8 tips om meteen aan de slag te gaan met jouw persoonlijke ontwikkeling

Denise Brijan 29 juni 2020 3 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Er zijn veel redenen om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld als je beter wil worden in je werk, gelukkiger zijn of on top of the game wil blijven. Zeker in tijden van corona, waarin arbo-professionals al waarschuwen voor psychisch verzuim, is het belangrijk om aan jezelf te blijven denken. Daarom in dit artikel 8 tips waarmee jij kan werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk?

Iedereen heeft de behoefte om de kwaliteit van z’n leven te verbeteren. Of je hier nu bewust mee bezig bent of niet, iedereen wil zich op een of andere manier ontwikkelen. Maar als je mogelijkheden op je pad te lang negeert, kan je vastlopen. Hierdoor kan je een depressie of burn-out ontwikkelen. Het maakt je daarnaast gelukkiger als je bezig bent met persoonlijke groei. Je voelt je meer voldaan en je bent beter in staat om met lastige situaties om te gaan.

Lees ook: 8 redenen om vandaag nog te investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling. 

8 tips voor persoonlijke ontwikkeling

1. Stel doelen

Opstaan, werken, eten, slapen. Repeat. Als je van dag tot dag leeft, kan je in een sleur terecht komen. En daar is niemand ooit beter van geworden. Stel dus doelen voor jezelf voor de langere termijn, waar je naartoe kan leven. Dat kan iets groots zijn, zoals een promotie of nieuw huis, maar ook kleine doelen kunnen je al helpen om te groeien en ontwikkelen. Bijvoorbeeld het leren van een nieuwe vaardigheid, meer tijd maken voor vrienden en familie of nieuwe ervaringen opdoen.

2. Prikkel je brein

Blijf je hersenen uitdagen. Dat kan je al heel simpel doen door routines te doorbreken. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar huis of ga even op een andere plek zitten om te werken. Door je hersenen te stimuleren, kom je tot nieuwe inzichten en inspiratie. Wellicht uit onverwachte hoek. Door routines en sleur te doorbreken, werk je gemakkelijk aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

3. Wees positief

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Waarom Pippi Langkous nooit is uitgegroeid tot motivational speaker is een raadsel, want dit is een fantastische instelling. Met een positieve mindset ben je in staat om met lastige situaties om te gaan. Jezelf uit te dagen. Onderzoek van het UMC Groningen wijst uit dat mensen die positief gestemd zijn, minder lichamelijke klachten hebben en gezonder zijn. Of kijk naar het voorbeeld van Marc de Hond, ondanks alle tegenslagen in zijn leven heeft hij door zijn positieve mindset heel veel mooie dingen gedaan.

4. Kijk naar jezelf

Het is goed om even van een afstandje naar jezelf te kijken. Een goed moment om dat te doen is tijdens een vakantie. Je bent dan even fysiek weg van je werk en vertrouwde omgeving. Hierdoor is het gemakkelijker om naar je huidige situatie te kijken. Hoe gaat het? Wat vind je ervan? En vooral: wat wil je?

tips persoonlijke ontwikkeling

5. Daag jezelf uit

Om je persoonlijk te ontwikkelen, is het belangrijk om jezelf uit te blijven dagen. Bijvoorbeeld door een heel nieuwe vaardigheid te leren of nog beter te worden in iets wat je al kan. Stilstand is immers achteruitgang. Door jezelf uit te blijven dagen, ben je in staat om te groeien. Je weet bijvoorbeeld nooit of je een talent hebt voor sales, als je dit nooit gedaan hebt.

6. Lees regelmatig

Er zijn heel veel boeken en (online) artikelen geschreven over persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld over timemanagement, persoonlijk leiderschap, communiceren, samenwerken en andere persoonlijke vaardigheden. Zoek dus een boek, tijdschrift of website uit die jou aanspreekt en neem regelmatig de tijd om een stukje te lezen over een onderwerp dat jou interesseert.

7. Of kijk filmpjes!

Is lezen niet zo jouw ding? Er zijn ook andere toegankelijke manieren om meer te leren over persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door filmpjes te kijken. Er zijn veel filmpjes beschikbaar op Youtube en TED Talks, met lezingen over allerlei onderwerpen. Het enige wat je hoeft te doen is een onderwerp uitkiezen en kijken maar!

8. Werk aan je gezondheid

Mens sana in corpore sano. Een gezond mens in een gezond lichaam. Ga vaker sporten, slaap voldoende en eet gezonder. En zorg dat de balans tussen werk en privé op orde is. Door hieraan te werken, word je gelukkiger en mentaal sterker. Wanneer je je lichaam en geest fit houdt, heb je de ruimte om te groeien. Dus trek je hardloopschoenen aan en gáán.

>