Wat is de invloed van een manager om zijn of haar medewerkers te behouden?

Jeanine Vrehe 14 juni 2024 3 min
Categorie: Management

Spanning op de arbeidsmarkt

Onderzoek van het CBS laat zien dat in het eerste kwartaal van 2024 de spanning op de arbeidsmarkt iets terugliep. Deze blijft echter hoog. Het is bovendien het tiende achtereenvolgende kwartaal waarin er meer vacatures zijn dan werklozen. Echter geeft 60% van de werkgevers aan te maken te hebben met krapte op de arbeidsmarkt. Inzetten op behoud van personeel is voor 76% van de gevallen een belangrijke pijler. Gevolgd door anders werven (69%) en kandidaten aannemen die nog opgeleid moeten worden (68%).

Behoud van personeel vormt uitdaging

Goede mensen vinden is voor veel bedrijven een lastige uitdaging in deze tijd. Het behouden van goede mensen misschien nog wel des te meer. Als we kijken naar de rol van managers, welke rol spelen zij in het ongewenst personeelsverloop? En welke rol spelen zij in de aanpak om dit, indien mogelijk, te voorkomen. Als manager of leidinggevende heb je namelijk niet altijd invloed op alles. Onderzoek van Gallup toont aan dat 52% van de vertrekkende medewerkers aangeeft dat hun manager of organisatie iets had kunnen doen om een vertrek voor te zijn. Wat kun je als manager of leidinggevende hiervan leren.

Leestip! 6 tips voor het behoud van medewerkers

34% dreigt baan te verlaten vanwege een slechte relatie met leidinggevende

Nu we te maken hebben met spanning op de arbeidsmarkt ligt vertrek van medewerkers op de loer. Onderzoek van McKinsey laat zien dat 34% van de medewerkers dreigt te vertrekken vanwege een slechte relatie met de leidinggevende. Daarnaast zijn een tekort aan ontwikkelmogelijkheden (41%) en een te laag salaris (36%) de redenen waardoor medewerkers zich minder betrokken voelen bij de organisatie. Deze betrokkenheid is juist zo belangrijk voor het verhogen van loyaliteit.

Leestip! De kracht van goed leiderschap

Personeelsverloop voorkomen

Als manager of leidinggevende heb je een belangrijke rol in het verbinden en het behouden van je teamleden. De relatie tussen werknemer en manager is een belangrijke indicator voor het slagen of falen op het werk. Naast een goed salaris, voor velen een leuke en belangrijke bijkomstigheid, is het belangrijk om te werken voor en met een manager die steunt, uitdaagt en motiveert. Verbinding, waardering en erkenning blijven hierin de belangrijkste factoren om te blijven of te vertrekken.

Wat is employee engagement en wat is de impact van de leidinggevende?

Employee engagement is de emotionele verbondenheid die de medewerker voelt ten opzichte van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt. Betrokken medewerkers zetten zich namelijk in om goed te presteren. De mate van betrokkenheid heeft invloed op het realiseren van een groei voor het bedrijf. Doordat ambities worden gesteund en ontwikkelingen worden aangemoedigd, neemt de medewerker meer verantwoordelijkheid en worden ze van medewerkers ambassadeurs. Hoe kan de leidinggevende hieraan bijdragen? Het gaat om een echte verbinding, zelfs het zijn van een inspiratiebron. Het belang van het kunnen tonen van emoties en het vragen naar deze emoties, speelt ook een steeds belangrijkere rol.

3 tips voor leidinggevenden om personeel te behouden

1.    Communiceer met elkaar en sta in contact met je team

Door tijdig en op regelmatige basis communicatiemomenten te houden of in te plannen, stelt het je als manager of leidinggevende in staat om in een vroeg stadium eventuele twijfels of opmerkingen op te merken.

2.    Luister naar de ander

Zorg ervoor dat je openstaat voor het verhaal van de ander. Geef het gevoel dat de stem en de mening van de ander telt. Dit speelt ook een belangrijke rol in de kans op een burn-out. Het onderzoek van Gallup laat zien dat medewerkers van wie managers altijd bereid is te luisteren naar werk gerelateerde kwesties 62% minder kans maken op een burn-out. Door te luisteren naar de ander geef je bovendien hulp om werk te prioriteren en structuur te bieden in de bestaande workload. Vraag, luister en vraag door.

3.    Zorg voor consequente betrokkenheid

Door een sfeer te creëren waarin men zichzelf kan en mag zijn, wordt de betrokkenheid vergroot wat zich weer uit in het feit dat de kans op personeelsverloop daardoor verkleint. Hierin kun je als manager een bijdrage leveren door authentiek te zijn, interesse te tonen en successen te vieren. Door tevens per persoon te kijken naar de bijdrage aan het hogere (organisatie)doel geeft de medewerker een gevoel van erkenning en waardering.

Jouw leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen? Kijk dan naar ons aanbod management- en leiderschapstraingen

>