8 redenen om vandaag nog in jezelf te investeren

Denise Brijan 15 juni 2020 4 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Onderdeel van de herziene NOW-regeling is dat werkgevers een inspanningsverplichting hebben hun werknemers te stimuleren om aan om- en bijscholing te doen. En dat is niet voor niets. Door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, ontwikkel je als professional én als persoon. Durf jij in jezelf te investeren? In dit artikel lees je 8 redenen om deze uitdaging aan te gaan.

1. Je blijft on top of the game

Als er iets vaststaat in het leven, is dat niets vaststaat. De wereld is continu in ontwikkeling. Weet je nog hoe vanzelfsprekend het was dat in elke grote stad een V&D te vinden was? Ze zijn niet (op tijd) mee veranderd met de wereld om hen heen, waardoor ze niet aantrekkelijk meer waren voor de consument. Dit overkomt niet alleen winkelconcepten, ook als professional kan je achterop raken als je niet op tijd investeert in je loopbaan. Word geen V&D, blijf jezelf ontwikkelen.

2. Het maakt je beter in je vak

De uitzendbranche van nu ziet er heel anders uit dan die van 10 jaar geleden. Regelgeving verandert continu, wat betekent dat je steeds op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Naast dat dit grote voordelen heeft voor de kwaliteit van je werk, vakinhoudelijke kennis en efficiëntie, sta je ook steviger in je schoenen als uitzendprofessional.  Jij weet waar je het over hebt, dat geeft opdrachtgevers en flexkrachten vertrouwen.

3. Je haalt meer voldoening uit je werk

De afgelopen jaren is steeds meer aandacht gekomen voor werkgeluk. De mate van werkgeluk die je ervaart is een combinatie van verschillende dingen. Een fijne band met collega’s, taken waar je voldoening uit haalt en weinig stress. Dat laatste is nooit helemaal te voorkomen op de werkvloer. Maar door je vaardigheden en kennis te ontwikkelen, ben je beter in staat om je taken efficiënter en effectiever uit te voeren. Dat verhoogt het plezier in je werk.

4. Het stelt je in staat om door te groeien

Door steeds in jezelf te blijven investeren in je professionele en persoonlijke ontwikkeling, word je beter in je functie. Maar het stelt je ook in staat om nieuwe stappen te zetten in je loopbaan. Wellicht ontdek je een nieuw onderwerp of vakgebied dat je interesseert. Of ben je zo goed geworden in een bepaalde vaardigheid, dat je er meer mee wil doen.

5. Het geeft je meer zelfvertrouwen

Door in jezelf te investeren weet je nog beter wat je waard bent en waar jouw talenten liggen. Alleen al weten wat jouw talenten zijn en hoe je ze in kan zetten, geeft zelfvertrouwen. Je voelt je vakbekwaam en zit daardoor beter in je vel.

6. Je hebt er profijt van buiten je werk

Veel van de vaardigheden die je opdoet bij een training of cursus, kan je ook goed gebruiken in je privéleven. Denk aan leiderschap, discipline en management. Het is net zo belangrijk om je te ontwikkelen als persoon dan als arbeidsmarktprofessional. Een cursus kan je bijvoorbeeld meer leren over jezelf. Hoe ga jij om met druk? Waar liggen voor jou de grenzen? En hoe stuur jij mensen aan?

7. Je wordt er gelukkiger van

Uit studies naar geluk is gebleken dat er drie factoren een grote rol spelen in het geluk van mensen. De eerste is de sociale relaties die je hebt met anderen, als tweede de zingeving die je ervaart door de dingen die je doet en als laatste dat mensen zich blijven ontwikkelen en leren. Mensen die niet blijven leren, komen vast te zitten in hun rol en zien weinig mogelijkheden om iets anders te doen. Er zijn natuurlijk mensen die dat prima vinden, maar onderzoeken laten zien dat mensen die juist blijven ontwikkelen gelukkiger zijn.

8. Je bent in staat je eigen waarde te bepalen

Een valkuil voor velen die langer in dezelfde functie werkzaam zijn, is dat ze zich niet meer beseffen wat ze waard zijn. De dagelijkse werkzaamheden gaan op de automatische piloot. Terwijl ze vaak meer kunnen dan ze denken. Juist dan is het een goed moment om in jezelf te investeren.

Dit kan je doen om in jezelf te investeren

  • Kijk video’s en luister podcasts over een onderwerp dat jou interesseert. Er zijn veel goede (en gratis) opties te vinden als je een beetje goed googelt. Denk bijvoorbeeld aan TEDTalks, Youtube en podcasts op Spotify.
  • Lees een boek over persoonlijke ontwikkeling, carrière of een vaardigheid die je graag wil leren of verbeteren. Mijn persoonlijke aanbevelingen? De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey, Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel en Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar.
  • Schrijf je in voor een cursus of training. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het trainingsaanbod van artra. Wij helpen je graag om te groeien als arbeidsmarktprofessional.

Dus waar wacht je nog op? Investeer vandaag nog in jezelf!

 

>