Steeds meer jongeren met burn-outklachten op de werkvloer

Mandy Bakker 2 november 2023 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Verzuim

Eén op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar heeft burn-outklachten als gevolg van werk. Vooral bij jonge vrouwen en hoogopgeleiden stijgt dit percentage. Zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit onderzoek wordt jaarlijks gehouden onder 60.000 medewerkers in Nederland en gaat specifiek over burn-outklachten en de meest genoemde oorzaken daarvan.

Hoe krijg je meer grip op de mentale gezondheid van je medewerkers? En in welke vormen kunnen we een burn-out onderscheiden? In dit artikel lees je daar meer over.

Drie vormen van een burn-out

Om de kans op een burn-out te verkleinen moet je de kenmerken en vormen (her)kennen. Daar schreven we eerder al eens een artikel over. In het kort benoem ik de definitie van een burn-out. ‘‘Een burn-out kan ontstaan wanneer je langdurige stressklachten ervaart. Je lichaam raakt uitgeput, je zit constant laag in je energie en de concentratie verdwijnt.’’ Je krijgt nauwelijks werk gedaan of met veel moeite. Volgens onderzoek bestaan er drie vormen van een burn-out.

1. De hectische (frenetic) burn-out

Dit is een vorm die veel voorkomt. Je werkt dan harder dan je aankan. Een veelvoorkomende reden heeft te maken met personeelstekort of ziekte van een collega, voor wie je toch nog ‘even’ de taken overneemt.

2. De under-challenged burn-out

Wellicht verklapt het woord ‘under-challenged’ al een beetje waar deze vorm overgaat. Namelijk je mist de uitdaging in je werk, waardoor het veel moeite en energie kost om de taken af te krijgen. Ook voel je je ondergewaardeerd en mis je de motivatie om verder te gaan.

3. De ‘worn-out’

En als laatste vorm, de worn-out. Dit betekent letterlijk versleten in het Nederlands. Door vaak een opeenstapeling van omstandigheden ervaar je burn-outklachten. Als een medewerker zich niet gezien en gehoord voelt en constant maar doorgaat, dan kan deze vorm op de lange termijn optreden.

Lees meer: Zo herken je de drie vormen van een burn-out

Te hoge werkdruk

Veelvoorkomende oorzaken van burn-outklachten zijn onder meer prestatiedruk, financiële onzekerheid en constant aan moeten staan. Zo blijkt uit een recent interview met Malte van Veen uit de HR-monitor. Malte van Veen is een onderzoeker op de afdeling Work, Health en Technology bij onderzoeksbureau TNO. Volgens dit onderzoek is werkdruk met 33,5 procent onder 25 tot 34-jarigen de meest voorkomende oorzaak van verzuim. Daarna komt ziekte door besmetting op het werk met 24,8 procent voor onder jongeren. De cijfers blijven zorgwekkend.

Week van de Werkstress

Wat kun je daaraan doen als werkgever? De impact van een te hoge werkdruk of structureel werkstress is groot. Wist je dat psychisch verzuim als gevolg van een te hoge werkdruk nog steeds beroepsziekte nummer één is? Aandacht en bewustwording is dus van groot belang. Daarom organiseert de organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan (OVAL) ook jaarlijks de Week van de Werkstress. Met ieder jaar, in de derde week van november, een ander thema om van werkstress naar meer werkplezier te gaan. Dit jaar wordt de Week van de Werkstress voor de tiende keer georganiseerd in deze vorm met als belangrijke pijler: verbinding.

Met allerlei activiteiten ondersteunen organisaties het welzijn van medewerkers. Op de site van de Week van de Werkstress vind je meer informatie over evenementen en een handige toolkit om meer grip te krijgen op de mentale gezondheid. Bekijk hier het overzicht aan hulpmiddelen.

Bron: Week van de Werkstress 2023

Zoeken naar zingeving

Bovenal willen medewerkers steun van hun leidinggevende, zich gezien en gehoord voelen, uitdagend werk en controle over een goede werk- en privébalans.

Malte van Veen citeert in het interview dat ‘‘jonge werkenden in het begin van hun carrière vaak minder goed weten waar ze behoefte aan hebben of wat goed voor ze is. Als je net begint denk je: zo gaat het nou eenmaal. Wie weinig verschillende banen heeft gehad weet vaak niet dat werk ook anders kan zijn.’’ Namelijk leuk en vol zingeving.

Meer burn-outklachten in zorg en onderwijs

In de zorg en het onderwijs is het aandeel werkenden met burn-outklachten hoog, vooral onder jonge vrouwen. Personeelstekorten spelen daarbij ook een belangrijke rol. De werkdruk ligt hoog en dit wordt verdeeld over minder personeel. Daarmee belast je de medewerkers extra.

Kortom, als werkgever of leidinggevende heb je een grote invloed op het welzijn van je medewerkers. Hoe voorkom je burn-outklachten? Met relatief simpele tips krijg je meer grip op de mentale gezondheid.

 

Leestip! Burn-out voorkomen? 10 tips voor meer grip op de mentale gezondheid

 

>