis en het gedrag dat hoort bij bekwaam en integer recruitment en levert zo een bijdrage aan de professionalisering van recruiters. Door de code te onderschrijven geef je dus aan dat je je hieraan committeert. Op het moment van schrijven hebben reeds ± 600 recruiters de code ondertekend.

Tip! Meer lezen over de Recruitercode en hoe deze code richtlijnen biedt bij ethische kwesties. Lees ons interview met Koen Roozen.

Videointerview over de Recruitercode

In een live uitzending (zie de video hieronder) op LinkedIn op 20 mei 2022 ging Aaltje Vincent in gesprek met Koen Roozen over de Recruitercode. In de opnames van drie kwartier komen alle aspecten van de code aan de orde. Van het ontstaan van de code tot het indienen van een klacht als sollicitant bij de Recruitercode. Immers, als je je als sollicitant onheus bejegend voelt door een recruiter die de code heeft onderschreven, dan moet je daar melding van kunnen maken en wordt daar serieus naar gekeken.

De beeldkwaliteit laat wat te wensen over, maar Roozen laat met voorbeelden zien waar de code voor bedoeld is en vragen van (live) kijkers worden beantwoord.

Recruitmentvak professionaliseren

De initiatiefnemers van deze code hadden een verdere professionalisering van het recruitmentvak voor ogen. Wil jij als recruiter een bijdrage leveren aan die verdere professionalisering en heb je de code nog niet onderschreven? Doe dat dan hier. Of kijk eerst de video zodat je een goed beeld krijgt van de Recruitercode en wat deze beoogt.

>