Redenen van uitzendprofessionals om te veranderen van functie of werkgever

Marco Hendrikse 21 oktober 2021 3 min
Categorie: Loopbaan

Omdat er nog weinig bekend was over het loopbaanpad van de uitzendprofessional (intercedent) heeft artra onderzoek gedaan naar de loopbaanontwikkeling van uitzendprofessionals. Ook motieven en triggers om van baan of werkgever te veranderen zijn in kaart gebracht. In totaal vulden 320 respondenten de vragenlijst volledig in.

Overstap uit eigen initiatief belangrijkste reden

Als gekeken wordt naar de reden of trigger om over te stappen naar een andere functie of werkgever dan is de vervolgstap ‘uit eigen initiatief’ in alle fases van de loopbaan van de uitzendprofessional de belangrijkste trigger om over te stappen. In alle fasen van de loopbaan geldt dit voor 1 op de 5 uitzendprofessionals. Voor de andere redenen geldt dat er grote verschillen zitten tussen het motief of de reden om over te stappen en de loopbaanfase.

Zoekende bij begin carrière

Zo blijkt duidelijk dat uitzendprofessionals in het begin van hun carrière zoekende zijn. ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’ is dan een belangrijke reden om over te stappen. Zo geeft 14% van de uitzendprofessionals bij een eerste overstap aan dat dit de reden is. Bij een derde overstap is dit nog slechts 5%. Sowieso daalt de arbeidsmarktactiviteit met het stijgen van de leeftijd. Van de beroepsbevolking is 35% boven de 50 jaar. Van alle actieve baanzoekers behoort echter slechts 23% tot deze groep, en van de baanwisselaars zelfs maar 19%, zo meldt Peter Boerman.

Weten wat je wilt. En wat niet

Bij een derde overstap zie je dat professionals al veel beter weten wat zij willen. Hoe zij vorm willen geven aan de rest van hun loopbaan en welke organisatie of werkgever daarbij past. Bij een eerste overstap geeft slechts 4% van de respondenten aan dat een organisatie ‘niet bij me paste’. Bij latere stappen is dit 9 procent. Met wat werkervaring in de pocket weet je veel beter wat je wilt en wat niet. Of je wilt dit helemaal zelf bepalen door bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf. Voor startende uitzendprofessionals speelt dit niet tot nauwelijks (0,5%). Van de uitzendprofessionals die een derde overstap maken begint 7 procent een eigen bedrijf.

Netwerk steeds belangrijker bij latere loopbaanstappen

En dan is er nog ‘de kruiwagen’, het netwerk. Hoe meer senior hoe belangrijker dit netwerk wordt bij de overstap naar een nieuwe baan. Vijf procent van de uitzendprofessionals die een eerste overstap maakt doet dit nadat zij gevraagd is door iemand binnen het netwerk. Bij een derde overstap stijgt dat tot 16 procent. Natuurlijk heb je in die loopbaanfase een groter en breder netwerk. Maar ook weet jouw netwerk (nog) beter waar jouw kracht en talenten liggen.

Tabel: Waarom stappen uitzendprofessionals over naar een andere functie of werkgever?

Reden om over te stappen naar andere functie of werkgever

Bron: Loopbaanonderzoek artra 2020

Kortom

In het begin van de intercedentenloopbaan is het nog een beetje zoeken. Wat wil je? Wat kun je? Past deze organisatie wel bij mij? Intercedenten gaan dan op eigen initiatief op zoek naar een andere baan. Ze gaan op zoek naar een andere ‘uitdaging’ of organisatie. Bij de derde en vierde loopbaanstap weten intercedenten al veel beter wat ze willen. Dan speelt toeval ook een veel minder belangrijke rol. Het netwerk neemt aan belang toe. En daarnaast lonkt vaker het eigen ondernemerschap.

Wil je alle resultaten van het loopbaanonderzoek? Download dan hieronder de whitepaper met een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

>